Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Το οικονομικό αποτύπωμα των εξελίξεων σε Ουκρανία και ο ρόλος των κερδοσκόπων

Η λαϊκή παροιμία λέει ότι «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται». Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν επιβάλει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας προκαλώντας οι ίδιοι ένα κύμα ακρίβειας το οποίο θα προκαλέσουν οι κερδοσκόποι μέσα από τη χρηματαγορά.

Κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και αγαθά λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής προβλέπουν οι ειδικοί ως απότοκο της τακτικής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία -υποχρεώνοντάς τη σε αντικυρώσεις- αλλά και των παιχνιδιών που θα κάνουν στις χρηματαγορές οι κερδοσκόποι.

Διά του διαγγέλματός του την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάντεν τόνισε ότι θα απελευθερώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου ενώ θεωρείται σίγουρο ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν -όσο μπορούν- μέσω των τάνκερ το υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο όμως θα φτάνει στη Ευρώπη σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Όλο αυτό το νέο σκηνικό φέρνει τους ίδιους τους πολίτες της Ευρώπης απέναντι σε ένα κύμα ακρίβειας με αυξήσεις στα τιμολόγια θέρμανσης, στα καύσιμα και σε άλλα αγαθά.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης μιλώντας στο Sputnik επισήμανε την ανάγκη της επανόδου άμεσα στη διπλωματική οδό «για να τερματιστεί η κρίση» η οποία υποστήριξε πως πρέπει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αυτόνομη, δημοκρατική λειτουργία της Ουκρανίας, όπως κι όλων των κυρίαρχων χωρών.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αρθρογραφία του διεθνούς φήμης οικονομολόγου και επίτιμου διδάκτορα του ΑΠΘ Τζέφρι Ζακς (Jeffrey Sachs), υποστηρικτή των Δημοκρατικών, λέγοντας ότι «το προηγούμενο διάστημα απηύθυνε έκκληση μέσα από δύο άρθρα του για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, όπως και να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Αυτές οι φωνές δυστυχώς δεν εισακούστηκαν και οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κρίση που θα την πληρώσουν οι λαοί και οι κοινωνίες».


Ο κ. Ζαρωτιάδης τονίζει ότι ο λαός της Ουκρανίας, ο λαός της Ρωσίας, αλλά και οι λαοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα «υποστούν τις οικονομικές συνέπειες» και αναφέρθηκε στις αναταράξεις που θα σημειωθούν στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας και των παιχνιδιών που θα κάνουν οι κερδοσκόποι εν μέσω της «ούτως ή άλλως εμμένουσας διεθνούς οικονομικής συστημικής κρίσης».
Μάλιστα, αναφέρθηκε αλληγορικά στον γνωστό μελοποιημένο στίχο «λαοί χτυπιόνται και οι σαύρες λιάζονται».

«Σίγουρα θα υπάρχουν αναταράξεις στην οικονομία, οι οποίες είτε θα οφείλονται στην -ελπίζουμε παροδική- έξαρση επειδή θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων και θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιδράσεις στο κόστος παραγωγής κλπ., αλλά θα υπάρξουν και αναταράξεις απόρροια της συνήθους πρακτικής των χρηματαγορών και των μεγάλων παικτών σε τέτοιες περιστάσεις να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν. Άρα αυτό που θα βιώσουμε είναι μία περίοδος ανισορροπίας. Το πόσο γρήγορα θα ξεπεραστεί -με δεδομένη την εμμένουσα διεθνή οικονομική συστημική κρίση- αυτή η ανωμαλία από τις διεθνείς αγορές θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε στη διπλωματική οδό επίλυσης του ζητήματος» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.
Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου