Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Fitch: Θετικές προοπτικές και προκλήσεις για την ελληνική οικονομία



Απο τον * Ο Alex Muscatelli


Οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι θετικές και αυτό σηματοδοτεί ότι μια αναβάθμιση είναι πιθανή σε ορίζοντα ενός με δύο ετών.

Όταν αναβαθμίσαμε τις προοπτικές, περιγράψαμε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον θετική δράση:
εμπιστοσύνη ότι το κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί αισθητά χάρη στα μικρότερα ελλείμματα
ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και χαμηλά κόστη δανεισμού
συνεχής πρόοδος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των συστημικών ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με συναλλαγές επιπλέον τιτλοποιήσεων και χαμηλότερη απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς

Μια βελτίωση στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ειδικά αν υποστηριχθεί από την εφαρμογή του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλες μεταρρυθμίσεις θα είναι επωφελής ως προς την πιστοληπτική διαβάθμιση.

Αντίθετα, αποτυχία να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, νέα αρνητικά σοκ στην ελληνική οικονομία που θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη ή την ενδεχόμενη ανάπτυξη καθώς και αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις προοπτικές ξανά σε Σταθερές..

Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη που είδαμε το 2021 θα συνεχίσει και φέτος καθώς επιταχύνεται η διάθεση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και η οικονομία θα επεκταθεί επιπλέον κατά 4,1% φέτος με πρόβλεψη για αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023.

Υπάρχουν όμως ρίσκα σε αυτές τις προβλέψεις. Στην αρνητική πλευρά, ένα βραχυπρόθεσμο ρίσκο για την οικονομική δραστηριότητα σχετίζεται με την υγειονομική κατάσταση, με δεδομένο ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία με τη διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον». Υγειονομικοί περιορισμοί και μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.
 Ένα ακόμα ρίσκο στις προβλέψεις μας θα μπορούσε να είναι η καθυστερημένη υλοποίηση των επενδυτικών έργων που οραματίζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.


Ένα περαιτέρω ρίσκο στις οικονομικές εξελίξεις φέτος σχετίζεται με τον υψηλό πληθωρισμό και ειδικότερα με τις τιμές της ενέργειας. Αναμένουμε ότι οι πληθωριστικοί παράγοντες θα περιοριστούν φέτος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρωζώνη συνολικά και έτσι αναμένουμε ότι η αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα θα χαλαρώσει.
 Όμως ένα πιο επίμονο επίπεδο υψηλών τιμών θα μπορούσε να επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες και τα περιθώρια κερδών των εταιρειών, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. 
Αυτό μεταξύ άλλων θα σήμαινε μια ασθενέστερη μείωση του κρατικού χρέους και μια πιο αργή βελτίωση στις πιστωτικές μετρήσεις που είναι πιο σχετικές για εμάς.

* Ο Alex Muscatelli είναι Director, Western Europe Sovereigns της Fitch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου