Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Τζόζεφ Πούλιτζερ: Ο «πατέρας» της κίτρινης (;) δημοσιογραφίας

Το ημερολόγιο γράφει 9 Δεκεμβρίου 1878 και ο 31χρονος τότε Τζόζεφ Πούλιτζερ αγοράζει την χρεοκοπημένη εφημερίδα St Louis Dispatch έναντι 2.500 δολαρίων.

Ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός δημοσιογράφος είχε ακόμη 2.700 δολάρια στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και ήταν αποφασισμένος να πετύχει ως εκδότης. Η Dispatch είχε πολλά προβλήματα. Είχε όμως και ένα μεγάλο ατού, που ο Πούλιτζερ αξιοπίησε στο έπακρο για να ανανεώσει τη θεματολογία της, να

αυξήσει την κυκλοφορία της, αλλά και να διαπραγματευτεί ένα μεγάλο deal: Συνδρομή στο πρακτορείο Associated Press. 

Η συνδρομή αυτή αποδείχθηκε καθοριστική στην επιτυχία της προσπάθειάς του να συγχωνεύσει την Dispatch με τη St. Louis Post. Η νέα εφημερίδα που Post- Dispatch διπλασίασε την κυκλοφορία της μέσα σε ένα έτος και έβγαλε κέρδος.

Ο Πούλιτζερ, που είχε μεταναστεύσει από την Ουγγαρία στις ΗΠΑ το 1864 και υπηρέτησε στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο στην πλευρά των Βορείων,  είχε αρχίσει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στη γερμανόφωνη Westliche Post το 1868. Η 10ετης εμπειρία του σε αυτήν σε συνδυασμό με τις καινοτόμες ιδέες που είχε τον βοήθησαν να γίνει επιτυχημένος εκδότης. Με τα κέρδη από την Dispacth - Post το 1883 εξαγόρασε έναντι 346.000 τη ζημιογόνο τότε New York World. Η εφημερίδα έχανε τότε 40.000 δολαρία ημερησίως.

Ωστόσο ο Πούλιτζερ ανανέωσε τον σχεδιασμό και τη θεματολογία της, δίνοντας έμφαση σε χρηστικά θέματα, περίεργες ιστορίες, αλλά και σκάνδαλα. Πέτυχε έτσι να τη γυρίσει σε κέρδη. Πόνταρε στον εντυπωσιασμό, αλλά δεν ξεχνούσε την ερευνητική δημοσιογραφία, ενώ το 1885 προσέλαβε τον Ρίτσαρντ Άουτοκολτ για να σχεδιάσει καρτούν και γελοιογραφίες βασισμένα στις φτωχογειτονιές. Τότε η κυκλοφορία απογειώθηκε στα 600.000 φύλλα. Ήταν μόλις 15.000 όταν είχε αγοράσει την εφημερίδα. Η World έγινε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας. 

Αντίπαλον δέος ήταν η News York Journal του Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ. Ένας δημοσιογραφικός «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ των δύο εκδοτών, ειδικά κατά τη διάρκεια του ισπανο-αμερικανικού πολέμου. Ο ανταγωνισμός αυτός και οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για τις «αποκλειστικότητες» συνέδεσε το όνομα του Πούλιτζερ με την «κίτρινη» δημοσιογραφία. 

Η Wolrd όμως συνέχισε και τις καινοτομίες. Το 1896 εισήγαγε ένα έγχρωμο παράρτημα στην εφημερίδα. Το 1909 αποκάλυψε μία οικονομική απάτη στην οποία ήταν αναμεμειγμένη η αμερικανική κυβέρνηση. Αν και την μήνυσαν για δυσφήμηση του Θίοντορ Ρούζβελτ και του Τζ. Π. Μόργκαν, το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες. Ήταν μία μεγάλη νίκη για την ελευθερία του Τύπου. 

Ο Πούλιτζερ πέθανε το 1911. Στη διαθήκη του άφηνε 2 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια για τη δημιουργία Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας, ενώ προέβλεπε την καθιέρωση των βραβείων Πούλιτζερ για την ερευνητική δημοσιογραφιά. 

naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου