Β. Βαρδινογιάννης, E. Βασιλάκης, E. Μυτιληναίος, Κ. Χαλιωρής |
Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι πωλητές των τελευταίων μηνών και μάλιστα σε συγκεκριμένα χαρτιά, όπως η Fidelity, ή η JP Morgan, έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους. Στο μεσοδιάστημα όμως, βγήκαν τα πέραν πάσης προσδοκίας στοιχεία για το ΑΕΠ του 9μήνου, 13,4%, αλλά και η επέλαση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, που σηματοδοτεί το 5ο κύμα της πανδημίας.
Ωστόσο, οι αγορές βρίσκονται σταθερά σε απόσταση ασφαλείας από τα ιστορικά τους υψηλά και σε τυχόν διόρθωση, έχουν λίπος να κάψουν, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά έμπειροι γνώστες. Από την άλλη, ειδήσεις, όπως η μεγάλη επένδυση της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ, ύψους 3 δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες, σηματοδοτεί, αν μη τι άλλο, εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της χώρας και πως τα λεφτά που ρίχνουν σήμερα στην Ελλάδα, θα τους γυρίσουν πίσω.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως, για τους άλλους παίκτες, αυτούς των αγορών σε ομόλογα και χρηματιστήρια.
Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αν δεν αναβληθεί για τον Ιανουάριο, κάτι που θα παρέτεινε την αβεβαιότητα, κρίνεται ως υψίστης σημασίας, για την πορεία της αγοράς. Το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται ψηλότερα από το ιταλικό, στο 1,30% έναντι 0,90%, όταν το καλοκαίρι η εικόνα αυτή ήταν αντίστροφη (…), με τους ξένους επενδυτές να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τους χρησμούς της Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ερώτημα ως προς το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών από την ΕΚΤ μέσω της επαναγοράς ομολόγων των κρατών – μελών, καθώς σε τούτη τη συγκυρία εδώ και 21 μήνες, τα ελληνικά ομόλογα αν και δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, γίνονται δεκτά, πλανάται.
Διότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες και έχουν θετική σύσταση για το αξιόχρεό τους και εναλλακτικά μετά τον Μάρτιο του 2022 θα περάσουν αυτομάτως στο περίφημο QE. Η Ελλάδα, που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, φαινομενικά, αντιμετωπίζει πρόβλημα υπαγωγής της και αντ’ αυτού, όλα δείχνουν ότι θα επιλεγεί κάποια άλλη λύση, όπως έγραψε προ μίας εβδομάδας το Bloomberg.
Κι ενώ η σημερινή μέρα κρίνεται κρίσιμη για τα ελληνικά πράγματα οι μόνοι… σταθεροί πελάτες του Χ.Α. τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι εισηγμένες και οι… insiders.
Τις τελευταίες μέρες στην Ιντρακάτ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Λουκάς Λαζαράκης προέβη σε αγορά 23.205 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 49.877,15 ευρώ.
Στη Μότορ Όιλ, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο συνολικός αριθμός ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία ανέρχεται σε 539.586 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μέση τιμή κτήσης των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε ευρώ 12,57 ανά μετοχή.
Ο Μυτιληναίος μετά τις τελευταίες αγορές κατέχει συνολικά 7.807.231 ίδιες μετοχές, ποσοστό 5,4638% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.
Στη Lamda Development έγινε αγορά 30.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 6,837 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 205.111 ευρώ. Μετά και την προαναφερόμενη αγορά, η εταιρεία κατέχει 127.970 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,072% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.
Στην ΕΧΑΕ, η εταιρεία διαθέτει άμεσα 107.673 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 0,1784% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, μετά τις αγορές που έχουν γίνει από την Δευτέρα.
Στα Πλαστικά Θράκης, έγινε αγορά 4.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 6,5904 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία της συναλλαγής 26.361,58 ευρώ.
Στην Autohellas η Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια κα. Εμμανουέλα Βασιλάκη προέβη στην αγορά 15.000 μετοχών της εταιρείας.
Στην Ελλάκτωρ, παρά τα προβλήματα των μεταξύ των βασικών μετόχων, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας προέβη σε αγορά 15.000 μετοχών.
Στη Φουρλής, μετά τις τελευταίες αγορές, η εταιρεία κατέχει 1.371.527 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,6329%του συνόλου των μετοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου