Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Σε ποιον απαντά ο Γεραπετρίτης; – Γιατί δίνει υπόσταση σε σενάρια;

Στην τελευταία ημέρα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στην Βουλή, απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας και συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης, έψεξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μειωμένη γνώση των συνταγματικών προβλέψεων, καθώς παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτόματα και εκλογές. 

Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα επανήλθε με άρθρο του στην “Κυριακάτικη Καθημερινή”, ερμηνεύοντας το άρθρο 38 παρ. 2 του Συντάγματος για να τεκμηριώσει ότι «παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτοδικαίως παραίτηση της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές, ανεξαρτήτως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων που

μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση αυτή».

Αναλύει δε με βάση τις διατάξεις όλες τις διαδικασίες που ενδεχομένως μεσολαβήσουν: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν ολίγοις εξαντλεί τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημειώνει ακόμη ότι αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός ή και η κυβέρνησή του, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινήσει διαδικασίες, από τις οποίες δύναται να προκύψει κυβέρνηση από την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή της ΝΔ!

Το πολιτικό ζήτημα είναι σε ποιον ή σε ποιο ερώτημα απαντά ο υπουργός Επικρατείας. Σίγουρα δεν απαντά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διατύπωσε ένα καθαρά πολιτικό αίτημα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών με επιχείρημα ότι η κυβέρνηση είναι κακή και πρέπει να φύγει. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιγράφει ένα ενδεχόμενο κατά το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραιτείται, αλλά η Κοινοβουλευτική του Ομάδα δεν τον ακολουθεί και εκλέγει άλλον αρχηγό και πρωθυπουργό. 

Η δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερμηνεύει τις διατάξεις του Συντάγματος κατά τρόπο που να μπορεί να αντιπαρέλθει την παραίτηση του εκλεγμένου πρωθυπουργού, εν προκειμένω με περίπου 40%, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Πώς άραγε μοιάζει αυτό το σενάριο; Κάποιοι θα το χαρακτήριζαν πολιτική ανωμαλία…

Τι συνέβη το 2011

Βεβαίως ένας πρωθυπουργός που παραιτείται επικαλείται κάποιο σοβαρό λόγο. Στην παρούσα συγκυρία –υποθετικά μιλώντας– ο λόγος θα ήταν η μετά από εκλογές πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, ή για να αποφασίσουν οι πολίτες ποιο κόμμα θέλουν να αντιμετωπίσει την διαρκή απειλή για την δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή, με πρώτη την ακρίβεια.

Το ενδεχόμενο που περιγράφει ο υπουργός Επικρατείας είναι ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί,  επικαλούμενος παρόμοιους λόγους, και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα να διαφωνήσει μαζί του και να εκλέξει νέο αρχηγό και πρωθυπουργό. Ή θεωρητικά να προκύψει νέα κυβέρνηση, με την σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων. Ας σημειωθεί ότι αυτό το σενάριο το έχει αποκλείσει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αυτό, λοιπόν, που περιγράφει ο Γιώργος Γεραπετρίτης μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Επειδή, όμως, ένας κεντρικός υπουργός δεν συνηθίζει να επιδίδεται σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όταν μάλιστα αφορούν στην εξουσία, εγείρονται ερωτήματα. Στο άρθρο του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιγράφει την περίπτωση που στο παρελθόν είχαμε παραίτηση εκλεγμένης κυβέρνησης και ανάδειξη νέας από την ίδια Βουλή, δίχως προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Ήταν η περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2011.

Να θυμίσουμε ότι τις σχετικές διαδικασίες είχε τότε κινήσει ο παραιτηθείς Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα αφού λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προκαλέσει και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Τότε λοιπόν, είχε αποφασίσει να παραιτηθεί και να στηρίξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση Παπαδήμου, από κοινού με τη ΝΔ. Δεν τον είχε εγκαταλείψει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, άσχετα με το τι είχε συζητηθεί στο παρασκήνιο. Το ίδιο είχε ισχύσει και με την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές του 1996 και την εκλογή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κώστα Σημίτη.

Σενάρια στο παρασκήνιο

Απλά και καθαρά λοιπόν: ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν απαντά στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση και εκλογές, αφού φυσικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει το ενδεχόμενο της επανάληψης μίας κυβέρνησης Παπαδήμου. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η επίμαχη ανάλυση αντανακλά ευφάνταστα σενάρια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο για αλλαγή κυβέρνησης εν κινήσει, δηλαδή πριν τις επόμενες εκλογές.

Αυτή, όμως, την δουλειά την κάνουν οι πολιτικοί σεναριογράφοι, όχι ο υπουργός Επικρατείας. Και οι πολιτικοί σεναριογράφοι αναφέρονται και σε δύο ονόματα: Το ένα είναι δελφίνου του κυβερνώντος κόμματος και το έτερο τραπεζικού παράγοντα. Αυτό που συνοδεύει το σχετικό σενάριο είναι ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τραβάει, το σύστημα που τον στηρίζει αναζητά εναλλακτικές και εξετάζει το ενδεχόμενο για άλλον πρωθυπουργό”.

Η πολιτική ιστορία, βέβαια, έχει αποδείξει ότι αυτού του είδους τα σενάρια σπανίως υλοποιούνται, αν και είναι ενδεικτικά ενός πολιτικού κλίματος. Το ερώτημα γιατί ο Γιώργος Γεραπετρίτης εμπλέκεται και μάλιστα με ένταση σε μία τέτοια συζήτηση, πραγματικά προκαλεί απορία. Αντί για δικές μας υποθέσεις, καλό θα ήταν ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τη θολούρα που προκάλεσε…

Γκουτζάνης Σπύρος

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου