Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Η χαμένη γενιά του κορωνοϊού

Η Άντζελα Ντι Ιόριο προγραμμάτιζε να είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί έως τώρα. Όμως αυτή η 36χρονη Ιταλίδα, που ήδη αναγκάστηκε να αναβάλει το γάμο της δύο φορές εξαιτίας της πανδημίας, αρχίζει να αναρωτιέται εάν θα κάνει ποτέ της παιδί. 

«Το σχέδιό μας ήταν πάντα να παντρευτούμε και μετά να αρχίσουμε την οικογένειά μας», λέει η Ντι Ιόριο στη Wall Street Journal. Η ίδια είναι οστεοπαθητικός, ενώ ο σύντροφός της είναι άνεργος εδώ και

ένα χρόνο, αφότου το γυμναστήριο που τους ανήκει έκλεισε, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Δεν έχουμε πια τη σταθερότητα για την οποία ο σύντροφός μου και εγώ δουλέψαμε τόσο σκληρά. Και εγώ μεγαλώνω», λέει. 

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και την Ασία, οι γεννήσεις «εξαφανίζονται», επιδεινώνοντας ένα ήδη υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα. 

Ο συνδυασμός της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης αναγκάζει πολλούς να καθυστερήσουν ή και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να κάνουν παιδιά. Οι δημογράφοι προειδοποιούν ότι η βουτιά στις γεννήσεις δεν θα είναι προσωρινή, ειδικά εάν η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες συνεχιστούν για πολύ. 

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν  μία απότομη μείωση στα ποσοστά και στον αριθμό των γεννήσεων στις πολύ ανεπτυγμένες χώρες», λέει  στη WSJ ο Τόμας Σομπότκα, ερευνητής του Wittgenstein Center for Demography and Global Human Capital της Βιέννης. 

Πραγματικά, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ιταλικό Osservatorio Giovani ανάμεσα στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες –Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο- διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων που αρχικά σκόπευαν να κάνουν παιδί το 2020, αποφάσισαν να αναβάλουν ή να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους. 

Στις ΗΠΑ, δημοσκόπηση του Guttmacher Institute διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των γυναικών που ερωτήθηκαν σχετικά από τα τέλη του Απριλίου έως τις αρχές του Μαΐου, ήθελαν να καθυστερήσουν να κάνουν παιδιά ή να κάνουν λιγότερα παιδιά, εξαιτίας της πανδημίας. 

Το Brookings Institution εκτίμησε το Δεκέμβριο ότι 300.000  λιγότερα μωρά θα γεννηθούν στις ΗΠΑ το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην ιστορική εμπειρία που δείχνει ότι για κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ο ρυθμός των γεννήσεων μειώνεται κατά 1%. 

Η Ιαπωνία, η Γαλλία και το Βέλγιο είναι ανάμεσα στις χώρες που δείχνουν ασυνήθιστα απότομη μείωση στις γεννήσεις, εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Στη Γαλλία, ο αριθμός των γεννήσεων ήταν τον Ιανουάριο μειωμένος κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι (η μέση μηνιαία πτώση τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 ήταν 1,7%). 

Η χώρα που έχει επηρεαστεί χειρότερα μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού της εδώ και χρόνια. Οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώθηκαν το Δεκέμβριο κατά 21,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ συνολικά το 2020, οι θάνατοι ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις. 

Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζεται και την οικονομική ανάκαμψη να αργεί, η κρίση στις γεννήσεις δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα. Άλλωστε, η σύναψη σχέσεων μέσα στην πανδημία είναι δυσκολότερη. 

«Το φαινόμενο της μείωσης των γεννήσεων έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Τα προβλήματα που είχαμε πριν είναι ακόμα εδώ. Και επιπλέον, οι γάμοι αναβάλλονται και πολλά νέα ζευγάρια είναι άνεργα. Οι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους δεν μπορούν να σκεφτούν μία εγκυμοσύνη», εξηγεί η Μαρία Βικάριο, επικεφαλής της ένωσης μαιών της Ιταλίας. 

Ιστορικά, τραυματικά γεγονότα όπως οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις μειώνουν τα ποσοστά των γεννήσεων. Κάποιες φορές, η επίδραση είναι προσωρινή. Όμως όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες οι γεννήσεις αυτές να μην έχουν αναβληθεί απλά, αλλά να μην συμβούν ποτέ. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των γεννήσεων δεν ανέκαμψε ποτέ μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. 

Η μείωση των γεννήσεων είναι ιδιαίτερα κακά νέα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, που χρειάζονται νέους ανθρώπους για να καλλιεργήσουν την καινοτομία, να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και να χρηματοδοτήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου