Τα κοινά συμπεράσματα όλων των ομιλητών, απαντώντας στα ερωτήματα και τους
προβληματισμούς των εκατοντάδων νέων που το παρακολούθησαν, συνόψισε ο συντονιστής της διαδικτυακής συζήτησης Αρτέμιος Μυρόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ηγεσίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και διευθύνων σύμβουλος Linkage Ελλάδας και Κύπρου: Δώστε έμφαση στην προσωπικότητα σας.
Η ενέργεια, το πάθος για εργασία, η φλόγα, η δύναμη, η όρεξη για αλλαγές μέσα από ένα πολιτισμένο και ήρεμο προφίλ, είναι κάτι που αναζητούμε στην αγορά εργασίας. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει και όλους τους μάνατζερ που σήμερα θα σας μιλήσουν, είπε ο Αρτέμιος Μυρόπουλος.
Την εκδήλωση που απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 17-28 ετών, δίνοντας έμφαση σε μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, φοιτητές και νέους εργαζόμενους, άνοιξε ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στην προσωπική τους πορεία και τα χαρακτηριστικά που τους οδήγησαν στην κορυφή, τόσο τους ίδιους όσο και τις εταιρίες που εκπροσωπούν, αλλά και σε αυτά που αναζητούν από τους νέους, παρουσίασαν ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, η Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο Γιάννης Βασιλάκος, αντιπρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος της Dixons South East Europe.
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην τεράστια σημασία που έχει σήμερα στον επιχειρηματικό στίβο η ικανότητα υλοποίησης μετασχηματισμών, που απαιτεί ομαδική συνεργασία, έναν ηγέτη που θα εμπνέει, θα έχει όραμα και θα θέλει να αφήσει, πέρα από καλά οικονομικά αποτελέσματα, ένα κοινωνικό αποτύπωμα, όπως έχουν κάνει όλες οι εταιρίες που εκπροσωπούν στην τρέχουσα χρονική περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χάρης Μπρουμίδης, η έλευση των νέων δικτύων 5G και γενικότερα των νέων τεχνολογιών, δεν θα είχε την ίδια σημασία για την Vodafone αλλά και τον κοινωνία γενικότερα, εάν δεν μπορούσε να διεισδύσει και να χρησιμοποιηθεί από όλο το κοινωνικό σύνολο και τα άτομα με προβλήματα, όπως στην όραση κλπ. Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι ανισότητες και όχι να αυξηθούν από την έλευση των νέων τεχνολογιών, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας - και στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Βασιλάκος έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία της εταιρίας που υλοποιεί ήδη στο να προσαρμόσει τα καταστήματά της, όχι μόνον τα φυσικά αλλά και τα on line κανάλια και γενικότερα τη φιλοσοφία λειτουργίας της, ώστε να είναι φιλικά και προσβάσιμα από άτομα με κάποιου είδους αναπηρία, που διεθνώς αλλά και στην χώρα μας αγγίζουν το 10% του πληθυσμού. Καταστήματα, πλατφόρμες, προϊόντα, προσαρμόζονται όλα στο πλαίσιο αυτό. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει, αλλά για να ολοκληρωθεί απαιτείται ακόμη χρόνος, η ανταπόκριση όμως των εργαζομένων μας και των πελατών, μας δίνει δύναμη είπε.
Η Αθηνά Χατζηπέτρου έδωσε έμφαση στην τιτάνια προσπάθεια της τράπεζας που έγινε από το ξεκίνημα της πανδημίας, προκειμένου να στηρίξει το επιχειρείν για να παραμείνει ζωντανό, ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τα διάφορα προγράμματα και συνεργασίες της τράπεζας. Μαζί με τις επιχειρήσεις, κρατήθηκαν ζωντανές και θέσεις εργασίας, κάτι που μας ικανοποιεί, τόνισε. Από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, η Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιοποίησε δημόσιους πόρους 2,8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας - με μόχλευση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος - ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ. Αυτά τα 33.000 δάνεια που δόθηκαν, τα περισσότερα κατευθύνθηκαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως επισήμαναν οι ομιλητές, τα πτυχία, οι σπουδές, οι τεχνικές δεξιότητες έχουν την σημασία τους (hard skills) όπως γενικότερα το βιογραφικό, όμως αυτό που θα μετρήσει τελικά, είναι η προσωπικότητα και η προσωπική συνέντευξη για την επιλογή ενός υποψηφίου.
Σε παρέμβασή του, ο Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, απευθυνόμενος, τόσο στους νέους όσο και στους μεγαλύτερους, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε. Η προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες μας πηγαίνει μπροστά ως ανθρώπους και ως χώρα. Ειδικά εμείς οι Έλληνες, το έχουμε αποδείξει αυτό».
Μιλώντας για την επιτυχία στο επιχειρείν και για τα σχέδια των νέων να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και επιχειρηματίας είπε πως μια καλή ιδέα και ένα επιχειρηματικό σχέδιο, είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας. Χρειάζεται όμως πριν ξεκινήσει κανείς την υλοποίησή της, να κάνει και μικρά «πειράματα», προκειμένου να δει αν έχει προοπτικές επιτυχίας. Ταυτόχρονα χρειάζεται πάθος, μεγάλο αγώνα και πολλή δουλειά. Δεν υπάρχουν μόνον ιστορίες επιτυχίας, αλλά και πολλές ιστορίες αποτυχίας, είπε ο Νίκος Μπακατσέλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου