Η πρώτη που άνοιξε το θέμα προειδοποιώντας κυβερνήσεις και τράπεζες για την επερχόμενη χιονοστιβάδα χρεοστασίων ήταν η BIS από το φθινόπωρο του 2020, για να ακολουθήσει η ΕΚΤ και τώρα οι καθ’ ύλην αρμόδιες εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων

Μια χωρίς προηγούμενη αύξηση του ποσοστού χρεοκοπιών στο κόσμο προβλέπεται για φέτος, σε πλήρη αντιστροφή με ότι είχε συμβεί το 2020. Ακόμα και ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την κρίσιμη κατάσταση στην οικονομία και το

πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, προειδοποίησε για την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας εξ αιτίας αυτού του κύματος των χρεοστασίων. 

Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της Atradius μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων στις αγορές κεφαλαίου, το ποσοστό αύξησης των χρεοστασίων το 2021 σε σχέση με το 2020, θα χτυπήσει «κόκκινο» ξεπερνώντας κατά μέσο όρο το 26%. Αντίθετα το 2020 λόγω των μέτρων στήριξης από Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις η αντίστοιχη τάση ήταν αρνητική κατά – 14%. 

Στην Ελλάδα το ποσοστό αύξησης των χρεοστασίων προβλέπεται ότι θα είναι τουλάχιστον 24%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των χρεοστασίων στην Ευρώπη αναμένονται στη Γαλλία με 80%, με την Αυστρία να ακολουθεί με 73% το Βέλγιο με 61% και την Μ. Βρετανία με 56%. Ακολουθούν η Ισπανία με 49%, η Ιταλία με 48% και η Ολλανδία με 44%. Το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρη και στο γεγονός ότι τα χρεοστάσια είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σε αξιοσημείωτα ποσοστά στο α τρίμηνο του 2020 για να «παγώσουν» στην συνέχεια με τα μέτρα κρατικής στήριξης και «παγώματος» των κατασχέσεων και πτωχεύσεων.

Γράφημα της Atradius


Τα πολύ χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά ποσοστά ορισμένων χωρών όπως π.χ. στην Τουρκία οφείλονται στο ότι η τάση χρεοκοπιών είχε αρχίσει να καταγράφεται σε λιγότερο ή περισσότερο υψηλά ποσοστά από το 2020 εξού και η μικρή ή και αρνητική διαφορά. Πέραν της Τουρκίας ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Ιρλανδία με ποσοστό μόλις 3%, επειδή η τάση αύξησης των χρεοστασίων είχε αρχίσει να αυξάνεται από το β εξάμηνο του 2020.

Στην έκθεση της Atradius τα αυξημένα ποσοστά πρόβλεψης χρεοκοπιών έχουν την αιτία τους στο γεγονός ότι μέσα στο 2021 αναμένεται ότι οι οικονομίες σταδιακά θα αρχίσουν να βγαίνουν από το προστατευτικό περιβάλλον των προγραμμάτων στήριξης που έχουν εφαρμοσθεί σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη. 
Και κατά συνέπεια θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις «ζημιές» της πανδημίας απέναντι στις οποίες μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορεί θα μπορεί να ανταπεξέλθει…

Συγκεκριμένα οι λόγοι που αναφέρονται είναι τρεις: 

  • το εύρος της ανάκαμψης δεν μπορεί να είναι τέτοιο που να επιτρέψει την πλήρη επαναφορά των οικονομιών, τόσο σε επίπεδο παγκόσμιο όσο και σε επίπεδο εθνικό, 
  • η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις θα τις φέρει μπροστά στις συσσωρευμένες ζημίες αλλά και στις νέες υποχρεώσεις τους, 
  • η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας θα επαναφέρει επίσης την ενεργοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής πτώχευσης, κατασχέσεων, κ.λ.π. οι οποίες είχαν μέχρι τώρα «παγώσει». Ήδη στην Ελλάδα έχει αλλάξει ο πτωχευτικός κώδικας εν αναμονή αυτής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Atradius, οι δύο τελευταίες αιτίες είναι αυτές που στον συνδυασμό τους θα προκαλέσουν εκτεταμένες χρεοκοπίες τόσο στο εμπόριο, όσο και στον βιομηχανικό τομέα σε εθνικό όσο και σε διεθνές περιβάλλον, δημιουργώντας συνθήκες πολλαπλασιαστικές του προβλήματος αυτού…

Το άμεσο αποτέλεσμα βέβαια για το οποίο η Έκθεση δεν αναφέρεται καθώς ξεφεύγει του αντικειμένου της είναι η αναλογική υψηλή αύξηση της ανεργίας λόγω της μείωσης της απασχόλησης που θα ακολουθήσει τα χρεοστάσια. Οι απολύσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπό το καθεστώς των μέτρων στήριξης και αναστολής που ισχύουν είχαν παγώσει… 

Βέβαια η Έκθεση της Atradius δεν κάνει άλλο παρά να επιβεβαιώνει αυτό που ήδη από το φθινόπωρο του 2020 είχαν προαγγείλει σχετικές μελέτες της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) τις οποίες είχε παρουσιάσει τότε το insider.gr. 

Τότε οι μελέτες της BIS προειδοποιούσαν  για ανάλογα ποσοστά χρεοστασίων και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας λόγω των μαζικών απολύσεων που θα ακολουθήσει την απόσυρση των μέτρων κρατικής στήριξης. Ανάλογης στόχευσης μελέτες είχαν δημοσιευθεί και από το τμήμα μελετών της ΕΚΤ, προειδοποιώντας κυρίως τις κυβερνήσεις για τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο θα αποσυρθούν τα προγράμματα στήριξης.

insider.gr