Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η Fed μείωσε τα επιτόκια – Ανοιχτή πόρτα για νέες μειώσεις – Έξω φρενών ο Τραμπ

Ο Τζέι Πάουελ
Μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Federal Reserve.
Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ  άφησαν ανοιχτή την “πόρτα” για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αλλά εμφανίστηκαν διχασμένοι απέναντι τόσο στη σημερινή απόφαση όσο και
  στην προοπτική περαιτέρω μειώσεων.
Επτά από τους 10 αξιωματούχους ψήφισαν υπέρ της μείωσης του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο εύρος του 1,75% – 2%. Δύο αξιωματούχοι διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων και ένας ψήφισε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης, 0,50%.

Κατά της κίνησης της Fed ψήφισαν ο Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης κατά 0,5% αλλά και ο Πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Esther George και ο Πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Eric Rosengren οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο εύρος του 2%-2,25%.

Ο διχασμός στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας αποτυπώνεται και στις προβλέψεις των αξιωματούχων για την τροχιά που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια. Με βάση τη μέση πρόβλεψη τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο τρέχον επίπεδο ως το 2020.
Ωστόσο, επτά από τους 17 αξιωματούχους βλέπουν μια ακόμα μείωση εντός του 2019. Στον αντίποδα, πέντε αξιωματούχοι βλέπουν άνοδο των επιτοκίων στο τέλος του έτους.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η Fed προβλέπει πλέον ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, οριακά υψηλότερα σε σχέση με πριν, ενώ το ποσοστό της ανεργίας θα βρίσκεται στο 3,7% ως και το 2020.
 Ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί στο 1,5%, προτού αυξηθεί στο 1,9% την επόμενη χρονιά.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναφέρει ότι  η επιτροπή χάραξης νομιοσματικής  πολιτικής “θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων στοιχείων για τις οικονομικές προοπτικές και θα δράσει κατά το πώς κρίνει κατάλληλο για να διατηρήσει την οικονομική μεγέθυνση”
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η δαπάνη των νοικοκυριών αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές έχουν εξασθενήσει.
Στη συνεδρίασή της, η επιτροπή χάραξης πολιτικής αποφάσισε να μειώσει ένα ξεχωριστό επιτόκιο που πληρώνεται στις τράπεζες για τις καταθέσεις, γνωστές και ως πλεονάζοντα αποθεματικά, που διακρατούν στην Fed, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει μείωση της ζήτησης των τραπεζών για τη ρευστότητα αυτή και αύξηση των τοποθετήσεών τους σε άλλες αγορές χρήματος. Μείωσαν αυτό το επιτόκιο και ακόμη ένα επιτόκιο δανεισμού κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι περισσότερο από το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε με σκληρά λόγια τον επικεφαλής της Fed αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
«Ο Τζέι Πάουελ και η Fed απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Δεν έχουν κότσια, δεν έχουν μυαλό, δεν έχουν όραμα» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τραμπ.

bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου