Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Χρηματιστήρια: ΕΚΤ και Τραμπ οδήγησαν σε κέρδη τις μετοχές


Η ΕΚΤ και τα μέτρα που ανακοίνωσε διαμόρφωσαν ένα θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού το οποίο είχε σκιαγραφηθεί από νωρίς, από την αποκλιμάκωση στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.
Όπως αναμενόταν η ΕΚΤ μείωσε το βασικό καταθετικό επιτόκιο από το -0,40% στο -0,50%, ενώ
ανακοίνωσε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης αγοράς ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού ύψους 20 δισ. ευρώ «για όσο χρειασθεί», αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Τις αγορές είχε φροντίσει να προϊδεάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι θα αναστείλει για 15 ημέρες της αύξηση των δασμών από 25% στο 30% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, που ήταν προγραμματισμένη να ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου.

Όπως έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter η απόφαση αυτή είναι μία κίνηση καλής θέλησης, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα εξαιρέσει 16 αμερικανικά προϊόντα από τους δασμούς για ένα χρόνο.

Στη Wall Street η αισιοδοξία από τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας μεταδόθηκε και στους επενδυτές, οδηγώντας το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενδοσυνεδριακά σε κέρδη 0,50%.

Στην Ευρώπη η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ έτυχε συγκρατημένου ενθουσιασμού από τους επενδυτές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει με άνοδο 0,20% και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 0,07%.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,41%), Λονδίνο (0,09%), Παρίσι (0,44%) και Μιλάνο (0,88%).

Στην Ασία η αποκλιμάκωση της έντασης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, λειτούργησε ευεργετικά για τα χρηματιστήρια, τα οποία ήταν εν λειτουργία όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την παράταση της αύξησης των δασμών, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας να ενισχύεται 0,4% και να σκαρφαλώνει σε υψηλό 6 μηνών.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο δεν πτοήθηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού τον Αύγουστο και τις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο, κλείνοντας με κέρδη 0,75%, ενώ το ίδιο ποσοστό ανόδου κατέγραψε και το χρηματιστήριο της Σανγκάης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου