Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Άλλη πόλη σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη

Αδωνις Γεωργιάδης

Εξετάζονται φορολογικά κίνητρα για το Thess Intec
«Μετά τη δεκαετία της κρίσης η ελληνική κοινωνία δύναται να αναγνωρίσει ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι αληθινός φίλος της χώρας μας κι ότι η Ελλάδα δεν θα είχε μείνει στη ζώνη του ευρώ και να είναι σε θέση να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία αν η κ. Μέρκελ και
πολλοί άλλοι πολιτικοί δεν είχαν το σθένος να διασώσουν την Ελλάδα με το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αχάριστος.
«Έχοντας μάθει από τα δικά μας σφάλματα είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ να αλλάξουμε τη χώρα ώστε να γίνει επιχειρηματικά φιλική και ο λαός να απολαύσει το μέλλον που του αξίζει». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι παρότι ο κ. Σόιμπλε ειναι φίλος του και τον συμπαθεί «δεν θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις για τον Σόιμπλε, την τρόικα ή το μνημόνιο αλλά γιατί τις πιστεύουμε, γιατί είναι για το καλό του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε σημείωσε ότι έχει ως στόχο την «ταχύτερη υλοποίηση κοινών επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσδοκά στην έντονη παρουσία της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας kfw για να συγχρηματοδοτήσει ώριμα έργα/ «Πεινάμε για να πάμε μπροστά. Δεν θα χάσουμε χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι την εβδομάδα που ακολουθεί θα γίνει διαβούλευση και εντός του μήνα θα ψηφιστεί το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο με στόχο την απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ανασχεδιάσει τη νομοθεσία για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, με κίνητρα για συνέργειες, να πετύχει ταχύτατες αδειοδοτήσεις επιτάχυνση ειδικά στον τομέα των περιβαλλοντικών αδειών (όπου χρειάζεται και πάνω από 2 χρόνια) κλπ.
Τόνισε ότι είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα το ότι υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον και ότι οι εκλογές θα γίνουν όχι νωρίτερα από το 2023 οπότε ο πολιτικός κίνδυνος για τους επενδυτές πρακτικά μηδενίστηκε. «Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές για βουλή, ευρωβουλή, περιφέρειες, δήμους, ακόμα και στις εκλογές τοπικών συλλόγων γιατρών και μηχανικών. Αυτό είναι πηγή χαράς αλλά αποτελεί τεράστια ευθύνη να μην αφήσουμε αυτή τη συγκλονσιτική ευκαιρία να πάει χαμένη. Κινούμαστε με όση ταχύτητα μπορούμε» τόνισε.

Το ThessIntec
Αναφερόμενος στο υπό σύσταση τεχνολογικό πάρκο Τhessintec o κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη για αυτό και το δημόσιο παραχωρεί 720 στρ άνευ ανταλλάγματος και κάλεσε την Γερμανία να συμμετάσχει στο εγχείρημα. «Τρέχουμε πολύ για να γίνει.
Όταν κάτι πρέπει να γίνει δεν θα το αφήνουμε για αύριο» είπε και ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν κίνητρα φορολογικά και ασφαλιστικά για εταιρείες που θα εγκατασταθούν εκεί. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας τόνισε ότι «έχουμε πολύ φιλόδοξη ατζέντα και το προτζεκτ του Τhessintec είναι πολύ σημαντικό για μας.
 Θέλουμε σε αυτό το κέντρο καινοτομίας να προσελκύσουμε μεγάλες εταιρείες αλλά και startups και ερευνητικά κέντρα με στόχο να δημιουργούνται συνέργειες». Διευκρίνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται τα κίνητρα να είναι φορολογικά για μεγάλες επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν εδώ τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ για τις startups ανάλογα με τις ανάγκες τους, είτε καλύπτοντας το μισθολογικό κόστος ή είτε προχωρώντας σε φοροαπαλλαγές ή χρηματοδοτήσεις του κόστους λειτουργίας.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επένδυση της Pfizer που θα εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη ερευνητικό κέντρο υψηλής τεχνολογίας, με κίνητρο ένα « επενδυτικό clawback» αλλά και στην επένδυση της cisco σε κέντρο έρευνας υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα.
Είπε ακόμη ότι με τις παρεμβάσεις στη Ζώνη Καινοτομίας, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη Ζώνη ελεύθερου εμπορίου, η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη σε λίγα χρόνια.
«Αν τα λέγαμε αυτά μερικά χρόνια πριν θα σκεφτόσασταν ‘’και που να σφίξουν οι ζέστες’’ Μετά τις εκλογές υπάρχει μια ανακούφιση από άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα».

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου