Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο τουρισμό στο επτάμηνο

Βασικό στήριγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, με τα έσοδά του να αυξάνονται και πάλι σε διψήφιο ποσοστό, συνέχισε να είναι ο τουρισμός και τον Ιούλιο.
Συνολικά το πρώτο επτάμηνο του έτους οι τουριστικές εισπράξεις απογειώθηκαν 13,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, υπερβαίνοντας τα 9 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη
δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-3,45% (ΤτΕ), το ισοζύγιο εμφάνισε τον Ιούλιο πλεόνασμα 1,28 δισ. ευρώ, το οποίο ήταν μειωμένο κατά 34 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου του 2018. Τα τουριστικά έσοδα τον συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 11% στα 3,65 δισ. ευρώ.
Η μείωση του πλεονάσματος οφείλεται
  • στην αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 184 εκατ. ευρώ, καθώς σε τρέχουσες τιμές η άνοδος των εισαγωγών υπερέβη εκείνη των εξαγωγών και στις δύο περιπτώσεις των καυσίμων και των αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι σε σταθερές τιμές οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 8,5% και 5,7%, αντίστοιχα.
Συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 725 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018 και διαμορφώθηκε στα 2,7 δισεκ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 13,6%, φτάνοντας στα 9,15 δισ. ευρώ, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν οριακή μόνο αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 6,9%, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου