Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Οι λομπίστες του Τραμπ ξαναγράφουν τους κανόνες στις ΗΠΑ

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος τουιτάρει και εκρήγνυται, το υπουργικό του συμβούλιο ξαναγράφει τα... εγχειρίδια διακυβέρνησης, σχολιάζει το περιοδικό Time σε δημοσίευμά του.

Ο Στιβ Μπάνον διατελούσε ακόμη ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στο Λευκό Οίκο, όταν δήλωσε πως η αποστολή του Ντόναλντ Τραμπ είναι η
«αποδόμηση της διοίκησης».
Αυτή η ασαφής και ακαδημαϊκή ρητορική δεν ταίριαζε στο σύνηθες αλαζονικό στιλ του Μπάνον, ωστόσο αποδείχθηκε κατάλληλη για την περίσταση, υποστηρίζει το περιοδικό.

Η ουσιαστική αποδόμηση του εκτελεστικού βραχίονα του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης -ειδικών δικαστηρίων, νομοθετικών σωμάτων και ανεξάρτητων αξιωματούχων- εντέλει πραγματοποιείται από ανθρώπους που έχουν αποφύγει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
«Αν δείτε αυτούς που ορίστηκαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου», επεσήμανε ο Μπάνον τον περασμένο Φεβρουάριο, «όλοι έχουν επιλεγεί για έναν λόγο. Και αυτός είναι η αποδόμηση».
Μετά την απροσδόκητη εκλογή του, οι περισσότερες ανακοινώσεις του Τραμπ έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου οπουδήποτε αλλού εκτός από το τι πραγματικά συμβαίνει.
Αθόρυβα, η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε χιλιάδες ενέργειες που επηρεάζουν τους πάντες, από τον φτωχότερο Αμερικανό εργάτη μέχρι τον πλουσιότερο επενδυτικό τραπεζίτη.

«Και διατυμπανίζει τη δουλειά της», σχολιάζει το δημοσίευμα. «Κανένας πρόεδρος ή κυβέρνηση δεν έχει αναστείλει ή αποσύρει τόσους ρυθμιστικούς κανόνες όσο αυτή, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», έχει υπογραμμίσει η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Χόουπ Χικς.
Η άποψη του καθένα επάνω σ' αυτό εξαρτάται από την ψήφο του. Έκθεση που δημοσίευσε το Pew Research Center αυτό τον Οκτώβριο, αποκαλύπτει πως το 66% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η κυβερνητική ρύθμιση επί θεμάτων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, έναντι μόλις 31% των Ρεπουμπλικάνων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαφωνίες των δύο κομμάτων εδώ και δεκαετίες.
Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος είναι γεμάτος πρώην στελέχη και insiders της βιομηχανίας, άτομα με δύναμη σε θέματα στα οποία διακυβεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πρώην πελατών τους.
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την USA Today, πάνω από 100 πρώην λομπίστες είχαν βρει δουλειά στην κυβέρνηση Τραμπ -69 εκ των οποίων βρέθηκαν σε ρόλους ή υπηρεσίες τις οποίες είχαν προσπαθήσει να επηρεάσουν όταν ακόμα βρίσκονταν «απ' έξω».

Ήταν ο Μπιλ Κλίντον που υπέγραψε την ακύρωση της Glass-Steagall Act, του νόμου που εμπόδιζε τις τράπεζες να ποντάρουν το χρήμα Αμερικανών στη Wall Street, σημειώνει το Time.

Ήταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος που επέβαλε νέα ρυθμιστικά κόστη περίπου 30 δισ. δολαρίων στο λαό, σύμφωνα με το Heritage Foundation.
«Τελικά, όπως συμβαίνει και με πολλά πράγματα στη ζωή, η καλή διακυβέρνηση βασίζεται στην καλή πίστη εκείνων στους οποίους εναποθέτουμε την εμπιστοσύνη μας. Γι' αυτό το λόγο ''παίζονται'' τόσα πολλά με την ομάδα που έχει θέσει ο Τραμπ επικεφαλής του πρότζεκτ ''κατεδάφιση της Ουάσινγκτον''», καταλήγει ο αρθρογράφος.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου