Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Πού οφείλεται η επενδυτική έκρηξη στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Από τη μία πλευρά η εκρηκτική άνοδος στον αριθμό των ξένων τουριστών που περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο την Αθήνα στο ταξιδιωτικό τους πακέτο, από την άλλη πλευρά οι δελεαστικές τιμές πολλών ξενοδοχειακών ακινήτων, απόρροια των υψηλών δανειακών τους υποχρεώσεων… ένα "μείγμα" που έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις, τόσο από υφιστάμενους παίχτες της αγοράς όσο και από νέους - εντός και εκτός Ελλάδας.

Με τη φετινή τουριστική σεζόν να κλείνει με ακόμα ένα
ρεκόρ στις αφίξεις (μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 εκατ. τουρίστες) και τα έσοδα να είναι ενισχυμένα σε σύγκριση με πέρσι (λίγο πάνω από τα 14 δισ. ευρώ), η επενδυτική κινητικότητα, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, γίνεται όλο και πιο έντονη.

 Παράλληλα, κορυφαία ξενοδοχειακά brands χτενίζουν την αγορά αναζητώντας συμφωνίες για franchise και για διαχείριση αθηναϊκών ξενοδοχείων, ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή η αγορά αναμένει αναμένει την κατάληξη δύο μεγάλων deals στην πλατεία Συντάγματος.
Πρόκειται για την πώληση του ιστορικού King George και για τον διαγωνισμό για την ενοικίαση του εννιαώροφου κτιρίου επί των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Είναι το κτίριο όπου στεγαζόταν το King’s Palace, το οποίο προορίζεται για ξενοδοχειακή χρήση.

Αντίστροφη μέτρηση για το King George
Με μεγάλο ενδιαφέρον φορείς της ξενοδοχειακής αγοράς παρακολουθούν τις εξελίξεις για το King George.
 Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό για την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου, τον οποίο "τρέχει" η Eurobank, κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και τον λόγο έχει τώρα η Λάμψα Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη (ιδιοκτήτριας του γειτονικού ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία"), η οποία έχει μισθώσει το ακίνητο και –όπως προβλέπεται από τη συμφωνία μίσθωσης– διατηρεί το δικαίωμα τελικής άρνησης επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, με τη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος, είχε ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουνίου, και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε υπάρξει ενδιαφέρον από πέντε τουλάχιστον επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Σε περίπτωση που ο όμιλος Λασκαρίδη καταβάλει το ίδιο αντίτιμο με την υψηλότερη προσφορά και το ιστορικό ακίνητο περάσει στα χέρια του, οι ισορροπίες αλλάζουν, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου. Και αυτό γιατί η Λάμψα Α.Ε. προηγείται στον διαγωνισμό για την ενοικίαση του κτιρίου όπου λειτουργούσε το King’s Palace, το οποίο ανήκει στο αλληλοβοηθητικό ταμείο πρόνοιας πρώην εργαζομένων ΑΤΕ.
Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τετράστερου ξενοδοχείου, με μακροχρόνια ενοικίαση. Το κλείσιμο της συμφωνίας δείχνει να είναι κοντά και εφόσον ο όμιλος αποκτήσει και τρίτη μονάδα στην πλατεία Συντάγματος –μετά τη Μεγάλη Βρετανία και το King George– αναδεικνύεται στον πλέον ισχυρό παίχτη στο κέντρο της Αθήνας.
Στον διαγωνισμό η Λάμψα είχε προσφέρει ετήσιο μίσθωμα 960 χιλ. ευρώ για 30 χρόνια και πρόσθετο τίμημα 25% για κύκλο εργασιών άνω των 8,5 εκατ. ευρώ.

Αφίξεις πολλών αστέρων
Κίνηση-ματ στην αγορά των ξενοδοχείων στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε η άφιξη της Four Seasons, που, όπως ανακοινώθηκε, αναλαμβάνει τη διαχείριση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, με την ολοκλήρωση της εκτεταμένης αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, την άνοιξη του 2018. Η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού έχει ξεκινήσει, με τον ξενοδοχειακό όμιλο να προσβλέπει στην ανάδειξη της αίγλης του συγκροτήματος και στην επανατοποθέτησή του ως επιλογή-ορόσημο στην "αθηναϊκή Ριβιέρα".
Για την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης, την ανακαίνιση του AstirBeach, την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών και τη δημιουργία πάρκου αναψυχής.

Mε την επωνυμία "Hyatt Regency" αναμένεται, όπως λένε οι πληροφορίες, να επαναλειτουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά το ξενοδοχείο "Athens Ledra" επί της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο κατά τον πλειστηριασμό του Ιουνίου πέρασε στην αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines έναντι 33 εκατ. ευρώ.
Τη διαχείριση της μονάδας θα αναλάβει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη.
Ο όμιλος Hyatt φέρεται να σχεδίαζε εδώ και καιρό την είσοδό του στην τουριστική αγορά της Αθήνας, που συνοδεύτηκε από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το επενδυτικό σχήμα των νέων ιδιοκτητών Hines και Henderson Park.
Στην παρούσα φάση αναμένεται να ξεκινήσει η επένδυση ανακαίνισης (η δημοπράτηση του έργου τοποθετείται τον Νοέμβριο), κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο μένει κλειστό εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά την αποχώρηση της Marriott από τη διαχείριση τον Νοέμβριο του 2013, οπότε η μονάδα πέρασε στη διαχείριση της ΑΣΤΥ Α.Ε. και μετονομάστηκε σε Athens Ledra Hotel.
Στα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού ανάπτυξης ακινήτων Hines, με υπό διαχείριση κεφάλαια που αγγίζουν τα 96,5 δισ. δολάρια και παρουσία σε 20 χώρες, είναι οι διαδικασίες ανακαίνισης να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού και στο city break (τουρισμός πόλεων).
Στην "αττική Ριβιέρα" επικεντρώνονται τη χρονιά που έρχεται και οι Αμερικανοί του ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham.
Η συμφωνία αφορά δύο ξενοδοχεία στην Αττική, το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso στη Βραυρώνα και το Αquamarina στο Μάτι, τα οποία θα φέρουν τα δύο ξενοδοχειακά σήματα του ομίλου της Wyndham: Ramada Plaza Attica Riviera και Wyndham Garden Attica Riviera αντίστοιχα. Η επένδυση προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σεζόν και τα ξενοδοχεία θα δέχονται κρατήσεις από τις αρχές του 2018.

Το μεγάλο στοίχημα της Ομόνοιας
Αίσιο τέλος φαίνεται πως είχε ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας.
 To κτίριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περνά σε Έλληνα επιχειρηματία που ήδη δραστηριοποιείται στην ξενοδοχειακή αγορά, ο οποίος, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, αναλαμβάνει τη μίσθωση για σαράντα χρόνια, με την υποχρέωση επένδυσης 5 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον για εργασίες ανακατασκευής, διαρρύθμισης, ανακαίνισης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό ανερχόταν στις 336 χιλ. ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα, δηλαδή 28 χιλ. ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα.
Το "La Mirage" παραμένει κλειστό εδώ και μία δεκαετία.
 Η μονάδα έβαλε λουκέτο το 2008 λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, αλλά και της πτώσης του τουρισμού εκείνη την περίοδο.
Στόχος του νέου ιδιοκτήτη θα είναι η άμεση επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, το πιθανότερο εντός του 2018, ώστε να μη χαθεί η επόμενη σεζόν.
Η κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου συνεχίζεται. Στα τέλη του Οκτωβρίου βγαίνει προς πώληση σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, με κλειστές προσφορές, από τον όμιλο της Εθνικής μέσω της Probank Leasing Α.Ε., το πρώην πεντάστερο ξενοδοχείο "Ηριδανός". Το ξενοδοχείο –που παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια– βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Πειραιώς 78 και Σαλαμίνος 14 στον Κεραμεικό, και η ελάχιστη τιμή πώλησης έχει καθοριστεί στα 6,3 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου εξοπλισμού).

Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, η Intrakat ανακοίνωσε πως υπέγραψε σύμβαση με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού για την εκμίσθωση του κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5 στην Αθήνα. Το τριώροφο διατηρητέο κτίριο, επιφάνειας 4.160 τ.μ. εκμισθώθηκε για 20 χρόνια έναντι μηνιαίου τιμήματος 40 χιλ ευρώ.
Στόχος της εταιρείας είναι το κτήριο να μετατραπεί σε boutique hotel 45 δωματίων και να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2019, μετά τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες.

Γιώργος Τσακίρης
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Είναι κοινός τόπος ότι οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για την τουριστική "άνοιξη" της "μεταολυμπιακής" Αθήνας όχι μόνο απεδείχθησαν φρούδες, αλλά αντιθέτως η πόλη, τουριστικά, απαξιώθηκε. Επίσης είναι γνωστό ότι η ανοδική τάση που ξεκίνησε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες διεκόπη βιαίως, με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν σε λουκέτο περισσότερα από 80 ξενοδοχεία στην Αθήνα.
Το κλίμα σταθερότητας που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία έτη αποτέλεσε παρακαταθήκη να επιστρέψει ο προορισμός στους πόλους ενδιαφέροντος του τουρίστα.
Η Αθήνα, λόγω της εγγύτητας με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είχε μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών εδώ και καιρό, αφού τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι πολλά. Η απομείωση του αριθμού των ξενοδοχειακών κλινών, η πτώση των εμπορικών αξιών των ακινήτων, συνδυαζόμενα με τη μείωση του εργατικού κόστους, αποτελούν κίνητρα για τον κάθε επενδυτή. Του επενδυτή που δεν φαίνεται να ορρωδεί μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο της ανάπτυξης της οικονομίας διαμοιρασμού αλλά και της υπερφολόγησης του κλάδου στην Ελλάδα, διαβλέποντας κέρδη μέσα από την αύξηση της ζήτησης.
Να προσθέσω εδώ ότι τα τελευταία έτη προβάλλεται από το κράτος το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρωτεύουσας να διαθέτει εξαιρετικές παραλίες. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την άνθηση του αεροδρομίου της Αθήνας με προμετωπίδα την αύξηση των lowcostcarrier και την προσέγγιση νέων πτήσεων –με πρωτοβουλία της Πολιτείας– έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε έναν citybreak προορισμό, ο οποίος αργά αλλά σταθερά αρχίζει να αντλεί μερίδιο και στην αγορά των Συνεδρίων.   

Κωνσταντίνος Τερζητάνος
Διευθύνων Σύμβουλος της REDEX Α.Ε.
"Όσο η Ελλάδα, και η Αθήνα κατά συνέπεια, διατηρούν το πλεονέκτημα της ασφάλειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, και παράλληλα παραμένουν ελκυστικοί προορισμοί διακοπών (και για citybreak), η άνοδος της επενδυτικής δραστηριότητας στον κλάδο των ξενοδοχείων θα συνεχιστεί. Είναι ενδεικτικό πως πλέον επενδύουν όχι μόνο παραδοσιακοί παίχτες της τουριστικής αγοράς, αλλά και επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν σε άλλους κλάδους" σημειώνει στο "Κ" ο διευθύνων σύμβουλος της REDEX Α.Ε., Κωνσταντίνος Τερζητάνος. H εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, επεκτείνει την παρουσία της και στον χώρο του τουρισμού, προχωρώντας στην ανακατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, όπως και στη δημιουργία boutique καταλυμάτων και συγκροτημάτων βιλών.
"Οι προσδοκίες δείχνουν περαιτέρω άνοδο του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις, εξάλλου, που ήδη γίνονται στα ξενοδοχεία, αλλά και η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών (όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια) δημιουργούν συνθήκες έντονης κινητικότητας στην αγορά. Είναι ενδεικτικό πως κανένας από τους πελάτες μας δεν έχει μετανιώσει για επένδυση που έχει κάνει στην αναβάθμιση της μονάδας του ή στην επέκταση του αριθμού των κλινών, καθώς πέτυχε καλύτερες πληρότητες και τιμές δωματίων", συμπληρώνει.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου