Ο νομπελίστας R. Thaler προειδοποιεί: Ζούμε την πιο επικίνδυνη περίοδο της ζωής μας. |
Αυτό δήλωσε στο Bloomberg ο Richard Thaler, ο καθηγητής του
πανεπιστημίου του Σικάγο που κέρδισε το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, για τη συνεισφορά του στη «συμπεριφορική οικονομία».
Και πρόσθεσε ότι «είναι σίγουρα κάτι το αινιγματικό. Και τα ερωτήματα που προκαλεί κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου».
Μετά την εκλογή του Donald Trump τον περασμένο Νοέμβριο, ο βασικός δείκτης της Wall Street, S&P 500, καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εν μέσω σταθερής ανάπτυξης, ενίσχυσης της αγοράς εργασίας αλλά και των προσδοκιών για μείωση φόρων, ωστόσο η πολιτική δράση της Ουάσινγκτον είναι τουλάχιστον περιορισμένη.
Ο Richard Thaler, ο οποίος κατά την ακαδημαϊκή του καριέρα μελέτησε τις μη ορθολογικές και ωθούμενες από τον πειρασμό δράσεις, εκφράζει την ανησυχία του για τη χαμηλή μεταβλητότητα των αγορών και το για το γεγονός ότι οι επενδυτές διατηρούν ακόμα την αισιοδοξία τους.
«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι νευρικός και όταν οι επενδυτές είναι νευρικοί, είναι επιρρεπείς στο να αγχωθούν», σημείωσε ο νομπελίστας Οικονομίας.
Ωστόσο, «τίποτα δεν φαίνεται να φοβίζει την αγορά» εκτιμά, προειδοποιώντας ότι αν τα κέρδη της αγοράς βασίζονται στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η ενδεχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση «οι επενδυτές θα έπρεπε σίγουρα να έχουν χάσουν την πίστη τους ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί», ανέφερε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν ξέρει «από πού μπορεί κάποιος να αποκτήσει την εμπιστοσύνη» ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα λάβει χώρα.
Ο Thaler βασίζει τη θέση του στο ότι η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για κάτι που θα έχει διακομματική υποστήριξη, ενώ χρειάζεται και ομόφωνη συναίνεση εντός του κόμματος, την οποία δεν έχει.
Επιπλέον, λέει ότι η πολιτική του Trump «να προσβάλλει συστηματικά εκείνους των οποίων τις ψήφους χρειάζεται, δεν φαίνεται να βοηθάει σε τίποτα που μπορώ να σκεφτώ εγώ» και προσθέτει σκωπτικά «αλλά ίσως τελικά να είναι μεγαλύτερος... στοχαστής από εμένα».
Η τελευταία τοποθέτηση του Richard Thaler για τον αμερικανό πρόεδρο, έρχεται σε συνέχεια εκείνης που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «η αναλογία της βεβαιότητάς του σε σχέση με τις γνώσεις του, έχει πλησιάσει ιστορικά υψηλά».
Τέλος, ο Thaler αναφέρθηκε και στο Brexit, αιτία του οποίου θεωρεί την απογοήτευση των Βρετανών.
«Δεν νομίζω ότι η ψήφος υπέρ του Brexit βασίστηκε σε κάποιον ενδελεχή υπολογισμό που έγινε στα κεφάλια των ανθρώπων», σημείωσε, «ήταν περισσότερο του τύπου: "Είμαι θυμωμένος και ψηφίζω Όχι», προσθέτοντας ότι κατά τον ίδιο η διαδικασία του Brexit δεν φαίνεται να οδηγείται προς κάποια παραγωγική κατεύθυνση.
απο το liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου