Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

«Κούρεμα» ομολογιούχων προβλέπει η Moody’s


Απώλειες από «κούρεμα» των επενδύσεών τους αναμένεται να υποστούν οι κάτοχοι τίτλων χρέους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Moody’s, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε χθες και το κύριο μη εξασφαλισμένο χρέος της Alpha Bank, της Eurobank Ergasias, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στη βαθμίδα C, αναφέροντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ πως
εκτιμά συμμετοχή των senior και junior ομολογιούχων σε κούρεμα τίτλων, στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους.

( Πρόκειται για συνολική συμμετοχή που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ (1,994 δισ. ευρώ) και η οποία αφορά senior ομόλογα ύψους 400 εκατ. ευρώ της Alpha Bank με λήξη το 2017, 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς με λήξη επίσης το 2017, 750 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας με λήξη το 2019 και 294 εκατ. ευρώ της Eurobank με λήξη το 2018.)

Τονίζει, δε, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα bail-in, όπου θα συμμετέχουν οι ομολογιούχοι κύριας εξασφάλισης, στο Eurogroup που έλαβε χώρα στις 14 Αυγούστου.
( Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο Eurogroup της  Παρασκευής 14/8, ότι εκτός από τους μετόχους και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (senior bond holders) θα επιβαρυνθούν με το bail in των τραπεζών, οι ομολογιούχοι μπαίνουν στην ίδια θέση με τους μετόχους και κινδυνεύουν αναλογικά με dilution.
Πλήρης προστασία παρέχεται μόνο στους καταθέτες, καθώς επίσης στα καλυμμένα ομόλογα (οι τράπεζες τα έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ και την ΤτΕ για την παροχή ρευστότητας, ενώ έχουν ακυρώσει και "γυρίσει" σε δάνεια πολλά εξ αυτών) και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης)

Η επίδραση από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και οι δυσμενείς συνθήκες στην οικονομία μπορεί να διαρκέσουν όλο το 2016, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο ενεργητικό των τραπεζών.

Η Moody’s, πάντως, διατήρησε σταθερή τη βαθμολογία των καταθέσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank στη βαθμίδα Caa3.
 Προσέθεσε, όμως, ότι η αρνητική προοπτική τους αντανακλά την άποψη πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης παραμένει ρευστή και οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες σε σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους.

 Η Moody’s επισημαίνει, επίσης, ότι δεν επηρεάζεται η βαθμολογία Caa3 που αφορά σε ομόλογα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο που έχουν εκδοθεί από την Alpha Bank, την Eurobank Ergasias και την Εθνική Τράπεζα, αλλά θα επανεξετασθούν μαζί την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

Το κύριο μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) της Alpha Bank, της Eurobank Ergasias και της Εθνικής Τράπεζας υποβαθμίστηκε από τη βαθμίδα Caa3 στη C και, αντίστοιχα, τα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς από τη βαθμίδα Ca στη C.

Οπως επισημαίνει η Moody’s, η υποβάθμιση των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών στο C αντανακλά, κατά κύριο λόγο, την εκτίμηση πως οι κάτοχοι του κύριου (senior) και χαμηλής εξασφάλισης (junior) χρέους θα πάρουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση με ένα κούρεμα στην αξία των επενδύσεών τους.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (asset quality review) και των τεστ κοπώσεως (stress test).

Από αυτές τις δύο διαδικασίες αναμένεται να προκύψουν υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες και ανάγκες σε ενέσεις κεφαλαίων για τις πέντε τράπεζες, χωρίς καμία εξαίρεση.

H Moody’s αναγνωρίζει πως στο νέο πακέτο των 86 δισ. ευρώ, που προβλέπεται για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση των τραπεζών, αλλά εφιστά την προσοχή στην ανακοίνωση του Eurogroup της 16ης Αυγούστου, όπου αναφέρει ρητά τη συμμετοχή των ομολογιούχων κύριας εξασφάλισης στη διάσωση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν κυρίως από:
• Αύξηση των κόκκινων δανείων στο 45% από το 36% τον περασμένο Μάρτιο.
• Μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών.
• Επιβράδυνση της οικονομίας.
• Μικρότερη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια από τα τρέχοντα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ.

απο τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου