«Αν είναι κάτι να πάει στραβά, θα πάει στραβά» λέει ο νόμος του
Μέρφι. Κάτι που ένιωσε φέτος στο πετσί της η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo,
με τη διοργάνωση της επετειακής 80ής διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθέσεως
Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίου, που ολοκληρώνεται αυτό το σαββατοκύριακο
και συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την πρώτη ΔΕΘ του 1925.
Η φόρα των δύο τελευταίων χρόνων, που οδήγησε πέρσι τον αριθμό των επισκεπτών στις 252.000, ανακόπηκε βίαια από το
οικονομικό «πάγωμα» του τελευταίου οκταμήνου και τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού, με το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Πολλές συμμετοχές εκθετών ακυρώθηκαν, άλλες κλείστηκαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή με «σπασμένες» τιμές, ενώ η προεκλογική περίοδος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εφορμούν στη ΔΕΘ με τις κουστωδίες τους και τα συνήθη υπερβολικά αστυνομικά μέτρα, εμποδίζουν συχνά την εύκολη πρόσβαση στο εκθεσιακό κέντρο.
Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς και τον έντονα φθινοπωρινό καιρό που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και -κυρίως- με καθημερινές βροχές αντιλαμβάνεται τους λόγους που εκτός από τη μείωση των συμμετοχών, υπάρχει και σαφής μείωση των επισκεπτών.
Πριν από την πρώτη ημέρα της φετινής ΔΕΘ, που ήταν το περασμένο Σάββατο, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo έβαζε ως στόχο την προσέλκυση 200.000 επισκεπτών, δηλαδή 20% λιγότερων από πέρσι. Αν τελικά την Κυριακή το βράδυ το κοντέρ καλύψει το στόχο ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλός Κυριάκος Ποζρικίδης θα πανηγυρίζουν.
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Σε κάθε περίπτωση η φετινή ΔΕΘ επιβεβαιώνει τη θεσμική της αξία, αφού ολόκληρη την εβδομάδα τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας ήταν στραμμένα στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι ο οικονομικός ρόλος της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου υποβαθμίζεται για την πόλη.
Είναι δεδομένο ότι από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα θα ξεκινήσει ο προβληματισμός –πιο έντονος από κάθε άλλη φορά- για το χαρακτήρα της έκθεσης του Σεπτεμβρίου και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να αυξήσει τουλάχιστον τη βαρύτητά της στα οικονομικά δρώμενα.
Επειδή, όμως, η παρουσία των πολιτικών προσώπων –εκτός ίσως της προεκλογικής περιόδου οπότε το ενδιαφέρον είναι αυτονόητο- έχει αποδειχθεί ότι κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό, ενδέχεται οι αποφάσεις της διοίκησης να κινηθούν στην κατεύθυνση της θεραπείας αυτού του προβλήματος.
Ή μάλλον –όπως είναι και η έκφραση της εποχής- η αναζήτηση ισοδυνάμων που θα ισοσκελίζουν την πολιτική βαρεμάρα, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς και πολιτικά στελέχη να έρχονται στη ΔΕΘ.
Σε αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo προσανατολίζεται στη διοργάνωση ενός οικονομικού forum για την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε θεσμό.
Ένα «μίνι Νταβός», σύμφωνα με την έκφραση του προέδρου Τάσου Τζήκα, που είναι ευκολότερο να το λες, παρά να φτάνεις να το υλοποιείς.
Για να προσκαλέσεις στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο κορυφαίες πολιτικές και οικονομικές προσωπικότητες χρειάζεται χρόνος, που από φέτος μέχρι του χρόνου υπάρχει, αλλά και προσβάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς στο αμέσως προσεχές διάστημα η διοίκηση της ΔΕΘ αφενός θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια πρώτη ατζέντα για το forum και αφετέρου θα αναζητήσει δικτυωμένους Έλληνες στην Ευρώπη –κυρίως στις Βρυξέλλες-, αλλά και συνδρομή από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για σχέδιο, που αν υλοποιηθεί, ασφαλώς θα ωφελήσει τη Θεσσαλονίκη. Αφενός θα βοηθήσει στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας, πεδίο στο οποίο η πόλη υστερεί δραματικά, και αφετέρου θα τονώσει το ρόλο της στην περιοχή, που τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί.
Ισχυρό σοκ για την αγορά της Θεσσαλονίκης
Η φετινή ΔΕΘ επιφύλαξε κι ένα πολύ μεγάλο αρνητικό σοκ στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Με βάση τις προβλέψεις του νόμου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, οι δύο Κυριακές της ΔΕΘ είναι για τα εμπορικά καταστήματα εργάσιμες ημέρες.
Την περασμένη Κυριακή τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης άνοιξαν στις 11 και τα περισσότερα έκλεισαν μετά από δύο ή τρεις ώρες.
Οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι προτίμησαν να πάνε για… ούζο, αφού δεν κυκλοφορούσε ψυχή και κανείς πελάτης δεν έμπαινε.
Από τότε που καθιερώθηκε η λειτουργία της αγοράς για κάποιες Κυριακές το χρόνο η περασμένη ήταν για τη Θεσσαλονίκη η χειρότερη απ’ όλες.
Οι εποχές που η ΔΕΘ στήριζε οικονομικά τη Θεσσαλονίκη έχουν περάσει ανεξαρτήτως της κρίσης. Κάποτε, στις δεκαετίες του 1950, του 1960 και του 1970 η πόλη εισέπραττε την υπεραξία της μεταφορικής υπανάπτυξης της Β. Ελλάδος, αφού ένα αυθημερόν ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ήταν αδύνατον για τις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, που επιπροσθέτως δεν διέθεταν άξιες λόγου αγορές καταναλωτικών αγαθών. Έτσι όσοι βορειοελλαδίτες αποφάσιζαν να κάνουν το ταξίδι στην έκθεση διανυκτέρευαν υποχρεωτικά κι επισκέπτονταν την αγορά, επίσης υποχρεωτικά.
απο το fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου