Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιοι «έφαγαν» τον Νικολούδη από το υπουργείο κατά της διαφθοράς!


Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η μη συμμετοχή του Παναγιώτη Νικολούδη στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η κατάργηση του υπουργείου για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς στο οποίο ήταν υπουργός.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του κ. Νικολούδη ήταν σχεδόν βέβαιη ακόμα και αν
άλλαζε χαρτοφυλάκιο ωστόσο το όνομά του δεν ακούστηκε από το στόμα της Όλγας Γεροβασίλη που ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για άκομψη απομάκρυνση αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα γα το ποιους ενόχλησε ο πρώην υπουργός και τελικά έμεινε εκτός.

Το γεγονός ότι κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η συμμετοχή του και η δημιουργία υπουργείου για την πάταξη της διαφθοράς είχε γίνει σημαία ακόμα και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, κάνει ακόμα ποιο έντονα τα ερωτήματα για την απομάκρυνσή του.
Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου αποτέλεσε το «βαρύ χαρτί» για την πολυδιαφημισμένη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταπολέμηση της διαφθοράς, ως προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης αποτέλεσε εμβληματική μορφή της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και συμβολικά λειτουργούσε ως η προμετωπίδα της σύγκρουσης με τη διαφθορά και το «σύστημα». Έχοντας θητεύσει στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, γνώριζε και γνωρίζει όσο λίγοι το αντικείμενο και για να προβληθεί ακόμη περισσότερο ο νευραλγικός ρόλος του συστάθηκε για πρώτη φορά υπουργείο κατά της διαφθοράς.

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν μια από τις εξωκοινοβουλευτικές επιλογές στο κυβερνητικό σχήμα, με αιχμή του δόρατος την επίκληση της περιβόητης λίστας των 85.000 φυσικών και νομικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από το 2010 και εντεύθεν και βάση της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν καίρια χτυπήματα στη φοροδιαφυγή και την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Ενδεικτικό δε της εμπιστοσύνης που έχαιρε ο κ. Νικολούδης είναι το γεγονός ότι ο ίδιος δεν βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος ούτε μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια να δοθεί συνέχεια και να μην υπάρχουν διακοπές στο έργο του.
Για αυτό και η απουσία του από τη λίστα των ονομάτων που ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη τα μεσάνυχτα της Τρίτης αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Νικολούδης όχι μόνο είδε εαυτόν εκτός κυβέρνησης, αλλά και το νεοσυσταθέν υπουργείο του να συμπαρασύρεται στο πλαίσιο του δομικού ανασχηματισμού του Αλέξη Τσίπρα και να μεταφέρει το πεδίο ευθύνης του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρμοδιότητές του στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, επίσης εισαγγελέα και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η αναπάντεχη αυτή κίνηση του πρωθυπουργού προκαλεί πολλά ερωτήματα. Γιατί ο κ. Τσίπρας έδιωξε τόσο εκκωφαντικά και άκομψα τον υπουργό και κατήργησε το αυτοτελές υπουργείο; Συγκρούσθηκε πολύ ή λίγο ο κ. Νικολούδης;
Ενόχλησε κάποιους η δεν ενόχλησε κάποιους;
Υπήρξε ανεπαρκής ή τουναντίον… πολύ καλός στη δουλειά του για να παραμείνει στο πόστο του;

Αν μάλιστα είναι έγκυρες οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το εν λόγω υπουργείο ήταν ανεπιθύμητο από τους δανειστές, την εκπαραθύρωση του «σημαιοφόρου» για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς καλύπτει μια βαριά σκιά.

Τα πρώτα σύννεφα για τον πρώην υπουργό Επικρατείας είχαν άρχισαν να διαφαίνονται κατά την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και πριν την υπογραφή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Τότε υπήρξαν οι πρώτες διαρροές για αίτημα από την πλευρά τους να καταργηθεί το επίμαχο χαρτοφυλάκιο. Αυτό ωστόσο ουδέποτε επιβεβαιώθηκε μέσα από κάποια ρητή αποτύπωση στο κείμενο της συμφωνίας και το θέμα έκτοτε είχε θεωρηθεί λήξαν.

Πέραν τούτου ωστόσο, το θέμα του Παναγιώτη Νικολούδη φαίνεται να αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, καθώς ο δεύτερος σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις στη διατήρηση του σε ένα αντικείμενο με το οποίο είχε ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης διακυβέρνησης και ο Τέρενς Κουίκ. Ιστότοπος φίλα προσκείμενος στον Πάνο Καμμένο άφηνε αιχμές κατά του κ. Νικολούδη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τον εγκαλούσε τόσο για εμπλοκή στην υπόθεση Μητρόπουλου όσο και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκάλυψη των «μεγαλοδημοσιογράφων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», ενώ την ίδια ώρα υπογράμμιζε την «ιδιαίτερη αγάπη που έχει η διαπλοκή» για τον υπουργό.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες διαρροές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού που κάνουν λόγο για δυσφορία από μέρους του στο έργο που είχε να επιδείξει το νεοσυσταθέν χαρτοφυλάκιο.

Παρά την αρχική δυναμική είσοδο του Παναγιώτη Νικολούδη τον Ιανουάριο στο πολιτικό προσκήνιο, οι πενιχρές επιδόσεις του στο επτάμηνο σε ότι αφορά την προσκόμιση πόρων από τη φοροδιαφυγή, αλλά και η ρήση του ότι χρειάζονται χρόνια για να ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσαν εν συνεχεία σημαία της ΝΔ για να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε δηλώσει ότι είναι εφικτός ο στόχος είσπραξης 2,5 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο, ωστόσο οι προβλέψεις δεν ευοδώθηκαν, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναφέρει χαρακτηριστικά στο δεύτερο debate ότι «δεν έχετε εισπράξει ούτε ευρώ», προκαλώντας την αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα.

Ένα άλλο στοιχείο που φέρεται να ενόχλησε το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο κ. Νικολούδης είχε απάντηση σε ερώτηση της ΧΑ και συγκεκριμένα του Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ υποστηρίζοντας ότι «ο έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολος δεδομένου ότι η Ελβετία αρνείται να δώσει πληροφορία», θεωρώντας ότι είναι παράνομα κτηθείσα η λίστα.

Το γεγονός πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια σχετική ενημέρωση από το Μέγαρου Μαξίμου για την καρατόμηση του υπουργού που σηματοδότησε τη μετωπική σύγκρουση με συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτά, προκαλεί εύλογα ερωτήματα, που «ζητούν» απάντηση.

απο το crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου