Ξεπερνούν τις 6.000 τα άτομα στην ανατολική Θεσσαλονίκη που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αιτούνται βοήθειας μέσω του νέου προγράμματος επισιτιστικής και υλικής συνδρομής, το οποίο θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του
δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα αιτήσεις, ώστε να λάβουν βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, υπέβαλαν συνολικά 6.050 πολίτες στα 28 σημεία παραλαβής που είχαν οριστεί στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδα "Μακεδονία, 2.997 αιτήσεις καταγράφηκαν στα τρία σημεία παραλαβής που είχαν οργανωθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Χίλιες εκατό αιτήσεις δέχτηκε ο δήμος Θερμαϊκού, 563 ο δήμος Καλαμαριάς, 256 ο δήμος Θέρμης και 226 ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.
Τριακόσιοι ογδόντα οκτώ πολίτες απηύθυναν τις σχετικές αιτήσεις τους στη μη κυβερνητική οργάνωση “Praksis”, 150 στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, 140 στη μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και 101 στην κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων “Άρσις”.
Εξάλλου 65 αιτήσεις κατατέθηκαν στα παιδικά χωριά SOS και 27 στο Σύλλογο Τριτέκνων Θεσσαλονίκης “Τρίαινα”, ενώ 37 δέχτηκε η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Θερμαϊκού.
Όπως εξήγησε η Καλυψώ Γούλα , μέσω του προγράμματος επισιτιστικής και υλικής συνδρομής θα υποστηριχθούν άνθρωποι που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με ετήσια εισοδήματα κάτω των 3.000 ευρώ και σε ζευγάρια με εισοδήματα κάτω των 4.500 ευρώ, προσαυξανόμενα κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και κατά 900 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα μεταξύ άλλων πακέτα τροφίμων αξίας περίπου 70 ευρώ. Αυτά θα περιλαμβάνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας αλλά και νωπά λαχανικά, όπως και κρέας.
Για την υλοποίηση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη έχουν συγκροτηθεί δύο κοινωνικές συμπράξεις, εκ των οποίων η πρώτη υπό την ομπρέλα του κεντρικού δήμου καλύπτει την ανατολική πλευρά και η δεύτερη υπό την ομπρέλα της αντιπεριφέρειας καλύπτει τη δυτική πλευρά. Η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς πρέπει να προηγηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες των διαγωνισμών για την προμήθεια των ειδών που θα διατίθενται στους ωφελούμενους.
Υπολογιστές σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα
Πρωτοβουλία για τη συλλογή μεταχειρισμένων φορητών υπολογιστών, ώστε να δωριστούν σε μαθητές ή σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αναλαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού και το συνεργατικό χώρο “Coho”.
Όσοι ενδιαφέρονται να δωρίσουν το παλιό τους laptop μπορούν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου να το παραδώσουν στις εγκαταστάσεις του “Coho”, επί της οδού Ναπολέοντος Ζέρβα 10.
Εκεί θα κληθούν να υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση ότι παρέδωσαν τον παλιό φορητό υπολογιστή τους, με σκοπό τη μετέπειτα δωρεά του σε μαθητή ή σε προπτυχιακό φοιτητή που το έχει ανάγκη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο δήμο Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 509.003 ή στo “Coho” στο τηλέφωνο 2310 812.113.
Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία" - Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου