Ενώ οι τόνοι της εκλογικής αντιπαράθεσης ανεβαίνουν και ο Τσίπρας απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις Μεϊμαράκη για κυβερνητική συνεργασία, οι Βρυξέλλες επιχειρούν να παρέμβουν υπαγορεύοντας σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ή κυβερνητικού σχήματος που θα έχει την υποστήριξη-ανοχή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.
Η παρέμβαση των δανειστών γίνεται μέσω της Κομισιόν, η οποία διαμηνύει ότι η
Ευρωζώνη θα διαπραγματευθεί το ζήτημα του χρέους μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει «ευρύτατη νομιμοποίηση».
Με τον όρο αυτό οι Ευρωπαίοι εννοούν ότι θέλουν ως συνομιλητή ένα κυβερνητικό σχήμα που θα υποστηρίζεται από πολλά κόμματα και θα έχει απαραιτήτως τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.
Το «μήνυμα» έχει ήδη σταλεί προς όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση του σεναρίου μετεκλογικών εξελίξεων.
Οι Βρυξέλλες εκφράζουν εν προκειμένου και τις επιθυμίες-επιδιώξεις κυβερνήσεων του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, πρωτίστως της γερμανικής και της γαλλικής.
«Οχι συμφωνία με τη... μισή Ελλάδα»
Με δηλώσεις αξιωματούχων και ανώνυμες «διαρροές», η Κομισιόν φροντίζει να αποσαφηνίσει ότι δεν αρκείται σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κόμμα που θα έλθει πρώτο στις εκλογές, αλλά θέλει να συμμετέχουν οπωσδήποτε σ’αυτό το σχήμα οι δύο «μονομάχοι» των εκλογών, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία για ελάφρυνση-αναδιάρθρωση του χρέους να δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η απαίτηση των δανειστών θα αποτελέσει παράμετρο πρωταρχικής σημασίας στις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Διαπραγμάτευση μετά την αξιολόγηση
Επισημαίνεται ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο - ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η νέα (συγ)κυβέρνηση που επιδιώκουν οι δανειστές, θα έχει λοιπόν χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να συγκεράσει απόψεις των κομμάτων που θα την στηρίζουν και να διαμορφώσει γραμμή διαπραγμάτευσης και θέσεις ευρείας αποδοχής.
Σ΄αυτό το διάστημα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση όρων του νέου Μνημονίου, καθώς στην απόφαση της συνόδου κορυφής της 12η Ιουλίου ορίζεται ότι η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος.
απο το sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου