Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 00:11
Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια Σκωτσέζοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής τους.
Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.
Δεν θα μεταδοθούν έξιτ πολ και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση της YouGov λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης δίνει
προβάδισμα 54% στο «όχι» και ακολουθεί το «ναι» με 46%.
Ωστόσο η εταιρεία διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για έξιτ πολ.
Επισήμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μεγάλος όγκος των αποτελεσμάτων αναμένεται μεταξύ 5:00 και 7:00 το πρωί της Παρασκευής με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου στις 8:30.
Συνολικά είχαν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών.
Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν, αλλά και τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι συμμετείχαν μαζικά στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της περιοχής στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, απλούς θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ψηφοφόροι το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να τσεκάρουν το κουτάκι του «ναι» ή του «όχι» στην ερώτηση αν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα, 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μέχρι στιγμής οριακή νίκη του «όχι» μολονότι το «ναι» τις τελευταίες ημέρες κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Ωστόσο, η διαφορά είναι τόσο μικρή που βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους (συν/πλην 3%).
Όπως και να έχει η κάθε πλευρά χρειάζεται ένα 50% συν μια ψήφο για να αναδειχθεί νικήτρια.
Εν τω μεταξύ η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Σκωτίας η οποία κάλεσε τους πιστούς να ψηφίσουν με ψυχραιμία και με πνεύμα ενότητας, την Κυριακή θα τελέσει μια «λειτουργία συμφιλίωσης» στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (Σεντ Τζάιλς) του Εδιμβούργου.
«Είναι μια ευκαιρία ζωής (...) να την αρπάξουμε και με τα δυο χέρια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, ο οποίος ψήφισε στην αγροτική κοινότητα του Στρίχεν.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου