Ανακοινώθηκε ο Πληθωρισμός του Μαρτίου.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε.
· Ιανουάριος 2011, Πληθωρισμός 5,2% (Ιανουάριος 2010, 2,4%)
· Φεβρουάριος 2011, Πληθωρισμός 4,4% (Φεβρουάριος 2010, 2,8%)
· Μάρτιος 2011, Πληθωρισμός 4,5% (Μάρτιος 2010, 3,9%).
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακώνεται, παρά την πτώση της λιανικής κατανάλωσης, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων σε παλαιότερα άρθρα του.
Άλλη μία αποτυχία του περιβόητου μνημονίου, που μέσω της μείωσης των μισθών και της συνεπακόλουθης μείωσης της κατανάλωσης επιδιώκει μεταξύ άλλων και την μείωση του πληθωρισμού.
Η κλασσική συνταγή της ελεύθερης αγοράς. Πέφτουν οι τιμές όταν δεν υπάρχει ζήτηση. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας πριν μειωθεί η ζήτηση, μειώθηκαν οι εισαγωγές προϊόντων (προσφορά) και έτσι το ποθητό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε. Διότι η πρόσφορά μειώθηκε τόσο πολύ που συνέχισε να είναι μικρότερη της ζήτησης.
όλοι οι σχετικοί δείκτες (πλην αυτού των εξαγωγών) βρίσκονται σε πτώση, προϊδεάζοντας ότι η ύφεση το Α΄ τρίμηνο του 2011 θα διαμορφωθεί σε υψηλές τιμές.
Ταυτόχρονα
Μην παίζουμε με τις λέξεις, τις στατιστικές επεξεργασίες και επεξηγήσεις. Το συμπέρασμα που προκύπτει από την υψηλή διαμόρφωση του Πληθωρισμού και την προβλεπόμενη υψηλή ύφεση είναι ένα και μοναδικό.
Την Ελληνική Οικονομία πλήττει το φαινόμενο του Στασιμοπληθωρισμού.
Ότι το χειρότερο δηλαδή. Αυτό που...
απεύχονται και προσπαθούν όλοι οι υπουργοί οικονομικών σε ολόκληρο τον πλανήτη, εμφανίζεται στην πατρίδα μας.
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται, είναι γιατί δεν προβλέφθηκε αυτή η δραματικότατη συνέπεια ώστε να υιοθετηθεί έγκαιρα ανάλογη πολιτική.
Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και της υπό αυτόν ηγετικής ομάδας. Έχει αποδειχθεί ότι παρά περί της αντιθέτου διακηρύξεις και δεσμεύσεις τους, είχαν αποφασίσει να εντάξουν την χώρα στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Για την οικονομία της συζήτησης δεν θα κριτικάρουμε για ακόμα μία φορά αυτήν την απόφαση. Απλά θα αναρωτηθούμε.
Ωραία κύριοι, καλώς ή κακώς η ιστορία θα κρίνει και θα δικάσει γιατί είχατε πάρει αυτήν την συγκεκριμένη απόφαση. Κυβέρνηση είστε και έχετε την συνταγματική ευθύνη να λάβετε αποφάσεις και να κυβερνήσετε την χώρα. Γιατί όμως πριν κάνετε αυτήν σας την απόφαση πράξη (δηλαδή την ένταξη της χώρας υπό την εποπτεία του ΔΝΤ), δεν υιοθετούσατε τέτοιες πολιτικές που θα καθιστούσαν τις συνέπειες λιγότερο δραματικές;
Τι εννοούμε;
Γιατί δεν φροντίζατε ώστε στο ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου να υπάρχουν αρκετά χρήματα, τα οποία άμα τη έλευση του ΔΝΤ δεν θα δαπανούσατε για μισθούς και συντάξεις, αλλά για παραγωγικές δραστηριότητες μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ);
Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων, το επόμενο μεγαλύτερο θύμα περικοπών είναι το ΠΔΕ. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το Έλλειμμα στα επίπεδα που ορίζει το μνημόνιο.
Μπορείτε σήμερα να επικαλεστείτε οποιαδήποτε απάντηση, αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Βυθίσατε την Ελληνική Οικονομία σε μία άνευ προηγουμένου και εκτός προβλέψεων βαθειά ύφεση, η οποία σήμερα σας εξαναγκάζει να πάρετε νέα σκληρότερα μέτρα για να επιτύχετε τους στόχους του Ελλείμματος και για το 2010 αλλά και για το 2011, που οι εισροές από τα φορολογικά έσοδα βουλιάζουν.
Ουσιαστικά και με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Όσοι (μεταξύ των οποίων και ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων) προέβλεπαν πέρσι τέτοια εποχή ότι η Ελληνική Οικονομία έχει μπει στο σπιράλ του θανάτου, δικαιώθηκαν.
Κανείς όμως δεν χαίρεται γι’ αυτήν την δικαίωση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα έχοντας πέσει θύμα της κοντόφθαλμης και άνευ τεκμηριωμένου σχεδιασμού πολιτικής τους, επιχειρούν σήμερα να παρουσιάσουν τις επιθυμίες τους σαν πραγματικά γεγονότα. Χρησιμοποιούν δε σαν επιχείρημα την αύξηση των εξαγωγών.
Στις επόμενες ημέρες θα αναφερθούμε σε αυτήν την αύξηση που είναι όμως ένα συγκυριακό φαινόμενο, το οποίο δεν πρόκειται να επηρεάσει καθοριστικά την ύφεση, την ανεργία και τον πληθωρισμό.
Όμως, όσοι γνωρίζουν βαθειά οικονομία βλέπουν ότι με αυτή την πολιτική δεν υπάρχει διέξοδος. Τα χειρότερα είναι μπροστά!
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου