Πιο συγκεκριμένα, από τα περίπου 40 δισ. ευρώ μείωσης των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά το 2010, τα 34 δισ. ευρώ εξέρευσαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2010, ενώ οι πιέσεις αμβλύνθηκαν σημαντικά με την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος Σταθεροποίησης. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας:
- Εκροή 10,2 δισ. ευρώ καταθέσεων μη κατοίκων στο εξωτερικό. Η τάση αυτή ξεκίνησε από το 2009, οπότε σημειώθηκαν εκροές περίπου 10 δισ. ευρώ, και οξύνθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2010, οπότε περίπου 10,3 δισ. ευρώ εξέρευσαν από τη χώρα υπό το βάρος της έντονης αβεβαιότητας και της διασποράς εξαιρετικά δυσμενών φημών για τη χώρα. Η τάση αυτή ανακόπηκε με την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου, με τις συνολικές εκροές της περιόδου Αυγούστου-Δεκεμβρίου του 2010 να μην υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
- 8 δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων εκτιμάται ότι κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό, με κύριους προορισμούς Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο, ενώ τα δύο τρίτα της εκροής καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010.
- Περίπου 3,5 δισ. ευρώ ιδιωτών φαίνεται ότι τοποθετήθηκαν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως έντοκα γραμμάτια και χρυσό, σημαντική όμως ήταν και η επίδραση του "χρηματοδοτικού ανοίγματος" του ιδιωτικού τομέα.
- Το αρνητικό χρηματοδοτικό άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι ανήλθε σε 13 δισ। ευρώ το 2010 ερμηνεύοντας το 62% της μείωσης των καταθέσεων κατοίκων εκτός των εκροών καταθέσεων κατοίκων στο εξωτερικό. Το υπόλοιπο, αφαιρώντας τις εκροές καταθέσεων κατοίκων στο εξωτερικό, ερμηνεύεται από την παρακράτηση μετρητών (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) λόγω αυξημένης αβεβαιότητας αλλά και για συναλλακτικούς σκοπούς εξαιτίας του περιορισμού των βραχυπρόθεσμων πιστώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου