ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Διακοπές διαρκείας και άνευ αποδοχών φαίνεται να «αιτούνται» το φετινό καλοκαίρι χιλιάδες εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποια «επιδημία» καλοκαιρινής ραστώνης ή για ένα κύμα οργανωμένης συμπαράστασης στις οικονομικές δυσκολίες των εργοδοτών. Η εξήγηση βρίσκεται στην εφαρμογή της πρακτικής των υποχρεωτικών αδειών στις οποίες έχουν εξαναγκαστεί χιλιάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν ενώπιον του διλήμματος «υποχρεωτική άδεια ή ανεργία».
Οπως εξηγεί στον «Α» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, οι πρακτικές αυτές έκαναν την εμφάνισή τους στις επιχειρήσεις της πόλης πριν από περίπου δύο χρόνια και «σήμερα βρίσκονται σε έξαρση, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως πλήττουν περίπου το 20% των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Βλέπουμε να εφαρμόζονται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις των 15-30 ατόμων, καθώς στις μεγαλύτερες έχουμε την πρακτική της εκ περιτροπής εργασίας», σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, οι υποχρεωτικές άδειες πλήττουν κατά κύριο λόγο τους χώρους της ένδυσης - υπόδησης, του μετάλλου και του ξύλου.
Υποχρεωτική άδεια για 2.000 εργαζομένους στο έπιπλο
Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από τους συνδικαλιστές των εν λόγω κλάδων. Ειδικότερα, στο χώρο του επίπλου όπου παρατηρείται σημαντική μείωση της δραστηριότητας, οι υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. «Οι περισσότεροι εργοδότες επικαλούνται δυσκαμψία στον κύκλο των παραγγελιών και ζητούν από τους εργαζομένους να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με το να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών», αναφέρει ο Θανάσης Κακανάς, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης. Με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδικάτου, το φετινό καλοκαίρι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του επίπλου (60% του συνόλου) θα «βοηθήσουν» μέσω των υποχρεωτικών αδειών τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας που πλήττει ολοένα και περισσότερους εργαζομένους οι οποίοι μένουν κυριολεκτικά απροστάτευτοι απέναντι στις αυθαιρεσίες και τις διαθέσεις των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων», καταγγέλλει ο κ. Κακανάς.
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: «Παράνομη πρακτική»
Παράνομη και καταδικαστέα πρακτική χαρακτήρισε από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Κουζής τις υποχρεωτικές άδειες. «Κανένας δεν μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο τις ημέρες της αδείας του, ούτε φυσικά να εξαναγκάσει κάποιον σε άδεια άνευ αποδοχών. Ωστόσο, οι υποχρεωτικές άδειες αποτελούν μία συνήθη τακτική που εφαρμόζεται από ολοένα και περισσότερους εργοδότες στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης», σχολιάζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πρακτικής έγκειται στο γεγονός ότι οι εργοδότες λειτουργούν υπό την κάλυψη της νομιμότητας, αφού τυπικά είναι οι εργαζόμενοι αυτοί οι οποίοι φαίνεται να ζητούν την άδεια άνευ αποδοχών. «Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος υποκύψει στις πιέσεις και δεχθεί να υπογράψει το χαρτί της αδείας, ο εργοδότης είναι πλήρως καλυμμένος και η διαδικασία θεωρείται νομότυπη», καταλήγειΠΗΓΗ:agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου