Ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ πιστεύει ότι χωρίς το ξήλωμα της ζώνης του ευρώ η ΕΕ θα πάψει να αναπτύσσεται κανονικά ως παγκόσμιος οικονομικός παίκτης. Σχολιάζοντας αυτή τη γνώμη του Κρίστοφερ Σμόλγουντ η καθηγήτρια Νατάλια Κάρποβα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Μόσχα είπε: «Θα επιτρέψω στον εαυτό μου να μη συμφωνήσω με τον κ. Σμόλγουντ. Θεωρώ αβάσιμες τις κουβέντες ότι το ξήλωμα της ζώνης του ευρώ είτε ο αποφασιστικός περιορισμός των διαστάσεών της βγάζοντας απ'αυτή τη ζώνη τις χώρες με ιδιαίτερα αδύνατες οικονομίες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες είναι δήθεν αποτελεσματική συνταγή για την αναζωογόνησή της. Δεν βλέπω σήμερα καμιά άμεση σχέση ανάμεσα στα προβλήματα της μιάς είτε της άλλης χώρας και την συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Πραγματικά, είναι ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση χτύπησε ιδιαίτερα βαριά εκείνα τα κράτη που ήταν ευθύς εξαρχής τα πιο τρωτά γιατί οι οικονομίες τους δεν ήταν αναδομημένες και εκσυγχρονισμένες. Ας πάρουμε την Ελλάδα και την Ισπανία που συμπεριλαμβάνονται στην Ευρωζώμη όπως και η Γερμανία και η Γαλλία. Ο οικονομικός στροβιλισμός στις πρώτες δύο χώρες είναι ορατός και με το γυμνό μάτι, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία όχι μόνο αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα προβλήματα της κρίσης και προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την κρίση, αλλά και βοηθούν ακόμα τις άλλες χώρες, και πρώτ' απ' όλα την Ελλάδα, να βγούν αντάξια από τη δύσκολη κατάσταση. Να, ένα άλλο παράδειγμα. Η Τσεχία δεν μπήκε στη ζώνη του ευρώ, όμως έχοντας δυνατή οικονομία, βρίσκεται σήμερα σε κατά πολύ καλύτερη κατάσταση από τη Σλοβακία, η οποία την 1 Ιανουαρίου του 2009 είχε γιορτάσει πανηγυρικά την ανταλλαγή της κορόνας της με ευρώ. Δηλαδή για την κάθε μιά ευρωπαϊκή χώρα καθοριστικός παράγοντας είναι η εσωτερική κατάσταση της οικονομίας της και όχι το γεγονός της συμμετοχής μη συμμετοχής της ή στην Ευρωζώνη. Έτσι, λοιπόν, το ξήλωμα αυτής της ζώνης, κατά τη γνωμη μου, δεν είναι αναγκαία»,- παρατήρησε η Νατάλια Κάρποβα.
-Η Μ.Βρετανία, όπως είναι γνωστό, ποτέ δεν βιαζόταν να αντικαταστήσει το εθνικο της νόμισμα με το ευρώ. Πήρε άραγε κάποια πλεονεκτήματα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης;
- «Η Μ.Βρετανία παραδοσιακά είναι περισσότερο δεμένη με την οικονομία των ΗΠΑ και πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες υπόφερε από την παγκόσμια κρίση, αντικαθρεφτίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στις αμερικανικές τράπεζες. Αν πάρουμε υπόψη μας ακόμα και το γεγονός ότι με τις πράξεις της στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου και στον επενδυτικό τομέα η Μ. Βρετανία είναι δεμένη με την ΕΕ, τότε θα καταλάβουμε ότι αναγκάστηκε να την πάθει ακόμα μια φορά. Μα τι την κάνει να κρατιέται πάνω στην επιφάνεια; Την κρατούν οι παραδοσιακά στενές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την Νοτιοανατολική Ασία: το Χονγκ-Κονγκ, τη Σιγκαπούρη κλπ. Η δυνατότητα της Μ. Βρετανίας να κάνει τις χρηματοπιστωτικές της πράξεις σε τρία μέρη του κόσμου, τα οποία καταδεικνύουν σήμερα σχετική οικονομική ανάπτυξη, της προσδίδει κάποια σταθερότητα. Εξάλλου, η ιδέα του Βρετανού καθηγητή Σμόλγουντ για το ξήλωμα της Ευρωζώνης φαίνεται αρκετά παράξενη. Πραγματικά οι χώρες της Ευρωζώνης χρειάζεται σήμερα με κοινές δυνάμεις να σταθεροποιούν σιγά-σιγά την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, αντί να την κατασπαράζουν, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν δίνει σε κανένα κανένα όφελος»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας η καθηγήτρια Νατάλια Κάρποβα.
ΠΗΓΗ:η φωνή της Ρωσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου