Τους κινδύνους από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα που ενδέχεται να επηρεάσουν την Αλβανία, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας, κ. Αναστάς Αγκέλι, ενημερώνει το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
«Πιστεύω πως μια σημαντική «κατεύθυνση» της επίδρασης αυτής της κρίσης θα αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δύο σημαντικούς εταίρους της Αλβανίας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Αγκέλι.
Ερωτηθείς ποιά είναι η θέση των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία και αν προβλέπεται υποχώρησή τους, ο κ. Αγκέλι απάντησε: «Και από την άποψη των ξένων επενδύσεων η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εταίρος, ιδιαίτερα στον οικονομικό - τραπεζικό τομέα, όπου το ελληνικό κεφάλαιο θεωρείται σημαντικό. Το γεγονός ότι στο σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων το ελληνικό κεφάλαιο κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία και αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης οι δυνατότητες των κεφαλαίων των ελληνικών επενδυτών και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας έχουν συρρικνωθεί αισθητά, συνιστά μία ακόμα πτυχή της αρνητικής επίδρασης αυτής της κρίσης στην οικονομία μας. Τρίτον, μια αισθητή επίδραση της ελληνικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνική κατάσταση της χώρας θα υπάρξει και με τη μείωση των εσόδων από τα εμβάσματα. Τέταρτον, ένας άλλος κίνδυνος παραμένει η επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα στην Αλβανία, λόγω της αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα. Πέμπτον, αρνητική αναμένεται η επίδραση στην αύξηση των τιμών ορισμένων εισαγόμενων προϊόντων από την Ελλάδα. Έκτον, το τοπικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί γύρω στα 25% έναντι του ευρώ σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Έβδομο, αν και σχεδόν το 25 με 30% της αλβανικής τραπεζικής αγοράς ελέγχεται από τράπεζες ελληνικών συμφερόντων, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη επίδραση σε αυτόν τον τομέα λόγω της προέλευσης των κεφαλαίων αυτών και του βαθμού εξάρτησής τους από τις μητρικές τράπεζες … Όγδοο, η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αναμφίβολα έχει επιπτώσεις στην αγορά των ομολόγων για τη λήψη του δανείου των 400 εκατ. ευρώ που έχει αποφασίσει η αλβανική κυβέρνηση».
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου