Για όσους δεν το πρόσεξαν ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος ανοδικός μήνας από το Μάρτιο και μόλις ο δεύτερος από τον Οκτώβριο του 2009, καθώς από τους τελευταίους 9 μήνες οι 7 έκλεισαν με απώλειες. Τα μέχρι στιγμής κέρδη του ράλι του Ιουλίου είναι της τάξης του 19,11%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 2009 και το δεύτερο μεγαλύτερο από το Σεπτέμβριο του 2000. Αν η ιστορία είναι καλός σύμβουλος τότε θα είναι πολύ δύσκολο για το ΓΔ να καταγράψει αντίστοιχου μεγέθους μηνιαία άνοδο μέχρι το τέλος του έτους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως παρά τη θεαματική άνοδο του ο ΓΔ παραμένει υποτιμημένος στον πολυετή ορίζοντα, με το ΧΑ να εξακολουθεί να είναι ένα από φθηνότερα χρηματιστήρια του κόσμου με βάση το δείκτη p/e. Ωστόσο οι αποδόσεις του στα τελευταία 11 χρόνια δείχνουν ότι, στατιστικά, είναι πιθανότερο ο καλύτερος μήνας του έτους να είναι πίσω μας παρά μπροστά μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν και τα στοιχεία από τον έλεγχο της εποχικότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς, σύμφωνα με το 3F2010, ο Ιούλιος είναι από το 2000 και μετά, δηλαδή από την αρχή της περιόδου με χειμερινό χρηματιστηριακό κλίμα, ο καλύτερος μήνας του έτους, με κέρδη στο 56,25% των περιπτώσεων και μέση απόδοση της τάξης του 3,62%.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την εποχικότητα του Αυγούστου η μέση απόδοση του από το 2000 είναι αρνητική, της τάξης του –0,66%, ενώ καταγράφει απώλειες στο 51,96% των περιπτώσεων. Ενδιαφέρον είναι και το τεχνικοστατιστικό στοιχείο ότι ο Σεπτέμβρης είναι για τις ΗΠΑ ο χειρότερος μήνας του έτους στα τελευταία 20, 50 και 100 χρόνια και με τον Αύγουστο να αποτελεί τον τελευταίο μήνα πριν από αυτόν, η δοκιμασία που αναμένεται να κληθούν να δώσουν οι διεθνείς μετοχών στο κοντινό μέλλον, μοιάζει να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Στην θετική πλευρά της εικόνας κατά τον Ιούλιο έγιναν πολύ μεγάλες τοποθετήσεις από οργανωμένα κεφάλαια στη διεθνή αγορά μετοχών ενώ και στο ΧΑ ήταν αρκετά τα μεγαλοστελέχη ελληνικών τραπεζών που πόνταραν στην άνοδο τους αγοράζοντας τραπεζικές μετοχές. Επίσης, σύμφωνα με το panagiotouvip.com η μεσοπρόθεσμη βαθμολογία του ΓΔ παραμένει θετική ενώ προκειμένου να μην ακυρωθεί η θετική βαθμολογία και για τη βραχυπρόθεσμη τάση, το 3F2010 θέλει την παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 1654 μονάδες.
EKTA - info@ekta1.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου