Ο τουρισμός κρατάει τα σκήπτρα στον κατάλογο με τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας που απορροφούν τα περισσότερα κονδύλια του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Τουρισμός και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κινούν ανοδικά τα νήματα της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι έχουν διαφορετική πορεία, παρά την
ηχηρή τους παρουσία στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων.Στη μεγάλη εικόνα, οι κλάδοι που φιγουράρουν είναι ο τουρισμός, οι ΑΠΕ, οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα οπτικών ινών, το εμπόριο (χονδρική-λιανική), η μεταποίηση… με την τελευταία να δείχνει «απούσα» συγκριτικά με τους άλλους τομείς και να αντανακλά ενδεχομένως άλλου είδους στρεβλώσεις.
Με εξαίρεση κάποιες σημαντικού προϋπολογισμού επενδύσεις από μεγάλες μονάδες, η μεταποίηση δεν τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης για τους μεσαίους και μικρούς της αγοράς. Τουλάχιστον αυτό δείχνει κατά περίπτωση η δυναμική των κλάδων, ανάλογα με τις αιτήσεις που υποβάλλονται στις τράπεζες για δανεισμό από τα κανάλια του ΤΑΑ. Αντίθετα με τις αιτήσεις που αφορούν ΑΠΕ και τουρισμό, η εικόνα για τον κλάδο της μεταποίησης δεν είναι και τόσο καλή, με πηγές της αγοράς να επισημαίνουν στο powergame.gr ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στο κομμάτι δανειοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι υψηλή και δεν έχει διαστάσεις υψηλής επενδυτικής έντασης.
Για παράδειγμα, η εικόνα σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους δείχνει ότι το ποσοστό των κεφαλαίων που κατευθύνονται στη μεταποίηση είναι στο 10% του συνόλου των αιτήσεων, όταν ο τουρισμός απορροφά περίπου το ένα τρίτο του συνόλου.
Σχολιάζοντας το θέμα της δυναμικής των κλάδων, τραπεζικά στελέχη που ασχολούνται με την αξιολόγηση των αιτήσεων φωτίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τομέα. Ειδικά για τον χώρο της μεταποίησης, ο λόγος για τον οποίον ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων έμεινε εκτός, ενώ δυνητικά θα μπορούσε να λάβει κονδύλια του Ταμείου, οφείλεται στην πανσπερμία συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία από δανειακής πλευράς, αλλά και μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, ίσως να καλύπτουν το κενό της χρηματοδότησης πιο άμεσα και μάλιστα με κόστος καλύτερο από το αντίστοιχο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για μια μεγάλη μεταποιητική βιομηχανία, προφανώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ ελκυστική λύση. Για μια μικρή επιχείρηση μεταποίησης, το κόστος αξιολόγησης, το κόστος συμβούλων και ο χρόνος των διαδικασιών από την αξιολόγηση στην εκταμίευση μπορεί να είναι έως και αντικίνητρο.
«Ίσως γιατί τελικά υπάρχει ένας ιδιότυπος κανιβαλισμός της αγοράς από παρεχόμενα προϊόντα», όπως ερμηνεύει το μικρό ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο χώρο έτερος τραπεζικός παράγοντας. «Αν εξαιρέσουμε τις κλασικές μεταποιητικές επενδύσεις που ζήτησαν δανειακά κεφάλαια από το ΤΑΑ, οι μικρομεσαίοι φάνηκε να ενδιαφέρονται κυρίως για το κομμάτι των επιχορηγήσεων. Πέραν αυτού, αναζητούν κεφάλαια σε άλλες λύσεις», διευκρινίζει ο ίδιος.
Πράγματι, ο δανεισμός για τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου μέσα από στοχευμένα προγράμματα είναι πιο εύκολος, πιο άμεσος και πιο φθηνός, είτε οι επενδύσεις αφορούν μεταποίηση, είτε και άλλους χώρους. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το συγχρηματοδοτούμενο ΤΕΠΙΧ ή το εγγυοδοτικό ΤΕΠΙΧ προσφέρουν λύσεις με γρηγορότερες διαδικασίες και πιο εύκολη επιλεξιμότητα.
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν πηγές της αγοράς, και οι μεγάλες επιχειρήσεις που μπήκαν στον αναπτυξιακό πάλι για τον κλάδο της μεταποίησης, περίμεναν πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση των προγραμματισμένων τους επενδύσεων.
«Αν συμφωνήσουμε ότι για τη μικρομεσαία ελληνική μεταποιητική μονάδα το καλύτερο σενάριο από πλευράς επιλεξιμότητας, χρόνου και κόστους είναι τα στοχευμένα προγράμματα δανεισμού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπάρχουν και όχι τόσο το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ», διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, «τότε συμπεραίνουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των μικρότερων, στο οποίο απευθύνονται όταν δεν μπορούν να λάβουν κεφάλαια από κάποιο άλλο πρόγραμμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου