Πρόκειται για την Ιρλανδία, πρώην μέλος των “PIIGS” -τη χώρα που ο Economist χαρακτήριζε πριν μερικά χρόνια ως τη «φτωχότερη των πλουσίων». Δημοσιεύοντας μάλιστα και μια έρευνα για την Ιρλανδία με μια φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας να ζητιανεύει στο δρόμο.
Τώρα όλοι μιλούν για «Ιρλανδικό θαύμα».
Συνολικά, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να ανέλθει σε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, από πρόβλεψη για 8,6 δισεκατομμύρια τον Απρίλιο.
Το τεράστιο πλεόνασμα οφείλεται βέβαια σε μεγάλο βαθμό στα φορολογικά έσοδα από την Apple.Με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Apple κατέβαλε αναδρομικά στην Ιρλανδία σχεδόν 14 δισ. ευρώ, τα οποία καρπώθηκε από φορολογικές εκπτώσεις που της εκχώρησε το ιρλανδικό δημόσιο και οι οποίες αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Συνολικά, λοιπόν, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να ανέλθει σε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, από την πρόβλεψη για 8,6 δισεκατομμύρια τον Απρίλιο.
Όλα αυτά σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 4% και πληθωρισμό κάτω από το 2%.
Μοναδική στην ευρωζώνη
«Οι χαμηλοί και φθίνοντες δείκτες χρέους της Ιρλανδίας, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και η συνετή διαχείριση σημαίνουν ότι ο συνολικός στόχος δανεισμού για το 2024 είναι λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη, με το 35% του ανεξόφλητου χρέους να λήγει την επόμενη πενταετία, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 47%», εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.
Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση της Ιρλανδίας συνέβαλαν στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου σε ‘AA’/.
«Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πρακτικά μοναδική στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει ο οίκος Fitch τονίζοντας ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πρακτικά μοναδική στη ζώνη του ευρώ.
Ο Fitch επαναλαμβάνει επίσης το περίεργο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας. «Είναι μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στον κόσμο, από οικονομική άποψη και η πιο φιλελεύθερη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας. «Η Ιρλανδία έχει ένα συνετό εγχώριο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει τους κινδύνους που προκύπτουν από τα μεγάλα και εξαιρετικά συγκεντρωμένα απροσδόκητα φορολογικά κέρδη», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Πρόωρες εκλογές
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις θέλησε μάλιστα να αξιοποιήσει αυτή την κατάσταση, ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές για τις 29 Νοεμβρίου.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσουμε από τον ιρλανδικό λαό μια νέα εντολή», δήλωσε ο Χάρις, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Fine Gael.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα Fine Gael προηγείται με 24,5% και ακολουθείται από τον κυβερνητικό εταίρο Fianna Fail με 21,5%.
Το αντιπολιτευόμενο Σιν Φέιν, το οποίο ήταν στο 35% πριν από ένα χρόνο, έχει υποχωρήσει στο 18,5%, κυρίως λόγω εσωτερικών διαφωνιών.
Ο μεγάλος φόβος της Ιρλανδίας ακούει στο όνομα «Ντόναλντ Τραμπ. Με την εκλογή του ως Προέδρου των ΗΠΑ και το σχέδιό του να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να αυξήσει τους δασμούς, το ιρλανδικό οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται σε εκτεταμένες αμερικανικές επενδύσεις, είναι πιθανό να απειληθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου