Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Αποκλειστικό: Στρατιωτικοί, οικονομικοί & πολιτικοί στόχοι: Πώς το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν-Ισραηλινές πηγές

Τι αναφέρουν ισραηλινές πηγές:

Εν όψει της πιθανότητας σημαντικής απάντησης στο Ιράν μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, το πολιτικό κλιμάκιο και η κορυφή του IDF μπορεί ήδη να “ανεβάζουν στροφές” – αλλά ποιους ιρανικούς στόχους μπορεί να χτυπήσει το

Ισραήλ;

Η πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει πολλά διλήμματα σχετικά με τη φύση της απάντησης του IDF στο ιρανικό έδαφος. Είναι καταλληλότερο να επιτεθούν στρατιωτικοί στόχοι, οικονομικοί στόχοι όπως το ιρανικό πετρέλαιο, δομές διακυβέρνησης ή στόχοι που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό έργο που απειλεί το Ισραήλ και ολόκληρο τον κόσμο;

Σε ένα χτύπημα που επικεντρώνεται στους στρατιωτικούς στόχους του καθεστώτος, οι Ιρανοί έχουν μια σειρά από σημαντικά, στρατηγικά πλεονεκτήματα που το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει να επιτεθεί.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στοχεύει θέσεις πυραύλων εδάφους-εδάφους. Ορισμένα από αυτά είναι τοποθετημένα πάνω από το έδαφος, ενώ άλλα είναι κινητά και έχουν αλλάξει τη θέση τους. Άλλοι βρίσκονται σε υπόγειες τοποθεσίες σχεδιασμένες να αντέχουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Επιπλέον, βάσεις εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θέσεις αεράμυνας βρίσκονται επίσης στο ραντάρ της ισραηλινής αεροπορίας.

Οι δυνατότητες αεράμυνας του Ιράν
Το Ιράν διαθέτει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος, όπως το ρωσικής κατασκευής S-300, το κινεζικής κατασκευής HQ-9, ακόμη και αμυντικά συστήματα ιρανικής κατασκευής με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Αν υποθέσουμε ότι το πολιτικό κλιμάκιο αποφασίσει να χτυπήσει την ιρανική οικονομική υποδομή ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της περασμένης εβδομάδας, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου θα είναι βασικοί στόχοι.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι πετρελαιοπηγές, οι διαδικασίες παραγωγής, η μεταφορά, η αποθήκευση και οι θαλάσσιοι λιμένες μέσω των οποίων το Ιράν εξάγει πετρέλαιο στον κόσμο θα κινδύνευαν.

Από την άλλη πλευρά, η επίθεση σε υποδομές και διαδικασίες παραγωγής ενέχει τον κίνδυνο να εμπλέκονται τα συμφέροντα άλλων χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και άλλες που μπορεί να μην υποστηρίζουν απαραίτητα το Ισραήλ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εμπλοκής.

Στόχοι διακυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης στην πιθανή απάντηση του Ισραήλ σε μια ιρανική επίθεση. Στο τραπέζι υπάρχουν κυβερνητικά ιδρύματα, εθνικοί ιστότοποι και σύμβολα που, εάν καταστραφούν, θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς του Αγιατολάχ και να κλονίσουν το εθνικό ηθικό.

Το πυρηνικό έργο είναι το πιο σημαντικό εγχείρημα για το καθεστώς του Αγιατολάχ στην Τεχεράνη και η στρατιωτική του υποδομή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει τις διάφορες τοποθεσίες, οι οποίες έχουν διασκορπιστεί σοφά σε όλο το Ιράν—μερικοί πάνω από το έδαφος και άλλοι υπόγεια.

Το χτύπημα του εμβληματικού έργου του Ιράν θα εξαλείψει τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε ένα καθεστώς που εργάζεται πάνω στο έργο για πολλές δεκαετίες.

Κάνοντας το αδύνατο: Είναι το Ισραήλ ικανό να επιτεθεί μόνο του στο πυρηνικό έργο του Ιράν;

Η IAF έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, μειώνοντας έτσι την ανάγκη ανεφοδιασμού και αυξάνοντας τον αριθμό των αεροσκαφών που μπορούν να συμμετάσχουν στην επίθεση, καθώς και ελαχιστοποιώντας την έκθεση του αεροσκάφους σε ιρανικά ραντάρ και πυραύλους.

Επιπλέον, οι δυνατότητες ανεφοδιασμού της αεροπορίας για αποστάσεις έως και 1.800 χιλιομέτρων επιτρέπουν σε διάφορα μαχητικά αεροσκάφη να πετούν μεγάλες αποστάσεις, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του πρώτου χτυπήματος στο Ιράν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, εκτός από τα F-35 (“Adir”), τα F-15 και τα F-16 είναι ικανά να αντιμετωπίσουν προηγμένα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής τους.

Επιπλέον, οι δυνατότητες εναέριου ελέγχου της αεροπορίας, η συλλογή πληροφοριών και ο ηλεκτρονικός πόλεμος μεγάλης εμβέλειας παρέχουν υψηλού επιπέδου άμυνα, ακριβείς επιθέσεις και προετοιμασία για ακραία σενάρια.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει drones, όπως το Eitan, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν για περισσότερες από 30 συνεχόμενες ώρες και είναι εξοπλισμένα με όπλα και συστήματα πληροφοριών. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία επιτρέπουν πολλαπλά κύματα απεργιών, όχι απλώς μια επίθεση εφάπαξ.

Ωστόσο, μια ευρείας κλίμακας ισραηλινή επίθεση στο Ιράν εγκυμονεί κινδύνους που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μπορεί να υποτεθεί ότι ως απάντηση σε μια ευρεία επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας, οι Ιρανοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και είναι πιθανό να αντεπιτεθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Ως εκ τούτου, το πρώτο χτύπημα, αν είναι ευρύ και όχι στοχευμένο, θα χρειαστεί να ακρωτηριάσει τις στρατηγικές δυνατότητες του Ιράν για να αποτρέψει μια ευρεία και αυτόματη απάντηση στις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και στο εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, το Ισραήλ έχει δυνατότητες δεύτερου χτυπήματος με βαλλιστικούς πυραύλους και τρίτη επιλογή μέσω υποβρυχίων.

directus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου