Με την ακρίβεια να «καλπάζει» οι καταναλωτές δίνουν καθημερινή «μάχη» προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, καθώς οι τιμές στο ράφι «καίνε» τη τσέπη των πολιτών, οι οποίοι μείωσαν τα τελευταία χρόνια την κατανάλωση κρέατος εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι καταναλωτές σύμφωνα με τη πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ(Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) μεταξύ των ετών 2009 -2023, καταναλώνουν περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος, με εξαίρεση το κοτόπουλο που αποτελεί και την πιο οικονομική επιλογή.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση 34% καταγράφεται στο μοσχάρι καθώς από τα 18,6 κιλά το 2009, η μέση ετήσια κατανάλωση έφτασε στα 12,2 κιλά το 2023. Ακολουθούν αρνί και κατσίκι με πτώση 20%, ενώ κατά 22% αυξημένη είναι η κατανάλωση στο κοτόπουλο, από 13,8 κιλά το 2009, στα 16,8 κιλά το 2023.
«Οι τιμές των κρεάτων από πέρσι παρουσιάζουν σταθερές τιμές, καταγράφονται μικρές αυξήσεις σε κάποια είδη», αναφέρει μιλώντας στο TheOpinion ο Μιχάλης Μαγδάκης, κρεωπόλης. Ωστόσο, όπως εξηγεί οι πελάτες πλέον αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
«Δυστυχώς, δεν μειώνονται οι τιμές σε κανένα βασικό αγαθό, ανεβαίνουν τα τρόφιμα, αλλά οι μισθοί είναι ίδιοι και είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους», συμπληρώνει. «Οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν όπως ψώνιζαν, παλαιότερα οι πελάτες έλεγαν βάλε δύο κιλά κιμά, πλέον αγοράζουν μισό κιλό. Οι οικογένειες ψωνίζουν πλέον λιγότερο», τονίζει.
Αποκαλυπτική η έρευνα
Στο μεταξύ, «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων παραμένει το ελαιόλαδο με αύξηση 38,9% και ακολουθούν τα νωπά ψάρια με 9,9% και τα φρούτα με 7,7%. Κατά 6,5% αυξήθηκαν οι τιμές στην κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων» και κατά 5,6% σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά.
Σημαντικότερος παράγοντας για τις διαφορές που παρατηρούνται στο καθημερινό τραπέζι, είναι το κόστος, σύμφωνα το ΙΕΛΚΑ.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την αποτελέσματα της έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σε γενικές γραμμές ακολουθεί πολλές από τις παγκόσμιες τάσεις όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, όπως η στροφή προς πιο οικονομικές και υγιεινές επιλογές, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και επεξεργασμένων υδατανθράκων, και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών. Αυτό που ξεχωρίζει στην Ελλάδα είναι η αυξανόμενη δαπάνη για το έτοιμο φαγητό και η μείωση στην κατανάλωση βασικών, υγιεινών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερη ποιότητα της διατροφής, εάν συνεχιστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου