Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Μικρά οικονoμικά: 21,84 ευρώ μεροκάματο!

Κλείδωσαν οι θέσεις για 25.000 ανέργους σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιους φορείς, σύμφωνα με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8μηνη και μοιράζεται σε 7 μήνες εργασίας και 1 μήνα κατάρτισης. 

Η ημερήσια αμοιβή θα είναι 21,84 ευρώ, η δε μηνιαία 546 ευρώ. 
Υπάρχει κι άλλο… δωράκι για τους ανέργους: Θέσεις στα υπουργεία Μετανάστευσης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας θα καλύψουν 2.260 άνεργοι. 

Με το μαχαίρι στον λαιμό είναι η Ελλάδα. Αν εφαρμόζονταν οι σημερινοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για περιορισμό του χρέους στο 60% του ΑΕΠ σε 20 χρόνια, με τα σημερινά δεδομένα η χώρα μας θα χρειαζόταν συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 6% – 7% τον χρόνο. Στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και να επιδεικνύει συνετή δημοσιονομική συμπεριφορά σε βάθος χρόνου. 

Στα 38,77 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο σε ένα τρίμηνο προστέθηκαν 771,79 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 387,748 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε κύριες οφειλές και τα 384,042 εκατ. ευρώ σε πρόσθετα τέλη! 

Από έρευνα αγοράς της IRI προκύπτει ότι το 27% της μηνιαίας δαπάνης για είδη παντοπωλείου (τρόφιμα και άλλα βασικά είδη νοικοκυριού) οι καταναλωτές το δίνουν στη μικρή λιανική (φούρνος, γαλακτοπωλείο, μίνι μάρκετ, περίπτερο, κατάστημα ψιλικών). Πρόκειται για ένα μερίδιο που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι. 

Αν και είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής, η Κίνα έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Μόνο τον Αύγουστο υπερτριπλασίασε τις εισαγωγές αμερικανικού LNG σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020! 

Πόσες λέτε να είναι οι οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών); Στο τέλος Ιουνίου 2021 το συνολικό ποσό των 31.163.723.438 ευρώ που είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ εκτινάχθηκε σε 38.005.414.981 ευ­ρώ (τρέχον υπόλοιπο), ήτοι συν 6.841.691.543 ευρώ! 

Εκσυγχρονισμός… Τέλος στα χειρόγραφα τιμολόγια. Στη ζωή των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών μπήκαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ήδη ξεκίνησε η έκδοση και η διαβίβαση των τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας myDATA στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. 

Ο πληθωρισμός δεν μας έκανε το… δώρο της υποχώρησης. Παρέμεινε στο 3% τον Οκτώβριο! Και ήταν υψηλότερος απ’ ό,τι περίμενε η κυβέρνηση. Τι φταίει; Ώρα να το αναζητήσει το Μαξίμου και πρώτος ο υπουργός Οικονομικών.

 Ξεκινάει η μετακόμιση του «Μον Παρνές» στο Μαρούσι. Το πράσινο φως άναψε η εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στον υπουργό Οικονομικών για τη μεταφορά του Καζίνο της Πάρνηθας στην έκταση των 55 στρεμμάτων κοντά στο Ολυ­μπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ). Το έργο, με τον νέο τίτλο «Voria», υπολογίζεται να κοστίσει 200 εκατ. ευρώ. 

Έρχεται κύμα ανατιμήσεων! Οκτώ στους δέκα καταναλωτές (82%) και επιχειρηματίες / επαγγελματίες (86%) θεωρούν ότι οι αυξήσεις στις τιμές που αναμένονται στην αγορά και στα προϊόντα θα είναι ένα αρκετά έως πολύ μεγάλο πρόβλημα. 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου