Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Ο FDA προβληματίζεται για την ενισχυτική δόση λόγω αυξημένων κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας. Πάνω από 10.600 Ισραηλινοί που έχουν λάβει 3 δόσεις ασθενούν με COVID-19.

Ήδη στη Γαλλία συνιστάται η αποφυγή του εμβολίου της Moderna στους κάτω των 30 ετών. Αλλά και στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA εκφράζει πλέον τις ανησυχίες του για την έγκριση των ενισχυτικών δόσεων για όλους τους ενήλικες.
 Και σαν να μην έφτανε αυτό στο Ισραήλ 10.600 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί με τις 3 δόσεις του εμβολίου έχουν νοσήσει με COVID-19. 
Την εύλογη ανησυχία των Ισραηλινών πολιτών επιχειρεί να κατευνάσει ο καθηγητής Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan.

Κανείς δεν είπε ότι το εμβόλιο είναι 100% ικανό να σταματήσει τις λοιμώξεις.

Οι πρωτοποριακές λοιμώξεις συμβαίνουν πάντα μετά τον εμβολιασμό, γενικά σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από τον ιό HIV έως τον καρκίνο.

(Μα υποτίθεται ότι είναι αυτοί που κατ΄εξοχήν  που σπεύδουμε να εμβολιάσουμε με 3η δόση για να τους προφυλάξουμε!)

-Επιπλέον, τα εμβόλια της Pfizer δεν αξιολογήθηκαν ως προς την πρόληψη μόλυνσης, αλλά για συμπτωματική ή σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Και όταν πρόκειται για αυτές τις στατιστικές, τα εμβόλια -τουλάχιστον προς το παρόν- φαίνεται να κάνουν τη δουλειά τους….,υποστηρίζει ο καθηγητής Cohen.

-Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας…,

Στις ΗΠΑ τώρα, η Pfizer υπέβαλε αίτηση στον FDA για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της ενισχυτικής δόσης για όλους τους ενήλικες.
Η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων για όλους τους ενήλικες είναι αμφιλεγόμενη, καθώς ορισμένοι σύμβουλοι εμβολίων της FDA ανησυχούν για τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας — φλεγμονή του καρδιακού μυός — μια σπάνια παρενέργεια που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς άνδρες.

Η ενισχυτική δόση προβληματίζει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ-μεταδίδει το CNN- παρότι στα μέσα Αυγούστου o πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε «ένα σχέδιο για αναμνηστικά εμβόλια σε κάθε πλήρως εμβολιασμένο [ενήλικα] Αμερικανό». Είπε ότι, εν αναμονή της έγκρισης από τον FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το ενισχυτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 20ης Σεπτεμβρίου.

Λίγες μέρες αργότερα, η Pfizer ζήτησε την έγκριση του FDA για αναμνηστικές δόσεις για όλους ηλικίας 16 ετών και άνω για τους οποίους είχαν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από τη δεύτερη βολή.
Αλλά οι σύμβουλοι εμβολίων αντιτάχθηκαν και αντ’ αυτού η FDA ενέκρινε ενισχυτές Pfizer για μια πιο περιορισμένη ομάδα ενηλίκων που έχουν περάσει έξι μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρό Covid-19. Ο FDA ενέκρινε επίσης ενισχυτές για λήπτες εμβολίων Moderna σε αυτές τις κατηγορίες και για όλους τους λήπτες της Johnson & Johnson.
Στα πρακτικά μιας συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA τον περασμένο μήνα, σημειώθηκε ότι «πολλοί» από τους συμβούλους αισθάνθηκαν «άβολα» να μειώσουν την ηλικία για αναμνηστικές δόσεις στις ηλικίες κάτω των 40 ή 50 ετών «μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα για τη μυοκαρδίτιδα».
Ο Δρ Paul Offit-κεντρική photo, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA, είπε ότι θα ήταν καλύτερο για τον FDA και το CDC να φέρουν την τρέχουσα αίτηση της Pfizer στους συμβούλους τους.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε διαφανείς σχετικά με αυτήν την απόφαση και ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε διαφανείς είναι να διοργανώνουμε συσκέψεις συμβουλευτικών επιτροπών τόσο στο FDA όσο και στο CDC, ώστε το κοινό να μπορεί να ακούσει τη συζήτηση σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε. “ είπε.
Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι δημόσιες, θα μπορούσαν να δοθούν τα δεδομένα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αποδείξουμε γιατί μια αναμνηστική δόση είναι σαφώς ωφέλιμη για τους νέους ηλικίας 18-29 ετών, γιατί αν δεν είναι σαφώς ωφέλιμη, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η μυοκαρδίτιδα ήταν ένα φαινόμενο δεύτερης δόσης και μπορεί επίσης να είναι μια τρίτη φαινόμενο δόσης. Τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς και οριστικά τους κινδύνους για την ηλικία 18-29 ετών;” πρόσθεσε ο Offit.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου