Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ολοταχώς για κραχ; Η Evergrande, η κινεζική Lehman Brothers χρεοκόπησε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο όμιλος China Evergrande Group αθέτησε για άλλη μια φορά τις πληρωμές τόκων προς τους διεθνείς επενδυτές. Η DMSA έχει επενδύσει σε αυτά τα ομόλογα και δεν έχει λάβει καμία πληρωμή τόκων μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος σήμερα. 

Τώρα, η DMSA ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης κατά της Evergrande και ζητά την

υποστήριξη όλων των ομολογιούχων.

Η China Evergrande Group, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, αθέτησε τις πληρωμές τόκων για δύο ομόλογα τον Σεπτέμβριο, με την περίοδο χάριτος των 30 ημερών να λήγει ακόμη τον Οκτώβριο. 

Ωστόσο, λίγο πριν από τη λήξη της περιόδου χάριτος, το κοινό παραπλανήθηκε από φήμες σχετικά με υποτιθέμενες πληρωμές τόκων. 

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θεώρησαν επίσης τις φήμες ως δεδομένες. Μόνο η DMSA – Deutsche Marktscreening Agentur (Γερμανικός Οργανισμός Ελέγχου Αγοράς) είχε ήδη αναγνωρίσει τη χρεοκοπία εκείνη την εποχή και απέδειξε σε μελέτη της ότι η πτώχευση της Evergrande, της πιο υπερχρεωμένης εταιρείας στον κόσμο, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια “Μεγάλη Επαναφορά”, δηλαδή στην οριστική κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

(Σημείωση για τους δημοσιογράφους: Δείτε τα δελτία τύπου της DMSA με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου και 29 Οκτωβρίου 2021, καθώς και τη μελέτη της DMSA “The Great Reset – Evergrande and the Final Meltdown of the Global Financial System” (Η Μεγάλη Επαναφορά – Η Evergrande και η τελική κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος)- όλα διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της DMSA www.dmsa-agentur.de).

“Αλλά ενώ η διεθνής χρηματοπιστωτική αγορά αντιμετώπισε μέχρι στιγμής την οικονομική αναταραχή γύρω από τον κλυδωνιζόμενο γίγαντα Evergrande με αξιοσημείωτη βασική εμπιστοσύνη -μπορεί επίσης να πει κανείς: με αξιοσημείωτη αφέλεια- η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Fed επιβεβαίωσε χθες την άποψή μας”, λέει ο ανώτερος αναλυτής της DMSA Dr. Marco Metzler. “Στην τελευταία της έκθεση για τη σταθερότητα, επεσήμανε ρητά τους κινδύνους που θα μπορούσε να έχει μια κατάρρευση της Evergrande για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει αίτηση πτώχευσης κατά της εταιρείας ως πιστωτής, η ίδια η DMSA επένδυσε σε ομόλογα της Evergrande, η περίοδος χάριτος των οποίων έληξε σήμερα (10 Νοεμβρίου 2021). Συνολικά, η Evergrande θα έπρεπε να καταβάλει 148,13 εκατ. δολάρια σε τόκους τριών ομολόγων το αργότερο μέχρι σήμερα. “Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα τόκο για τα ομόλογά μας”, εξηγεί ο Metzler. Και προσθέτει: “Με τις τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ να κλείνουν σήμερα, είναι βέβαιο ότι αυτά τα ομόλογα έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους”.

(Σημείωση για τους συντάκτες: Ακριβείς λεπτομέρειες για τα ομόλογα που έχουν αθετήσει μέχρι στιγμής μπορούν να βρεθούν στο παράρτημα του παρόντος δελτίου τύπου).

Ιδιαίτερα προβληματικό για την Evergrande: και τα 23 ανεξόφλητα ομόλογα έχουν ρήτρα αμοιβαίας αθέτησης. “Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα μόνο από αυτά τα ομόλογα κηρύξει στάση πληρωμών, και τα 23 ανεξόφλητα ομόλογα έχουν αυτομάτως καθεστώς “αθέτησης”” γνωρίζει ο ανώτερος αναλυτής της DMSA Metzler. Ωστόσο, αυτό δεν οδηγεί αυτόματα σε πτώχευση του ομίλου Evergrande. Για να προσδιοριστεί η πτώχευση, πρέπει να κατατεθεί αίτηση αφερεγγυότητας στο δικαστήριο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από την ίδια την εταιρεία είτε από έναν ή περισσότερους πιστωτές της εταιρείας. Και αυτό ακριβώς σχεδιάζεται τώρα. Metzler: “Η DMSA προετοιμάζει διαδικασία πτώχευσης κατά της Evergrande. Διεξάγουμε ήδη συνομιλίες με άλλους επενδυτές στο πλαίσιο αυτό. Θα χαιρόμασταν αν και άλλοι επενδυτές συμμετείχαν στην ομάδα δράσης μας”.

Για τον εμπειρογνώμονα της DMSA είναι σαφές: “Μόλις ένα δικαστήριο κινήσει τη διαδικασία αφερεγγυότητας, η Evergrande θα πτωχεύσει και επίσημα – και αυτό είναι θέμα ημερών”.

 

.https://insiderpaper.com/chinas-evergrande-officially-defaulted/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου