Η Τουρκία είναι μια αδύναμη οικονομία υποστηρίζουν εδώ στην Ελλάδα ορισμένοι που γνωρίζουν από οικονομία, όσο μια αξιέπαινη καθαρίστρια από πυρηνική φυσική.
Η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ έναντι της τουρκικής λίρας υποχώρησε στις 9,68 λίρες ανά δολάριο.
Ένα ευρώ διαπραγματευόταν για 11,193 τουρκικές λίρες.
Η πορεία της τουρκικής οικονομίας σε σχέση με την πορεία της τουρκικής λίρας σχεδόν έχουν αποσυνδεθεί.
Η πορεία της λίρας σχετίζεται περισσότερο με την νομισματική πολιτική της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι αληθές ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στην Τουρκία αλλά αυτό σχετίζεται περισσότερο από την στρατηγική της κεντρικής τράπεζας που θέλει να ελέγξει τον πληθωρισμό αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις που συχνά – πυκνά δέχεται από την κυβέρνηση Erdogan.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον μηχανισμό χειραγώγησης της Κεντρικής Τράπεζας και η Ελλάδα χρησιμοποιεί τον μηχανισμό χειραγώγησης της ΕΚΤ που μέσω του προγράμματος Πανδημίας αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Είναι ενδεικτικό ότι το β΄ τρίμηνο 2021 η Τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 21,7% και για το 2021 συνολικά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ περίπου 8% έναντι 6,8% με 7% της Ελλάδος.
Ο τουρισμός στην οικονομία ανακάμπτει, όπως και στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία που έχει ΑΕΠ περί τα 760 δισεκ. δολάρια και η Ελλάδα με όρους δολαρίου περίπου 200 δισεκ. – η Τουρκική οικονομία είναι 3,8 φορές μεγαλύτερη από την ελληνική οικονομία ακολουθούν μια σχετικά παραπλήσια πορεία ανάκαμψης.
Και ενώ οι οικονομίες των δύο χωρών και ο τουρισμός ανακάμπτουν με σχετικά παραπλήσιο τρόπο – λίγο καλύτερα η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα… - τα χρηματιστήρια των δύο χωρών ακολουθούν βίους αντίθετους.
Το τουρκικό χρηματιστήριο ανακάμπτει σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών στις 1.600 μονάδες – δείκτης BIST 100
με συναλλαγές άνω των 23,7 δισεκ. τουρκικών λιρών ή 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο παραπαίει στο πουθενά, παραμένει στάσιμο και βαλτωμένο πέριξ των 900 μονάδων με τζίρο ημερησίως 60 εκατ δολαρίων.
Η διαφορά σε συναλλαγές μεταξύ BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη και του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι 40 φορές περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιεί το τουρκικό χρηματιστήριο έναντι του ελληνικού.
Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι
- Το ιστορικό υψηλό στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν οι 6.484 μονάδες στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999.
- Το υψηλό την 10ετία 2010 με 2020 ήταν στις 2.366 μονάδες 11 Ιανουαρίου του 2010.
- Το υψηλό στην 2ετία 2013 με 2014 ήταν 1.379 μονάδες 19 Μαρτίου του 2014.
Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε αυτή την απαξιωμένη κατάσταση;
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Τουρκικό Χρηματιστήριο και το ελληνικό χρηματιστήριο έχουν κάτι κοινό, ανήκουν στις αναδυόμενες αγορές – emerging markets – αλλά το ειδικό βάρος της τουρκικής αγοράς είναι μεγαλύτερο του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν το ελληνικό χρηματιστήριο, ορισμένοι έχουν τοποθετηθεί αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη.
Το τουρκικό ενέχει το συναλλαγματικό και επιτοκιακό ρίσκο που εάν αντισταθμιστεί μετριάζει τις υψηλές αποδόσεις αλλά σε τοπικό νόμισμα, το τουρκικό χρηματιστήριο σημειώνει ράλι.. και υψηλές αποδόσεις.
Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη συνέπεια στο τουρκικό χρηματιστήριο σε σχέση με το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς για τα δεδομένα χρηματιστηρίου σε ευρώ είναι πρωτοφανής.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει πλήθος αντικινήτρων, υψηλό χρέος – το χειρότερο διεθνώς – ελλείμματα στην Ελλάδα, αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό, εξάρτηση από την χειραγώγηση της ΕΚΤ, τράπεζες που τώρα σταθεροποιούνται, αδύναμο πιστωτικό προφίλ χώρας και πλειάδα άλλων γενικών και ειδικών θεμάτων.
Η Τουρκική οικονομία με όρους παραγωγής και εξαγωγών είναι σχεδόν 3,5 φορές ισχυρότερη από την Ελλάδα αλλά με σοβαρές παθογένειες ακόμη αν και η κυβέρνηση Erdogan έχει δώσει ισχυρά κίνητρα στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η χρηματοδότηση νέων εταιριών στην Τουρκία και το φορολογικό καθεστώς είναι ευνοϊκότερο από ότι στην Ελλάδα και παρά το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα συνεχίζει να τελεί σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας από τους δανειστές και η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών.
Η συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αγορών δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται περισσότερο το τουρκικό παρά το ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου