Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ζαν-Φιλίπ Μπεζά: Τι συμβαίνει σήμερα στην Κίνα

«Ο σημερινός πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμπληρώνει τρίτη συνεχή θητεία… Προσέβαλε πολλούς στο Κόμμα και στην κοινωνία αναβιώνοντας την προσωπολατρεία – προς τον ίδιο –, εξαφανίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, καταργώντας τη δυνατότητα παραμονής στην προεδρική εξουσία μόνον για δύο θητείες. Εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς τρόμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές.

 Ο Σι είναι καταδικασμένος σε φυγή προς τα εμπρός, το είδαμε με τους χειρισμούς του στην πανδημία, αλλά και στην επαρχία Σιντζιάνγκ όπου ζουν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι και όπου λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης, στην πραγματικότητα, στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Για τον Σι είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσει και να προσαρμοστεί. Σε περίπτωση κρίσης, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση εναντίον του, στη χώρα και στο Κόμμα. Από τη στιγμή της ανόδου του Σι στην εξουσία, το Κόμμα απαντά στους διαφωνούντες με καταστολή. Για πόσο ακόμη όμως; Όσο μεγαλώνει η δυσαρέσκεια, τόσο δυσκολότερο θα είναι για το κινεζικό καθεστώς να απαντά με καταστολή.

 Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του Κόμματος διαφωνούν και με τη σκληρή στάση του Σι έναντι των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η Κίνα δεν μπορεί να παρακάμψει την παγκοσμιοποίηση ούτε τις νέες τεχνολογίες. Ο μέσος πολίτης δεν θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από το καθεστώς. Αν όμως γνωριστείτε καλύτερα με τους Κινέζους, θα διακρίνετε αντιδράσεις. 

Στους νέους των πόλεων παρατηρείται σήμερα το φαινόμενο tan ping (‘‘ξαπλώνω’’, ‘‘ξεκουράζομαι’’), οι νέοι αρνούνται πλέον να σκοτώνονται στη δουλειά 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα». 

Ζαν-Φιλίπ Μπεζά Γάλλος σινολόγος Διευθυντής ερευνών στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού

Πηγή: https://www.paron.gr/2021/11/15/zan-filip-mpeza-ti-symvainei-simera-stin-kina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου