Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

«Μαύρος κύκνος» σάρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο

"πραγματική ‘Black Friday’ η σημερινή συνεδρίαση"


Οι φόβοι για νέα περιοριστικά μέτρα και η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις πτήσεων από την Αφρική, που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα ανησυχιών, που δύσκολα θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις Αγορές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι "προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα Κράτη - Μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης, για να

σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από την Περιοχή της Νότιας Αφρικής".

“Η κατάσταση στη Γερμανία είναι δραματική, όπως ποτέ πριν στη διάρκεια της πανδημίας”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι “μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών, θα μπορούσε να ανακόψει το τέταρτο κύμα”.

Οι Επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά Πετρέλαιο και Βιομηχανικά Μέταλλα, ενώ “προσγειώνονται ανώμαλα” οι μετοχές Αεροπορικών Εταιρειών, Λιανεμπορίου, Διυλιστηρίων και Τραπεζών.

Αντίθετα σημειώνονται μαζικές τοποθετήσεις στις μετοχές Εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Αμερικανικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί κατά 12 μονάδες βάσης, του Βρετανικού κατά 13 μονάδες βάσης και του αντίστοιχου Ελληνικού, μόλις, κατά τέσσερις μονάδες βάσης.

Τα βλέμματα όλων των Traders στρέφονται στην Fed (καθώς η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα εξαγγείλει σύσφιξη νομισματικής πολιτικής), ελπίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, να αναπροσαρμόσει την απόφασή της για εκκίνηση του “tapering”.

Οι ημερομηνίες - κλειδιά είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζει η Fed και η 16η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζουν αρκετές Κεντρικές Τράπεζες, μεταξύ των οποίων η BoE και η ECB.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ουραγός σε κάθε ανοδική προσπάθεια, αλλά σημαιοφόρος στις πτωτικές κινήσεις, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να λείπει από το “party” των “sellers”, επιδεικνύοντας διαθέσεις υπεραπόδοσης.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό “mini sell off” στο Χ.Α., συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, ενώ πληροφορίες από Χρηματιστηριακά Γραφεία αναφέρονται σε “νηοπομπή” από κινήσεις “stop long”, αλλά και σε πληθώρα “margin calls”.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά στοιχεία, η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 13 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/10/2020 (-5,08%), μετά το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε χαμηλά 4μηνου (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 22/7), ενώ μόνο η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 3 δισ., από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδεκαπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που δεν άλλαξε μέχρι τέλους.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη του Πέτρου Στεριώτη (πιστοποιημένου χρηματοοικονομικού αναλυτή) σύμφωνα με την οποία, “πραγματική ‘Black Friday’ η σημερινή συνεδρίαση των μετοχικών Αγορών, με τις "προσφορές" να μετατρέπουν την τάση σε αρνητική. Δύσκολο να βιαστούν οι μεγάλοι παίκτες να ‘στρώσουν χαλί’ στα πόδια των αποτιμήσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται έως αυτή την ώρα, καθώς όταν στα Χρηματιστήρια επικρατεί ο φόβος, τότε αρχίζει να ισχύει ότι ‘εχθρός του φθηνού, είναι το φθηνότερο’. Ίσως να είναι και πάλι οι Κεντρικές Τράπεζες αυτές που θα ‘ενδυθούν το μανδύα του Superman’ ώστε να βγάλουν από το άγχος τη Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις των Νομισματικών Αρχών θέλουν χρόνο για να ‘πακεταριστούν’, να ανακοινωθούν, να αφομοιωθούν από τους μετόχους και να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις. Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, το μεγάλο εβδομαδιαίο κόκκινο ‘κηροπήγιο’, το οποίο ενσωματώνει πτωτικά ‘χάσματα’ ανοίγματος, η υψηλή ‘μονοκόμματη’ μεταβλητότητα και η παραβίαση κρίσιμων επιπέδων στήριξης "σαν να μην τρέχει τίποτα" (στοιχεία δηλαδή που είδαμε αυτή την εβδομάδα) προφανώς επιβεβαιώνουν την αλλαγή των ισορροπιών, σε έναν Γενικό Δείκτη που πριν λίγες συνεδριάσεις ‘έβλεπε’ το μεταπανδημικό υψηλό των 930 μονάδων και τώρα βρίσκεται ‘με την πλάτη στον τοίχο’ και αρκετές δεκάδες μονάδες χαμηλότερα”.

Από εκεί και πέρα, έστω και αν αυτά τα στοιχεία έχουν σαφώς μικρότερη σημασία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, αφαιρώντας 6,13% από τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 9,95%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του ΓΔ μειώθηκαν στο 6,17% και του ΔΤΡ στο 5,27%.

Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση, ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την τελική εικόνα να μην αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha BankΑΛΦΑ -8,18% -8,18%, Εθνική -4,80% Eurobank -5,01%, Πειραιώς -7,90%).

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν το τέλος, ο τίτλος της ΑΛΦΑ βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα και από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. και συγκεκριμένα μέχρι τα 0,99 ευρώ (-10%), για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 543,58 μονάδες (-6,88%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 544,25 (-6,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 546,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,41%

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,41% του ΔΤΡ, είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 4 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 19/7 (-6,53%).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 621 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 570 (συγκλίνει ο εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 593, 600 και 615 μονάδες. Ύστατο “οχυρό” των αγοραστών, πριν το τελικό “sell off”, οι 540 μονάδες.

Δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς δεν υπάρχει τίτλος που να μην έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΡΑΙΓ (-6,77%), ΒΙΟ (-5,68%), ΕΛΧΑ (-5,37%) και ΜΥΤΙΛ (-5,55%)

Εννοείται ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση, “πάνε περίπατο” όλες οι τεχνικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Η στήλη θα επικοινωνήσει με τους “τεχνικούς της συμβούλους” και πρώτα ο Θεός, θα επιστρέψει με τα νέα τεχνικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται, από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 40.200.000 νέες (ΚΟ) μετοχές της Epsilon Net (-6,37%) εταιρίας, που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 53.600.000.

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της Ικτίνος (-8,25%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,01 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0095 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, ελάχιστα ήταν τα άξια αναφοράς σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Lavipharm (+5,66%) και σε νέα υψηλά τριμήνου οι Μύλοι Κεπενού (+8,53%), μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “το ΔΣ, αποφάσισε να προτείνει στο πλαίσιο της συγκληθείσας έκτακτης γ.σ. τη διανομή στους μετόχους της Εταιρείας κερδών, από κέρδη προηγουμένων χρήσεων, εντός της τρέχουσας εταιρικής χρήσης του έτους 2021, συνολικού ποσού 2.271.300,00 ευρώ, δηλαδή 0,339 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό)”.

Με ταχύτατους ρυθμούς και αμέσως μετά το split της μετοχής, η Performance (-5,95%) ανακοίνωσε πως, “το ΔΣ α) σε συνεργασία με την Eurobank Equities προέβη στις 24/11/2021 στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών για Ιδιωτική τοποθέτηση, η οποία ήταν επιτυχής με την συνολική ζήτηση να ανέρχεται σε 9,45 εκατ. ευρώ και β) λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του βιβλίου προσφορών καθόρισε την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών σε 4,40€ ανά νέα μετοχή και αποφάσισε την έκδοση 1.136.363 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,10€ εκάστης και συνεπώς τα κεφάλαια που αντλούνται θα ανέλθουν σε 4.999.997,20€. Κατ' ακολουθίαν των ανωτέρω αποφασίστηκε η Α.Μ.Κ. της Εταιρείας κατά 113.636,30€ με την έκδοση 1.136.363 νέων μετοχών υπέρ το άρτιον με τιμή διάθεσης 4,40€ και ονομαστικής αξίας εκάστης 0,10€”.

Μετά την εν λόγω εξέλιξη, η Εισηγμένη γυρίζει σε θετικό καθαρό ταμείο, ενώ το dilution δεν θα είναι ιδιαίτερα “βαρύ” για τους παλαιούς μετόχους.

Τέλος, μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Byte (-7,42%), πιθανότατα, είναι από τα πλέον “φθηνά χαρτιά” στον κλάδο της Πληροφορικής, αν δεν υπολογιστούν τα έκτακτα κέρδη κάποιων Εισηγμένων.

Συνεχώς επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΔ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 928 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 864 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 874, 883, 893 και 900 μονάδες. Έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2239 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2095, 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2162 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 2175 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2190 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2200 και 2234 μονάδες.

Αν χαθεί η ύστατη στήριξη των 2017 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), θα “πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα”.

Τι λένε οι αναλυτές

“Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Covid-19 αυξάνουν την επιφυλακτικότητα σε όλες τις Αγορές και δημιουργούν συνθήκες για έντονα πτωτική κίνηση στο Χ.Α. Ο όγκος συναλλαγών θα καθορίσει το ύψος της υποχώρησης”, εκτιμά η Beta Sec.

“Στην πρώτη θέση των πτωτικών ρίσκων εισέρχεται η νέα μετάλλαξη στην Νότια Αφρική. Σίγουρα η Παγκόσμια Οικονομία είναι περισσότερο προετοιμασμένη πλέον, αλλά η εν δυνάμει έλλειψη αγοραστών, θα οδηγήσει σε πιέσεις, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθεί η επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης. Έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα πραγματοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αποτέλεσμα να έχουμε, ενδεχομένως, νεότερα από Δευτέρα. Στις 20.00 κλείνει σήμερα η Αγορά των ΗΠΑ, λόγω ημιαργίας” υπενθυμίζει η Leon Depolas Sec.

“Πτωτική η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα νέου lockdown, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη και της νέας μετάλλαξης της Μποτσουάνας, παρά τις συνεχείς δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου lockdown”, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης.

Το περιβάλλον είναι για μια ακόμη φορά θολό και αλλάζει σύμφωνα με τις υγειονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην έχουν ορατότητα και να μειώνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου είναι μικτή και εξαρτάται από τον κλάδο που δραστηριοποιείται η κάθε Εταιρεία και πως επηρεάζεται από το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου για την Eurobank. Τα θετικά στοιχεία είναι ο μονοψήφιος δείκτης ΜΕΑ που διαμορφώθηκε στο 7,3%, ο υψηλότερος δείκτης κάλυψης ΜΕΑ στον κλάδο που ανήλθε στο 72,8%, καθώς και τα μεγαλύτερα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια ύψους €763 εκατ. Ωστόσο, η κερδοφορία ήταν αδύναμη, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα €26,1 εκατ. (-78% σε τριμηνιαία βάση) λόγω της μείωσης των εσόδων κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και της αύξησης των προβλέψεων κατά 1,3%. Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων θα ξεπεράσουν τα €540 εκατ. το 2021, από €412 εκατ. στο 9μηνο. H Διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι θα ξεκινήσει την διαβούλευση με τις Εποπτικές Αρχές για τη διανομή μερίσματος, ενώ ο στόχος για διψήφια (10%) απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2022, κρίνεται εφικτός με βάση τις ενδείξεις. Όσον αφορά την πώληση του Συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών (POS), η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αδύναμα τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου της ΕΥΑΘ, λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους (+12% σε ετήσια βάση) και της μείωσης του καθαρού ταμείου. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €20 εκατ. (+4,4%), τα μικτά κέρδη στα €8,1 εκατ. (+0,7%), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €7,1 εκατ. (-3.0%) και τα κέρδη προ φόρων στα €5,7 εκατ. (-3,1%). Το καθαρό ταμείο μειώθηκε κατά €5,4 εκατ., σε σχέση με το 2ο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα €88,6 εκατ.

Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου, για την Κρι Κρι, που έδειξαν την αρνητική επίδραση της αύξησης του κόστους, καθώς το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 32,2%, από 33,7% πέρυσι. Το θετικό στοιχείο ήταν η αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, που οδήγησε σε καθαρό ταμείο. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €40 εκατ. (+8,7%), τα μικτά κέρδη στα €12,9 εκατ. (+3,9%), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €7,6 εκατ. (+0,9%) και τα καθαρά κέρδη στα €5 εκατ. (+0,5%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €9,6 εκατ. (+177,9%) και το καθαρό ταμείο σε €3,1 εκατ.

“Τα νέα που θα δώσουν τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα, είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ΕΕ την Τρίτη και του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Σε εσωτερικά νέα, η Alpha BankΑΛΦΑ -8,18% και η ΔΕΗ θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τρίτη 30 Νοεμβρίου”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

“Η ‘Μαύρη Παρασκευή’ των μεγάλων εκπτώσεων στο Λιανεμπόριο χτύπησε και τις Αγορές, μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοιού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αβεβαιότητα και ο φόβος επέστρεψαν με ορμή στο επενδυτικό τοπίο, για να σβήσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ο φόβος άλλωστε είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο έντονο και μεταδοτικό, ειδικά όταν πρόκειται για Αγορές.

Η ηρεμία θα επιστρέψει στο Σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο.

Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες, συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών, από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Η αίσθηση ότι η Ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης, ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση χωρίς, επί του παρόντος, να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή, ή στην μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.

Σε ένα σκηνικό όπου ο πανικός έχει τον πρώτο λόγο, η συζήτηση των αποτιμήσεων είναι περίπου εκτός θέματος. Με την σημερινή της εικόνα η Αγορά έχει προσεγγίσει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου όπου σημειώθηκαν υπερκαλύψεις και μεγάλη ζήτηση (Alpha BankΑΛΦΑ -8,18%, Πειραιώς, ΔΕΗ, Aegean), ή τα μερίσματα υπόσχονται αποδόσεις που ανταγωνίζονται ομόλογα υψηλού ρίσκου (ΟΠΑΠ, TITC, Jumbo, Quest), ή οι πολλαπλασιαστές κερδών κινούνται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα (Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης).

Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά, απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις, απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των Αγορών.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που εκ νέου επικρατούν, η σταδιακή είσοδος σε Εταιρείες, που αποδεδειγμένα ως τώρα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία στα μεγέθη του,ς ίσως είναι η βέλτιστη τακτική.

Τεχνικά, αρκούσε η συνεδρίαση της Παρασκευής για να αναιρεθούν σήματα, ανοδικές αναμονές και μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης χωρίς ανάσα έκοψε καθοδικά την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης, οδεύοντας με ταχύτητα προς τις 855 μονάδες. Στην διαδρομή αυτή διέσπασε και τον κινητό μέσο των 200 ημερών, μια άκρως σημαντική διαγραμματική εξέλιξη, επιστρέφοντας σε καθεστώς καθοδικής Αγοράς, μετά τις 16 Νοεμβρίου του 2020.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική των προθέσεων των πωλητών, οι οποίοι με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ, κινήθηκαν σε μόνιμα πτωτικό τέμπο, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της τάσης και κυριαρχώντας απόλυτα έως το τέλος της συνεδρίασης.

Οι ταλαντωτές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, μετά τις 28 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να “συγκινούνται” ιδιαίτερα από την προσέγγισή τους.

Αν και οι 855 μονάδες έχουν κάποιες ιδιότητες στήριξης,, οι 830 μονάδες φαίνονται πιο “στιβαρές” για να δώσουν μια ανοδική αντίδραση.

Με μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας, καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο, θα επιτείνει την νευρικότητα των επενδυτών.

Με τις ανακοινώσεις της ΕΧΑΕ την Δευτέρα συνεχίζεται η ροή των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των μεγεθών της Alpha BankΑΛΦΑ -8,18% και της ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών του Χ.Α.

Επίσης την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI, που αφορούν την εξαμηνιαία αναθεώρηση.

Από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, έως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου θα τρέξει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για την ομολογιακή έκδοση της Noval Properties.

“Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει πως κινήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Οκτώβριο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια αρνητική εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

“Mini sell off” στο Πετρέλαιο, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ευρώ.

Πιέζονται Χρυσός και Ασήμι, που έχουν χάσει τα αρχικά τους κέρδη, προς τα $54500 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $4100 το Ethereum.

“Οι μετοχές προβλέπεται να προσφέρουν μονοψήφιες αποδόσεις το 2022, πιο μέτριες από ότι το 2021, ενώ συνεχίζουν να προσφέρουν ελκυστικό ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των ομολόγων”, επισημαίνει η Goldman Sachs στην ετήσια στρατηγική της για το 2022.

“Είναι αυτονόητο ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, για να πούμε πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί το νέο στέλεχος B.1.1.529 για την Παγκόσμια Οικονομία, Η απειλή μιας νέας, πιο σοβαρής παραλλαγής του ιού, μπορεί να αποτελέσει λόγο για τις Κεντρικές Τράπεζες να αναβάλουν τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα”, εξηγεί η Capital Economics.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από ένα ισχυρό σερί επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων. Κρίσιμη θα είναι για τη Χώρα η απόφαση που θα πάρει η ΕΚΤ, αναφορικά με τα Ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα”, σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 857,92 μονάδες (-4,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 859,42 (-4,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 858,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,45%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 121,2 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡ, ΑΡΑΙΓ), ενώ ΑΛΦΑ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο ΣΑΡ άλλαξε και τα δύο πρόσημο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι, δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 9 ανοδικές μετοχές, έναντι 126 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

----ΧΠΑ

Με έντονα πτωτική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.899 συμβόλαια).

Στα 3.353 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.358 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 8 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 8 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 994, 936 για τον Δεκέμβριο και 58 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.050), κινήθηκε μεταξύ 2.050 και 2.116 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 4, 4 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 559,5), κινήθηκε μεταξύ 559,5 και 559,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Ελλάκτωρ, 13.326 Μυτιληναίος, 5.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.503), Alpha BankΑΛΦΑ -8,18% (35.856), Εθνική (414), ΔΕΗ (383), Cenergy (201), Πειραιώς (174), Ιντρακόμ (301), Fourli (364), Ελλάκτωρα (904), Μυτιληναίο (218), ΑΔΜΗΕ (261), ΟΤΕ (156), Viohalco (105), ΓΕΚ (657), Jumbo (113), Lamda Development (166), Τέρνα Ενεργειακή (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 26.164, Alpha BankΑΛΦΑ -8,18% 108.719, Πειραιώς 33.654, Εθνική 37.224, ΔΕΗ 15.637, Cenergy 11.778, MIG 26.003.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                     Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,69%

2021-11-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,54%

 

2021-11-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha BankΑΛΦΑ -8,18% 57.069.763 τεμ., (από 57.069.763 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.089.947 τεμ. (3.248.321), Eurobank 52.303.762 τεμ. (52.781.053), ΟΠΑΠ 1.333.621 τεμ. (1.333.621), Εθνική 7.387.751 τεμ. (7.387.751), Πειραιώς 6.145.501 τεμ. (5.990.531), ΟΤΕ 2.649.146 τεμ. (2.649.146), ΑΔΜΗΕ 2.000.623 τεμ. (2.000.623).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου