Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Το κρασί, θύμα της κλιματικής αλλαγής

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται να υποχωρήσει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί μετά τις κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τους αμπελώνες στις μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης. «Οι συνθήκες επηρέασαν σοβαρά την παραγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, με αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλούς όγκους παραγωγής», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

 Με βάση πληροφορίες που συνελέγησαν από 28 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής το 2020, ο OIV προσδιόρισε την παγκόσμια παραγωγή για το 2021 μεταξύ 247,1 και 253,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), με εκτίμηση μεσαίου εύρους στα 250,3 mhl. 
Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα τρίτο, συνεχόμενο έτος παραγωγής κάτω του μέσου όρου και θα προσεγγίσει το επίπεδο του 2017 (248 mhl), το μικρότερο σε έξι δεκαετίες, σύμφωνα με τον OIV. Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 τυπικές φιάλες. «Μια πτώση της παραγωγής στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο, θα αντιστάθμιζε αυτό που προβλέπεται να είναι ο υψηλότερος όγκος που έχει σημειωθεί ποτέ στο νότιο ημισφαίριο», ανέφερε ο OIV. 
Οι αμπελώνες στη Δυτική Ευρώπη επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, ενώ οι γάλλοι παραγωγοί υπέστησαν επίσης έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.«Οι τάσεις της πα­γκόσμιας κατανάλωσης ήταν ενθαρρυ­ντικές, με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου να υποδηλώνουν ανάκαμψη, παρά τη συνεχιζόμενη αναστάτωση στον τουρισμό και τη φιλοξενία, που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού», ανέφερε ο OIV. 
«Ακόμα αναμένουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί σε σύγκριση με το 2020», είπε στους δημοσιογράφους ο Πάου Ρόκα, γενικός διευθυντής του OIV, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του εμπορίου έδειξαν όγκους πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

paron.gr/2021/11/18/to-krasi-thyma-tis-klimatikis-allagis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου