Με μεταπτυχιακό στα ΙΕΚ! Ολο και περισσότεροι πτυχιούχοι ΑΕΙ στράφηκαν, εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, σε σπουδές κατάρτισης που προσφέρουν τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ). Αυτές που τα χρόνια της δανεικής ευμάρειας ήταν ο φτωχός συγγενής της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» καταδεικνύουν τη μεταστροφή που
έχει συντελεστεί στη χώρα την τελευταία δεκαετία, καθώς πλέον το όνειρο για ένα πανεπιστημιακό χαρτί έχει θολώσει. Το μήνυμα είναι σαφές για το υπουργείο Παιδείας και τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και για τον πολιτικό κόσμο και τις επιχειρήσεις.Οπως προκύπτει από την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ (επιμέλεια: Χρήστος Γούλας και Νίκος Φωτόπουλος), στις μέρες μας, σε σχέση με μία δεκαετία πριν, έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί ο αριθμός εκείνων που ενώ κατείχαν πανεπιστημιακό τίτλο επέλεξαν να σπουδάσουν μια τεχνική ειδικότητα σε ΙΕΚ. Συγκεκριμένα, το 2020 το 23,9% των αποφοίτων ΙΕΚ είχε περάσει προηγουμένως από πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,2%. Μάλιστα, εξ αυτού του 23,9%, το 2020 το 4,8% είχε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο έναντι 0,5% το 2012. Οι δέκα πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι του σεφ, του ξενοδοχοϋπαλλήλου (για διάφορες θέσεις), του αισθητικού, του βρεφονηπιοκόμου, του φυσικοθεραπευτή, του κομμωτή, του αρτοποιού – ζαχαροπλάστη, του προπονητή αθλημάτων, του βοηθού φαρμακείου και του τεχνικού εφαρμογών πληροφορικής.
Οσον αφορά τους λόγους επιλογής ειδικότητας, οι απόφοιτοι ΙΕΚ δηλώνουν πως η ενίσχυση των ευρύτερων κοινωνικών δεξιοτήτων τους, η απόκτηση περισσότερων τυπικών προσόντων, η εξειδίκευση στο αντικείμενό τους, αλλά και η διευκόλυνση πρόσβασης στην αγορά εργασίας αποτελούν τα βασικά κίνητρα επιλογής.
Καθώς έχουν αυξηθεί εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και επέλεξαν στη συνέχεια ΙΕΚ, έχει αυξηθεί και η μέση ηλικία των σπουδαστών στα ΙΕΚ, αλλά και το οικογενειακό τους προφίλ. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η μέση ηλικία των αποφοίτων ΙΕΚ είναι τα 33,1 έτη, αυξημένη σε σημαντικό βαθμό από την έρευνα του 2012, με τα 28,1 έτη ως μέσο όρο ηλικίας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η υποχώρηση του ποσοστού των αποφοίτων που δήλωσαν άγαμοι και πως ζουν με τους γονείς τους (από 71,3% το 2012 σε 36,4%). Αντίστοιχα, σημαντική αύξηση εμφανίζει ο αριθμός όσων δήλωσαν παντρεμένοι (το ποσοστό τους μεταξύ των αποφοίτων ΙΕΚ αυξήθηκε κατά 137,5%), άγαμοι που ζουν μόνοι (+181,1%) και σε διάσταση (+200%).
Οι φίλοι και εν γένει τα κοινωνικά δίκτυα παραμένουν ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι απόφοιτοι κατάφεραν να βρουν μια θέση εργασίας, αν και τα εν λόγω ποσοστά παρουσιάζονται μειωμένα στην έρευνα του 2020 σε σχέση με το 2012, προς ενίσχυση άλλων τρόπων, όπως οι αγγελίες, η υποβολή βιογραφικού αλλά και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου – όπου παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη αύξηση, από 4,1% το 2012 σε 17,1% το 2020. Ο προφανής λόγος είναι ότι άρχισαν και πάλι οι προσλήψεις στο Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου