Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Ενημέρωση ηφαιστείου Λα Πάλμα: Η μεγαλύτερη έκρηξη στο νησί τα τελευταία 340 χρόνια, ο πρώτος νεκρός, ενισχυμένη σεισμική δραστηριότητα

Η έκρηξη στη Λα Πάλμα ξεκίνησε πριν από 56 ημέρες και δεν φαίνεται να τελειώνει! Η έκρηξη του 2021 γίνεται η μεγαλύτερη στο νησί από την έκρηξη του El Charco το 1712. Αυτό είναι 343 χρόνια πριν! Και μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τα ρεκόρ του San Antonio το 1678 (66 ημέρες), του

Tigalate το 1646 (82 ημέρες) και του Tehuya το 1585 (84 ημέρες).

Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της έκρηξής του, το ηφαίστειο Cumbre Vieja στη Λα Πάλμα σημείωσε το πρώτο του θύμα. Σύμφωνα με αναφορές από το ισπανικό ειδησεογραφικό δίκτυο EFE, ένας 70χρονος άνδρας σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν ως εθελοντής καθαρίζοντας ηφαιστειακή τέφρα όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του στη γειτονιά Corazoncillo την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, η απομάκρυνση της τέφρας συνεχίζεται εν αναμονή βροχής!

Πολλοί ήλπιζαν ότι η έκρηξη του Cumbre Vieja άρχιζε να επιβραδύνεται, αλλά ένας σεισμός 5,0 Ρίχτερ το Σάββατο και αρκετές μικρότερες δονήσεις υποδηλώνουν ότι το ηφαίστειο παραμένει πολύ ενεργό. Σήμερα, ένας σεισμός 4.7 ρίχτερ χτύπησε σε βάθος 37 χιλιομέτρων κάτω από τη Villa de Mazo, στην ίδια τοποθεσία με τον χθεσινό σεισμό.

Σεισμοί Λα Πάλμα 14 Νοεμβρίου 2021
Έκρηξη Σεισμών Λα Πάλμα στις 14 Νοεμβρίου 2021. Εικόνα μέσω IGN

Επιπλέον, νέες δορυφορικές εικόνες από τον Copernicus δείχνουν ότι το νέο δέλτα λάβας που σχηματίστηκε κοντά στο δημοφιλές σημείο surf της παραλίας Los Guirres και τροφοδοτείται από δύο ροές λάβας, έχει συγχωνευθεί με το παλιό, σχηματίζοντας ένα γιγάντιο δέλτα άνω των 38,8 εκταρίων ( 95,9 στρέμματα).

Το παρακάτω βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι το νέο νησί τροφοδοτείται από 2 χαρακτηριστικές ροές λάβας.

Το λοφίο του ηφαιστείου

Και το δέλτα που δημιουργείται από τη λάβα, από τη θάλασσα:

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η λάβα έχει θάψει 5,5 εκτάρια επιπλέον γης τις τελευταίες 36 ώρες και κατέστρεψε δύο ακόμη κτίρια, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.618. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει επιβραδυνθεί ή ίσως ακόμη και αυξηθεί το Σαββατοκύριακο!

Σύμφωνα με μια ενημέρωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Ισπανίας νωρίς την Κυριακή, η λάβα που ρέει από το ηφαίστειο Cumbre Vieja που εκρήγνυται καλύπτει τώρα μια έκταση 1.018,67 εκταρίων.

Το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει δύο σεισμόμετρα βυθού στα περίχωρα του ηφαιστείου Cumbre Vieja προκειμένου να παρακολουθεί καλύτερα τα σήματα των σεισμών.

Εν τω μεταξύ, πολλοί κάτοικοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια μέχρι στιγμής… Πιθανώς επειδή η διανομή της ήταν υπερβολικά γραφειοκρατική μέχρι τώρα. Δεν θα μείνει πολύ ταμείο για τους νησιώτες! Η φυσική καταστροφή θα μετατραπεί σε κοινωνική κατάρρευση!

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου