Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για εξελίξεις στην Τουρκία: Εμφύλιος στο AKP και κοινωνικό χάος - Ποιοι οι διάδοχοι του Ερντογάν

Η Τουρκία εισέρχεται σε δίνη μεγάλης αστάθειας που συνοδεύεται από πολιτικό εμφύλιο εντός του AKP για την διαδοχή Ρ.Τ. Ερντογάν αναφέρει σε άρθρο του στο Foreign Policy, ο καθηγητής Μεσανατολικών και Αφρικανικών σπουδών Steven A. Cook.

Ο καθηγητής προβλέπει κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο στην Τουρκία γι αυτό και η χώρα μας πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα. Η Τουρκία εισέρχεται σε πολύ κρίσιμη περίοδο.

Οι αναφορές του S. Cook συμπίπτουν με τις αξιολογήσεις πολλών ξένων πηγών ενώ η

κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο “αποπνιχτική” για τον Ερντογάν με τα αμερικανικά νομοσχέδια.

“Έρχονται μεγάλες και βίαιες διαδηλώσεις”

Η τουρκική πολιτική σκηνή υπό το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν είναι η πιο ασταθής των τελευταίων ετών.

Χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια εξέγερση όπως συνέβη στην περίπτωση του πάρκου Gezi ή ότι ο Ερντογάν θα ανατραπεί, η ικανότητα του Τούρκου προέδρου να διατηρεί τον έλεγχο στη χώρα δείχνει να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, με τις προοπτικές για μεγάλες και βίες εναντίον του διαδηλώσεις να αυξάνονται, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει ο πολιτικός αγώνας για την εξουσία.

«Πότε άρχισε η Τουρκία να είναι ασταθής;»

Ενώ είναι δύσκολο να καθοριστεί η στιγμή που η σταθερότητα άρχισε να αδυνατίζει, ο Cook θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις του 2013 για το πάρκο Gezi θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης, μαζί με το σκάνδαλο διαφθοράς που έφεραν στο προσκήνιο οι Γκιουλενιστές στα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Αυτή ήταν και η αφετηρία για την εκκαθάριση των οπαδών του Γκιουλέν από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την ανώτερη εκπαίδευση το 2014.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν περιλάμβαναν τη κατάργηση της κατάπαυσης πυρός με το κουρδικό PKK που από το 2015 εξελίχθηκε σε βίαια σύγκρουση, την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, τις οικονομικές κρίσεις του 2018 και 2019, καθώς και την πανδημία του κορωνοϊού το 2020.

Ο Cook θεωρεί ότι υπάρχει «μια ευθεία γραμμή που οδηγεί από το ένα γεγονός στο επόμενο και όλα μαζί εκπροσωπούν το ραγισμένο όραμα του ΑΚΡ».

Όλες αυτές οι διαδοχικές κρίσεις υπογραμμίζουν την αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος «να διευρύνει τη συμμετοχή στην πολιτική, να δημιουργήσει μια πιο ευημερούσα κοινωνία, αλλά και να μπορέσει να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι κοινωνικές διαιρέσεις».

Η απαξίωση του τουρκικού Τύπου και οι διώξεις

Το φίμωμα που επέβαλε το ΑΚΡ στα ΜΜΕ και την ελευθερία του λόγου, άφησε παράλληλα πολλά κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με το πραξικόπημα του 2016 αναπάντητα, αναφέρει ο Cook.

«Ο οποιοσδήποτε που θα τολμήσει να αμφισβητήσει το κυρίαρχο αφήγημα αναφορικά με την υπαιτιότητα των Γκιουλενιστών, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πλήρη ισχύ της τουρκικής κυβέρνησης, θα βρεθεί στη φυλακή, θα χάσει την περιουσία του και η οικογένεια του θα καταστραφεί.

Και αυτοί που ήταν τυχεροί για να διαφύγουν στο εξωτερικό, ζουν υπό το καθεστώς ενός μόνιμου φόβου για αντίποινα από τα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και κακοποιών συνεργατών της κυβέρνησης», τονίζει ο Cook.

Όμως, προσθέτει, αυτός ο φόβος μπορεί να δράσει διαβρωτικά και να αυξήσει το επίπεδο αστάθειας στην Τουρκία.

Ο Cook αναφέρει ότι ο Sedat Peker– ο Τούρκος αυτοεξόριστος μαφιόζος του οποίου τα αποκαλυπτικά βίντεο στο YouTube για τις εμπλοκή Τούρκων πολιτικών σε βαρύτατα εγκλήματα- έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία.

Τόσο αυτός, όσο και ο δημοσιογράφος Cevheri Güven που ζει αυτοεξόριστος στη Γερμανία και ασκεί δριμύτατη κριτική στο ΑΚΡ, «θεωρούνται πολύ πιο αξιόπιστες πηγές από οποιονδήποτε κυβερνητικό στέλεχος ή δημοσιογράφο στην Τουρκία».

Κοινώς, όπως γράφει το Foreign Policy, «ένας νονός της μαφίας κι ένας εξόριστος τούρκος δημοσιογράφος έχουν γίνει πιο αξιόπιστες πηγές ειδήσεων από την κυβέρνηση ή τον Τύπο. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση».

Εξαερώνεται η θετική εικόνα του ΑΚΡ

Σύμφωνα με τον Cook, θα υπάρξουν βαρύτατες επιπλοκές στην σταθερότητα της Τουρκίας τώρα που η θετική εικόνα του ΑΚΡ εξαερώνεται, την ώρα που όλο και περισσότεροι Τούρκοι στρέφονται σε πηγές όπως ο Peker και ο Güven για την ενημέρωση τους.

«Με την εικόνα του ΑΚΡ να έχει αρχίσει να έχει ρωγμές, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να στραφεί όλο και πιο πολύ στο πελατειακό κράτος στον εξαναγκασμό για να διατηρήσει τον έλεγχο», αναφέρει ο Cook.

Όμως, «αυτά τα δύο εργαλεία είναι και ακριβά και περιορισμένα», προσθέτει.

Πάντως, ο Cook καταλήγει ότι το ΑΚΡ και ο Ερντογάν παραμένουν ισχυροί. Αν μάλιστα η οικονομία ανακάμψει ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε ακόμα και να κερδίσει την επανεκλογή του. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί σκληρή μάχη επιβίωσης σε όλα τα επίπεδα.

Ποιον ρόλο θα παίξουν οι Ακάρ, Φιντάν και Ντουντάρ;

«Με την ισχύ του ΑΚΡ να αμφισβητείται», τονίζεται στην ανάλυση, «ο Ερντογάν αναγκάζεται να βασίζεται όλο και περισσότερο στην προστασία και τον εξαναγκασμό για να διατηρήσει τον έλεγχο. Αλλά και τα δύο είναι ακριβά και πεπερασμένα».

Κι εδώ, το Foreign Policy καταλήγει και στο δια ταύτα:

«Αυτό το είδος πολιτικού περιβάλλοντος», επισημαίνει, «προκαλεί και τους αντιπάλους. Ορισμένοι είναι πολιτικά ασυνεπείς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο κάποτε σεβαστός υπουργός οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν. Δεν έχουν όμως άλλη δυνατότητα πέρα από το να αποσπάσουν κάποιες ψήφους από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αντιθέτως, πολύ μεγαλύτερη συνέπεια και διείσδυση έχει η στάση αξιωματούχων όπως ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσι Ακάρ. ο αντίπαλός του στην Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ.

Για να είμαστε ακριβείς, όλοι τους είναι είναι άνθρωποι του Ερντογάν. Αλλά τι συμβαίνει όταν ένας πρόεδρος, που στερείται οράματος και προκαλεί την πίστη του λαού, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή;

Μπορεί ο Ερντογάν να συνεχίσει να ποντάρει πάνω τους για να διασφαλίζει την κυριαρχία του μέσω της δύναμης και της επιβολής;», ρωτά το Foreign Policy.

Και καταλήγει στην εύγλωττη απάντηση: «Αυτό το είδος αβεβαιότητας είθισται να δημιουργεί ευκαιρίες για ισχυρούς και φιλόδοξους ανθρώπους»

warnews247.gr 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου