Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα τα μέτρα για τη σταδιακή άρση της καραντίνας και την επαναφορά της οικονομικής ζωής στη νέα κανονικότητα. 
Την ίδια στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο πρέπει να προβληματίζονται για τα περιθώρια χρηματοδότησης του πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.
Οι δαπάνες διογκώνονται αλλά τα
κρατικά έσοδα υποφέρουν λόγω της  αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχουν δοθεί. Αν μάλιστα δεν ήταν οι εκπτώσεις του 25% για την έγκαιρη πληρωμή φόρων που δόθηκαν, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο και τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειώνονταν σημαντικά.

Φυσικά, το βραχυπρόθεσμο ταμειακό όφελος της έκπτωσης του 25% σε φόρους όπως ο ΦΠΑ μπορεί να μετατραπεί σε μεσοπρόθεσμο κόστος καθώς τα έσοδα θα λείπουν ενώ η κουλτούρα του «δεν πληρώνω» με την πρώτη δυσκολία θα διαιωνισθεί.
 Όταν όμως ο προϋπολογισμός μπαίνει μέσα 1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 5-6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, έχεις μπροστά σου τους απαιτητικούς Μάιο και Ιούνιο και κοιτάζεις το ταμείο και λες πάλι καλά που εισέπραξα τα 2 δισ. ευρώ από την πώληση του 7ετούς ομολόγου, υπάρχει θέμα. 
 Βραχυπρόθεσμα ίσως, αλλά είναι πρόβλημα.

Αν λοιπόν η καραντίνα δύο περίπου μηνών έφεραν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να κινείται σε αρνητικό έδαφος το 1ο τρίμηνο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και να βυθίζεται το 2ο τρίμηνο, γεννάται ένα ερώτημα. 

Τι θα συμβεί αν χρειασθεί να πάει η χώρα σε νέα καραντίνα το φθινόπωρο και κυρίως η περιφέρεια Αττικής;  
Ούτε ψύλλος στον κόρφο όσων διαχειρίζονται την κρίση, είναι η απάντηση. Κι αυτό γιατί οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες καθώς το πακέτο τόνωσης της οικονομίας με δημοσιονομικά μέτρα και εγγυήσεις δανείων ύψους 10% του ΑΕΠ περίπου που φέρεται να έχει κατά νου η κυβέρνηση δεν θα φτάνει. Επιπλέον, η βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα είναι πιο κοντά στα δυσμενή σενάρια των ξένων οίκων, με τη διψήφια μείωση του ΑΕΠ.

Είναι λογικό να ανακοινώνει ο πρωθυπουργός μέτρα για τη σταδιακή έξοδο από την καραντίνα και οι αρμόδιοι υπουργοί να τα εξιδανικεύουν καθώς οι οικονομικές αντοχές πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαντλούνται. Όμως, εκείνο που θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο είναι η επανάληψη της καθολικής καραντίνας.
Μπορεί κάποιες γειτονιές, χωριά ή και κάποιες μικρές πόλεις να χρειασθεί να απομονωθούν για δύο εβδομάδες ή κάπου τόσο. Δεν μπορεί όμως να ξαναμπεί η Ελλάδα σε καραντίνα όπως την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, γιατί οι οικονομικές και ανθρώπινες απώλειες θα ήταν τεράστιες.
Το μεγάλο λοιπόν στοίχημα για την οικονομία είναι να μην ξαναμπεί σε καραντίνα.  


Dr Money


euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου