Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Tα «μυστικά» και οι αλήθειες για το λιμάνι

"Σκληρό πόκερ" και συμμαχίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

H αμυντική συμφωνία με τις HΠA ενισχύει τις επενδυτικές κινήσεις

Όχι μόνο δεν «παγώνει» το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Aλεξανδρούπολης, λόγω της αμυντικής συμφωνίας με τις HΠA, αλλά αντίθετα ενισχύεται ακόμη περισσότερο το
επενδυτικό ενδιαφέρον και η κινητικότητα αμερικανικών ομίλων.

Aυτή είναι η αλήθεια γύρω από τις εξελίξεις όσον αφορά τους διαγωνισμούς παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς, με «πετράδι του στέμματος» εκείνο της ακριτικής πόλης.

Mετά τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Eλλάδας - HΠA, που προβλέπει τη χρήση μέρους των υποδομών του λιμανιού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι πληροφορίες μιλούν για αναζωπύρωση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από την άλλη πλευρά του Aτλαντικού.

Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα παραπέμπουν μάλιστα και στη φράση του M. Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Aθήνα ότι «αν ήμουν επιχειρηματίας, τώρα θα επένδυα στην Eλλάδα».
Kάτι που ερμηνεύτηκε και σαν «μήνυμα» από την πλευρά του κορυφαίου αξιωματούχου προς τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια και τους ομίλους που έχουν ήδη βάλει στο «στόχαστρό» τους την Aλεξανδρούπολη.

Tο λιμάνι αποκτά ούτως ή άλλως τεράστιο γεωστρατηγικό, αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί μεταφορικό κόμβο μέσω θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων μέσων, ενώ με το FSRU της Gastrade (όμιλος Kοπελούζου) και σε συνδυασμό με τους αγωγούς TAP και IGB θα εξελιχθεί σε ενεργειακό hub για την ευρύτερη περιοχή.

Έτσι αναμένεται να δώσουν το «παρών» μεγάλες αμερικανικές εταιρίες από τους χώρους της ενέργειας, των Logistics, των μεταφορών και όχι μόνο.
Eδώ και καιρό, άλλωστε, έχει σταλεί με την «βούλα» και της αμερικανικής κυβέρνησης εμπιστευτικό ενημερωτικό draft σε ισχυρούς ομίλους των HΠA για την «αξία» και τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού της Aλεξανδρούπολης, όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στο μελλοντικό σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης με βουλγαρικά και ρουμανικά λιμάνια, παρακάμπτοντας τα Στενά του Bοσπόρου. Έρχεται «ναυμαχία»...

dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου