Ο Άμπι Αχμέντ Άλι επιλέχθηκε από τη νορβηγική επιτροπή για τις προσπάθειές του προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση της Αιθιοπίας με την Ερυθραία
Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Άμπι Αχμέντ Άλι, απένειμε η νορβηγική επιτροπή το Νόμπελ Ειρήνης 2019.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της επιτροπής ο λόγος που επελέχθη ο
Αιθίοπας πολιτικός ήταν για την προσπάθειές του να υπάρξει ειρήνη και διεθνής συνεργασία «και ειδικά για τις προσπάθειές του προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση της Αιθοπίας με την Ερυθραία».
«Στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε όλους όσοι εργάζονται για την ειρήνη και τη συμφιλιώση ανάμεσα στην Αιθιοπία και τα άλλα κράτη της Βόρειας Αφρικής» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ακαδημίας.
«Η επιτροπή ελπίζει ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 θα ενισχύσει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Αιθοπίας για ειρήνη και συμφιλίωση» κατέληξε η εκπρόσωπος.
Ποιος είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ειρήνης
Αγκαλιάζει δημοσίως τους πολιτικούς, βγάζει selfie με τους υποστηρικτές του κι είναι πάντα χαμογελαστός μπροστά στις κάμερες.
«Γκρεμίστε τα τείχη, χτίστε γέφυρες» είναι το μήνυμά του στις εθνοτικές ομάδες της Αιθιοπίας. Ο Άμπι Άχμεντ έβαλε τον θεμέλιο λίθο για μία σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν σε πολλούς πολίτες την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον.
Παρόλο που για τη διεθνή κοινότητα ο Άμπι Αχμέντ Άλι είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, για τους Αιθίοπες αποτελεί τον «σωτήρα και θεό» τους. Όταν ο Άμπι εξελέγη στην πρωθυπουργία της Αιθιοπίας στις 2 Απριλίου του 2018, οι συμπολίτες του τον αντιμετώπισαν ως... σταρ: Η μορφή του βρισκόταν πάνω στα ταξί, ενώ t-shirts με τη φιγούρα του κυκλοφορούσαν παντού.
«Οι συμπολίτες του μιλούν γι' αυτόν σαν να είναι προφήτης», αναφέρει ο Τομ Γκάρντνερ, Βρετανός δημοσιογράφος που κατοικεί στην αιθιοπική πρωτεύουσα.
Το 1990 βρέθηκε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Ρουάντα, αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της χώρας του και, στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας προτού αφήσει την κεντρική κυβέρνηση για να υπηρετήσει στη θέση του αντιπροέδρου στην περιφέρεια καταγωγής του, την Ορομία.
Ο πατέρας του είναι μουσουλμάνος Ορόμο και η μητέρα του χριστιανή. Μιλάει τη γλώσσα των Ορόμο, των Αμχάρικ, των Τιγκρίνια καθώς και αγγλικά. Είναι παντρεμένος κι έχει τρεις κόρες.
Ο 42χρονος Άμπι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας που προέρχεται από τους «Ορόμο», την πολυπληθέστερη φυλή της χώρας που πληθυσμιακά ξεπερνά το ένα τρίτο από τα 100 εκατομμύρια των κατοίκων.
Πρόκειται για τον νεότερο ηγέτη της «Μαύρης Ηπείρου», ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος που θα λυτρώσει την πατρίδα του από την εθνοτική βία και την πολιτική ανασφάλεια.
Aπελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε στο Διαδίκτυο εκατοντάδες ιστοσελίδες που δέχτηκαν λογοκρισία, προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά και έβαλε τέλος στην εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας την ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας» με την οποία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενέργεια καθοριστική -ως φαίνεται- για τη βράβευσή του.
Αιθιοπία και Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 κι αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.
Όταν ο Άμπι Άχμεντ ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ερυθραία. Σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ερυθραίας, ο Άμπι Άχμεντ σύντομα επεξεργάστηκε τις αρχές για μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματίσει το μακρόχρονο αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών. Μία σημαντική προϋπόθεση ήταν να αποδεχθεί ο Άχμεντ τη διαιτητική απόφαση μιας διεθνούς συνοριακής επιτροπής το 2002, όπως επισήμανε η νορβηγική επιτροπή εξηγώντας την απόφασή της για το φετινό βραβείο.
«Είμαστε υπερήφανοι ως έθνος», σχολίασε το γραφείο του Αιθίοπα πρωθυπουργού στο Twitter.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας είναι πρόεδρος του Αιθιοπικού Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και του Δημοκρατικού Κόμματος των Ορόμο (μέλος του επαναστατικού μετώπου). Είναι επίσης βουλευτής και μέλος των εκτελεστικών επιτροπών των δύο κομμάτων. Υπηρέτησε στο στρατό, ενώ από τότε που έγινε πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν εγκρίνονται εξ ολοκλήρου από τους υπέρμαχους του ομοσπονδιακού τύπου διακυβέρνησης στην Αιθιοπία.
Τις πρώτες 100 ημέρες του ως πρωθυπουργού, εργάστηκε μεταξύ άλλων για τη νομιμοποίηση παράνομων ομάδων της αντιπολίτευσης, την απομάκρυνση στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που ήταν ύποπτοι για διαφθορά, και τη σημαντική αύξηση της επιρροής των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αιθιοπίας. Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει τη δημοκρατία διεξάγοντας ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου