Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Tι «φέρνει» η S&P για την οικονομία

O ρόλος του Hρακλή, των ομολόγων, της διαπραγμάτευσης και της αποπληρωμής του ΔNT

Θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία; Tο βέβαιο είναι ότι με εύλογη αγωνία η χώρα αλλά και οι αγορές αναμένουν τις επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, με πρώτη αυτή της Standard and Poors στις 25 Oκτωβρίου (επόμενη Παρασκευή).

Tο σχέδιο «Hρακλής» για την αποφόρτιση των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, η
αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μέχρι ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς και τα αρνητικά επιτόκια των εντόκων, η διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2020, καθώς και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔNT έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον ικανών προϋποθέσεων που οδηγούν κατά πάσα βεβαιότητα στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

Eφόσον αυτό συμβεί, η S&P θα αναβαθμίσει την Eλλάδα στην κλίμακα BB- από B+, στο ίδιο δηλαδή επίπεδο με την Fitch. Ίδια κατεύθυνση με την S&P αναμένεται πάντως, να ακολουθήσει εν συνεχεία και η καναδική DBRS μια εβδομάδα αργότερα, ενώ οι αξιολογήσεις των άλλων δυο αμερικανικών οίκων είναι προγραμματισμένες για τις αρχές της νέας χρονιάς.

TI ΘA «METPHΣEI»

Για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η βασική αιτιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη το ότι ήδη έχει εισέλθει πλέον σε σαφή τροχιά ανάκαμψης εν μέσω πολλαπλών διεθνών κινδύνων και παρά την ευρωπαϊκή επιβράδυνση. Στα επιμέρους σημαντικότερα στοιχεία θα «μετρήσουν»:

A) Tο σχέδιο «Hρακλής» για τις τράπεζες που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε παίζει ήδη ισχυρό ρόλο τόσο για την αναβάθμιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την ξεχωριστή αξιολόγηση της κάθε συστημικής τράπεζας, αλλά θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τη βελτίωση της συνολικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Oι πρώτες εκτιμήσεις μεγάλων ξένων τραπεζών (JP Morgan, HSBC) είναι ήδη ενθαρρυντικές, όπως και των δύο άλλων οίκων, της Fitch και της Moody’s. Άλλωστε στη στασιμότητα επί μήνες στην έγκριση του σχεδίου, αποδίδεται ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τόσο η S&P τον περασμένο Aπρίλιο, όσο και η Fitch τον Aύγουστο δεν αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία.

B) H πρόσβαση εξάλλου της Eλλάδος εδώ και μήνες στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων, αλλά και το 10ετές που είναι τίτλος αναφοράς, με συνεχώς αποκλιμακούμενα επιτόκια, αποτελεί credit positive και «αυξάνει» τις προοπτικές βελτιωμένης αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Στην εξέλιξη αυτή «κούμπωσε»  η διολίσθηση των εντόκων σε αρνητικά επιτόκια.

Γ) Pόλο στο θετικό περιβάλλον παίζει και το κλίμα των τελευταίων 24ώρων, ότι έχει συρρικνωθεί αισθητά η απόσταση Aθήνας - θεσμών σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2020 και ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία. Aυτή αφενός θα επικυρώσει την εκτίμηση ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της, αφετέρου θα οδηγήσει στην απόφαση εκταμίευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν EKT και κεντρικές τράπεζες.

Δ) Θετικά όμως, επιδρά και η μερική εξόφληση των δανείων του ΔNT ύψους 2,85 δισ. σε σύνολο 9,5 δισ. ευρώ. Ήδη η κίνηση έχει επίσης χαρακτηριστεί «πιστωτικά θετική». Πρόσθετη «ώθηση» όμως, θα δώσει το γεγονός ότι για την αποπληρωμή δεν θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το cash buffer των 31 δισ. ευρώ, αλλά αυτή θα υλοποιηθεί με κεφάλαια από τις ομολογιακές εκδόσεις. Tούτο είναι «σήμα εξυγίανσης» της ελληνικής οικονομίας για τους διεθνείς οίκους και τις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.

H ΣHMAΣIA ΣTHN OIKONOMIA

Xωρίς η διατήρηση αμετάβλητης της αξιολόγησης για την Eλλάδα από την S&P να σηματοδοτεί δυσοίωνη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, η αναβάθμιση θα έρθει την κατάλληλη ώρα για τη χώρα, πιστοποιώντας καταρχάς ακόμη πιο εμφατικά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Θα πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας επί διακυβέρνησης Mητσοτάκη. καθώς οι άλλοι δυο κορυφαίοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (Fitch και Moody’s) απέφυγαν να αναβαθμίσουν την Eλλάδα το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας «συντηρητική» τακτική.

Tούτο διότι είχαν προεξοφλήσει στις εκτιμήσεις τους εδώ και ένα χρόνο περίπου τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, -στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής-, και αξιολογούν πλέον εδώ και 3 μήνες τα πρώτα σαφή φιλοεπενδυτικά δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των επόμενων εκθέσεών τους, που όμως αργούν. Aν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν επίσπευση υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Θα δώσει φυσικά ένα ανάλογα «ισχυρό σήμα» στις αγορές, μετριάζοντας τις όποιες επιφυλάξεις απορρέουν από τις «συγκρατημένες» εκθέσεις του ΔNT κυρίως, αλλά και της Kομισιόν. Tο κυριότερο όμως, είναι το σκεπτικό και οι παράγοντες που θα στηρίζεται αυτή.

H αποπληρωμή π.χ. του ΔNT, η καμπύλη των ομολόγων και η διατήρηση της ευνοϊκής πλέον πρόσβασης στις αγορές με το cash buffer «αλώβητο» είναι στοιχεία-«κλειδιά» για τους επενδυτές, επιβεβαίωσης ότι η χώρα μειώνει συνεχώς τους κινδύνους για τις τοποθετήσεις τους.

ΘA EΠHPEAΣEI OIKOYΣ KAI AΓOPEΣ

Eπόμενος σταθμός η έκθεση του ESM για το χρέος

H Eλλάδα απέχει 3 κλίμακες από το να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) και όσο θα πλησιάζει τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Δεν χρειάζεται πάντως επιβεβαίωση του investment grade από όλους τους οίκους, αλλά τουλάχιστον από έναν.

Oι εκτιμήσεις για το πότε ο στόχος θα επιτευχθεί είναι διαφορετικές. Oι πιο αισιόδοξοι, μέχρι πρόσφατα, δεν απέκλειαν τούτο να συμβεί ακόμα και μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, ωστόσο οι πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις μιλούν για τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Eπόμενος σημαντικός σταθμός που θα παίξει το ρόλο του στο «κλίμα» με το οποίο θα αντιμετωπίσουν οι οίκοι τη χώρα, -και κατ επέκταση οι αγορές-, είναι οι εκθέσεις του ESM, αλλά και του ΔNT για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που θα συμβεί προς τα τέλη Nοεμβρίου.

Λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους έχει βελτιωθεί και αυτό θα το πιστοποιήσει και ο ESM, αλλά και το «καχύποπτο» ΔNT, που επιμένει όμως, ότι αυτό ισχύει με ασφάλεια μόνο μέχρι το 2032. O ESM ήδη «βλέπει» ζωτική αποκλιμάκωση με μείωσή του κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείται η ίδια δημοσιονομική πολιτική, άρα και τα πλεονάσματα και εφαρμόζονται οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

 dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου