Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ρώσοι ειδικοί προς τους Τούρκους για το ISIS: “Παίζετε με τη φωτιά”

"μάζες ανθρώπων θα πλημμυρίσουν στην Ευρώπη, και μεταξύ εκείνων που εγκαταλείπουν τη Συρία λόγω της τουρκικής επίθεσης, πιθανότατα θα είναι ισλαμιστές και τρομοκράτες"
Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους θα αυξηθεί, κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη της η Ρωσία – θα σας υπενθυμίσω ότι πρόσφατα διεξήχθη μια επιχείρηση για την εκκαθάριση του δικτύου οικονομικής υποστήριξης του ΙΚ”, δήλωσε ο εμπειρογνώμων ανατολικών υποθέσεων Βίκτορ Ναντέιν-Ραγέφσκι στην εφημερίδα VZGLYAD. 

Έτσι σχολίασε την πρόβλεψη των δυτικών αναλυτών ότι η
επιχείρηση «Πηγή ειρήνης» στη βόρεια Συρία ενεργοποιεί τους πυρήνες του «ΙΚ».

“Καταρχάς, δεν θα είναι δυνατόν να παραμείνουν φυλακισμένοι εκείνοι οι τρομοκράτες που βρίσκονταν υπό κράτηση από τις κουρδικές δυνάμεις.
Δεύτερον, μάζες ανθρώπων θα πλημμυρίσουν στην Ευρώπη, και μεταξύ εκείνων που εγκαταλείπουν τη Συρία λόγω της τουρκικής επίθεσης, πιθανότατα θα είναι ισλαμιστές και τρομοκράτες», δήλωσε ο Ναντέιν-Ραγέφσκι , ερευνητής-αραβολόγος στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας ΟΙκονομίας και Διεθνών Σχέσεων Ε. Πριμακώφ, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι Κουρδικοί [στρατιωτικοί] σχηματισμοί από το συνασπισμό των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας ανέφεραν προηγουμένως: κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία, η τουρκική Αεροπορία κτύπησε φυλακή που είχε έγκλειστους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί πήραν μαζί από τους φυλακισμένους του «πιο επικίνδυνους μαχητές» του ΙΚ, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας τρομοκρατών γνωστών ως Beatles (λόγω της βρετανικής τους προφοράς).
Την Πέμπτη, οι Financial Times δημοσίευσαν άρθρο με τίτλο “Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία απειλεί να αναβιώσει πυρήνες του ISIS *”. Οι “κοιμισμένοι” πυρήνες του ISIS βρίσκονται σε ολόκληρη την περιοχή και δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της SDF Abdul Salam Ahmed στη Βηρυτό. ”
Ο άμεσος κίνδυνος είναι η αποκατάσταση της δραστηριότητας ISIS σε εδάφη που γνωρίζουν ήδη από προηγούμενες μάχες”, δήλωσε ο Sam Heller, αναλυτής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων. Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει τη στάση τους όσον αφορά την υποστήριξη του Κούρδου SDF .
Σύμφωνα με τον Ναντέιν-Ραγέφσκι, η “αντιτρομοκρατική επιχείρηση” της Τουρκίας δεν θα φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. 
Οι Κούρδοι από τις δυνάμεις αυτοάμυνας του λαού (YPG) – η κύρια δύναμη του SDF , την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για τρομοκρατία – «δεν είχαν καμία σχέση με την τρομοκρατία, δεν δρουν έτσι», ανέφερε ο ειδικός. «Αυτή η ομάδα δεν πραγματοποίησε ούτε μια τρομοκρατική επίθεση».

“Οι μοναδικές δυνάμεις στη γη που πολεμούσαν το ISIS, εκτός από το συριακό στρατό, ήταν φυσικά οι Κούρδοι στην περιοχή τους -” Μονάδες Αυτοάμυνας του Λαού”και” Μονάδες Αυτοάμυνας Γυναικών “(YPJ)”, ανέφερε η πηγή. – Όσο για τους Αμερικανούς, αυτοί δρούσαν μόνον από τον αέρα. Οι πενιχρές ειδικές δυνάμεις που είχαν (περίπου δύο χιλιάδες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων υποστήριξης) συμμετείχαν σε μερικές ξεχωριστές επιχειρήσεις, αλλά τίποτα περισσότερο “.
Τώρα, σε μια κατάσταση χάους, οι Τζιχαντιστές μετατρέπονται σε νέο τρομοκρατικό δίκτυο. “Αν και σημαντικό μέρος τους – περίπου 15 χιλιάδες – συνελήφθησαν, η ίδια η ιδέα είναι ζωντανή”, επεσήμανε ο Ναντέιν-Ραγέφσκι. «Όταν η ιδέα είναι ζωντανή, θα υπάρξουν και οι μιμητές, κάτι που αναμένεται στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, δύσκολα θα περίμενε κανείς ότι οι Τούρκοι θα πολεμήσουν τζιχαντιστές, αφού οι ομάδες που η Τουρκία έχει σχηματίσει μετά την Επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” (Ιανουάριος – Μάρτιος 2018) αποτελούνται από ισλαμιστές που ιδεολογικά είναι συγγενείς στο “Ισλαμικό Κράτος”.

“Οι Τούρκοι τους αποκαλούν ‘αδέρφια’ μας”, ανέφερε ο ειδικός. 
Υπενθυμίζουμε ότι στην επιχείρηση μετά την οποία οι Τούρκοι κατέλαβαν τη συριακή πόλη Afrin, οι μαχητές της ισλαμικής ομάδας Ahrar al-Sham ενήργησαν κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. 
“Οι Τούρκοι δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για την ωρίμανση ενός νέου κινδύνου”, συνοψίζει ο Ναντέιν-Ραγέφσκι.

Και αυτός ο νέος κίνδυνος μπορεί να απειλήσει και την Ρωσία, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας. Υπενθύμισε ότι κυριολεκτικά την παραμονή η FSB διεξήγαγε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Δημοκρατία της Καμπαρντινο-Μπαλκάρια και σε οκτώ άλλες ρωσικές περιοχές, όπου εξαλείφθηκε δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων για το ΙΚ.
“Παρά τους κινδύνους, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για την απειλή”, ανέφερε με τη σειρά της η Έλενα Σουπόνινα, σύμβουλος του διευθυντή του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών. Κατά την άποψή της, η κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι οι πυρήνες του ΙΚ και οι Ισλαμιστές που πολέμησαν ως μέρος του “χαλιφάτου” εξακολουθούν να λειτουργούν στη Συρία βαραίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύει ότι οι Αμερικανοί αρνούνται το γεγονός ότι οι Ισλαμιστές κρατήθηκαν στο Ιντλίμπ και σε άλλα εδάφη που δεν ελέγχονταν από το συριακό στρατό ή από την κουρδική πολιτοφυλακή.
“Οι φυλακές που περιέχουν τους μαχητές της ομάδας IS στα βόρεια και βορειοανατολικά της Συρίας βασίζονται σο γεγονός ότι οι Κούρδοι έχουν αναφερθεί και συνεχίζουν να παραπέμπουν, προσπαθώντας να προστατευθούν από την τουρκική εισβολή”, δήλωσε η Σουπόνονα. Την ίδια στιγμή, πιστεύει ότι η διαφυγή τρομοκρατών είναι απίθανο να γίνει πηγή σοβαρής τρομοκρατικής απειλής.
“Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με το γεγονός ότι με τις επιθέσεις της Τουρκίας σε κάποια φυλακή κάποιοι μαχητές μπορεί να διασκορπιστούν και να χαθούν ανάμεσα στους πρόσφυγες. Ωστόσο, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν για το πού βρίσκονται αυτές οι φυλακές “, δήλωσε η Σουπόνινα. Προσθέτουμε ότι την παραμονή ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων σε ελεγχόμενη από Κουρδικό έδαφος της Συρίας μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου