Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Μέσα στον Νοέμβριο η «ετυμηγορία» της Κομισιόν για τις ελληνικές προβλέψεις

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος, που ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετες ελαφρύνσεις και παροχές, οι οποίες αναμένεται να «κλειδώσουν» προς τα τέλη του επόμενου μήνα και 3,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, έναντι του στόχου για 3,5% που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020 και 2% φέτος προβλέπει το
προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν, όπως προβλέπεται με οριακές μόνο διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές του μήνα.

Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2020 ενσωματώνει την υλοποίηση των θετικών παρεμβάσεων ύψους 1,18 δισ. ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και τα «αντίμετρα» 1,189 δισ. ευρώ που επίσης προβλέπονταν στο προσχέδιο που κατατέθηκε στις 7 Οκτωβρίου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια θετική υποδοχή του ελληνικού προσχεδίου, σε γενικές γραμμές, αλλά η τελική ετυμηγορία πρόκειται να δοθεί με την έκθεση της Κομισιόν που αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου.

Στο προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα λειτουργήσουν ως «αντίμετρα» στον προϋπολογισμό του 2020 καθώς προσγειώνονται στα 552 εκατ. ευρώ οι προβλέπψεις για έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αντί των 642 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί, ενώ αναμένονται πρόσθετα έσοδα περίπου 78 εκατ. ευρώ από το διαδικτυακό στοίχημα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου