Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Μπίζνες στη Σανγκάη: Οι επενδύσεις που στοχεύει ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή, θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσκεψή του στη Σανγκάη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου.
 Αφορμή αποτελεί η διεθνής έκθεση "China International Import Expo 2019", με
κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι η επόμενη φάση της διεθνούς παρουσίας του πρωθυπουργού σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τις σχέσεις της χώρας εντός και εκτός Ευρώπης, προβάλλοντας την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της αξιοπιστίας σε όλο τον κόσμο.
Η συνεχής ενδυνάμωση του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία παραμένει στην προμετωπίδα των παρεμβάσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Πέραν, δε, της επιχειρηματικής διάστασης του ταξιδιού Μητσοτάκη στη Σαγκάη, το πρόσημο είναι και πολιτικό. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο "China International Import Expo 2019".
Σε χρόνο, παράλληλο:
-Έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.
-Η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, στο οποίο θα δώσουν το "παρών" υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.

Ποιοι θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σαγκάη θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των "Τέρνα", "ΔΕΗ", "Mitilineos Group", Copelouzos Group", "Dynacom Tankers Management", "Quest Group", "Goldair Cargo", "Eurobank", "Iktinos", "Apivita", "Korres", "Temes", "Kleemann", "Alpha Bank", "Hemexpo", "Selma", "SeaBright", "NAP Engineering", "Torbee Technologies", "Vinci Energies", "Yiotis S.A", "Baker Tilly". Παράλληλα, τα στελέχη από την Ελλάδα θα έχουν επαφές με εκπροσώπους των "LONGi Solar Technology", "Shanghai Electric", "HUAWEI", "NARI Corporation", "SinoHydro", "PowerChina Electric Power Construction", "State Grid of China", "COSCO GROUP", "CSSC-China Shipbuilding Shipyard Corporation", "CSIC-China", "Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding", "Sekkei Studio-Creative Solutions", "Walk the Chat", "Freeflow Digital" και "WeChat".

Οι στόχοι του ταξιδιού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αποστολή που θα τον πλαισιώσει στη Σαγκάη έχουν ως βασική αιχμή να συστήσουν την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική "που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο "σταυροδρόμι” τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, Μεσογειακή ομορφιά της".
 Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει το μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης.

Ορισμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
-Στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί "Trans Adriatic Pipeline" και "Gas Interconnector Greece-Bulgaria". Η χώρα μας, ταυτόχρονα, όπως σχολιάζουν πηγές, έχει μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW.
-Στον τομέα των logistics και των εμπορικών μεταφορών, ήδη έχει εκδηλωθεί το κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. "Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
-Στον τομέα του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, επενδύσεις, όπως η αναμόρφωση του Ελληνικού, φανερώνουν τις δυνατότητες που αναδύονται στον απόηχο της κρίσης. Είναι ενδεικτικό, ταυτόχρονα, πως Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τούς αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ. "Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε ένα πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση των επίδοξων επενδυτών. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες μας βρίσκονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την εύκολη σύσταση επιχειρήσεων σε τρία βήματα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Παγκόσμια Τράπεζα, η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα θέλγητρα προσέλκυσης κεφαλαίου και για απρόσκοπτη έγκριση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας", επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.

Η παρουσία στη Σαγκάη

Το εθνικό περίπτερο της Ελλάδας στην έκθεση "CIIE 2019" θα έχει ως στόχο τη συνολική προβολή της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο business lounge ο επισκέπτης θα έχει στη διάθεσή του κατάλληλο χώρο, για να συναντήσει υποψήφιους συνεργάτες από όλους τους τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενώ θα παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για νέες ευκαιρίες σε τομείς της αγοράς. Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στις μοναδικές ομορφιές νησιών μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, ενώ θα υπάρχει μπαρ γαστρονομίας, με προϊόντα που συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κουζίνα. Όπως, ελαιόλαδο, μέλι, τυριά και εκλεπτυσμένα τοπικά κρασιά.
Όσον αφορά στο κλαδικό περίπτερο, θα συμμετέχουν 26 ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου