Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες η έξοδος στις αγορές

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική για την Ελλάδα, όπως ιστορική είναι και η σημερινή καθώς ξεκινά ύστερα από τέσσερα πέτρινα χρόνια μια έκδοση ελληνικού ομολόγου στις αγορές.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει για να υποδεχθεί τους ξένους επενδυτές οι οποίοι καλούνται να καλύψουν 2,5 δις ευρώ που ζητά το οικονομικό επιτελείο. Με βάση τις
χθεσινές προσφορές κατά τη διάρκεια των προεγγραφών, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 16 δις ευρώ κι αυτό δείχνει ότι οι ξένοι εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα.

Είναι πεπεισμένοι ότι πέρασε η εποχή του grexit και ξεκίνησε η εποχή του Gre-entry όπως έγραψαν χθες οι FT με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ίσως για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού όλα αυτά να είναι από… άλλο πλανήτη, να μην καταλαβαίνουν ούτε τη διαδικασία αλλά ούτε και το όφελος που έχει η έκδοση και η τεράστια ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο.

Άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια πίκρας και φτώχειας το μόνο που καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός είναι το κοινωνικό μέρισμα, τα επιδόματα ή οι μειώσεις φόρων.

Ωστόσο, όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα είναι τόσο σημαντικά για την ελληνική οικονομία όσο πιθανότατα και το μοίρασμα του ΕΣΠΑ ή άλλες κοινοτικές επιδοτήσεις που πάνε απευθείας στις τσέπες του κόσμου. Είναι τέτοια η σημασία για τη χώρα που τα επόμενα χρόνια πολλοί θα μνημονεύουν αυτή την ημέρα.

Είναι η πρόωρη Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, το τέλος του Γολγοθά για τον κόσμο που υπέστη τόσες θυσίες.

Ένα μόνο νούμερο πρέπει να σας πούμε για να καταλάβετε τη σημασία της εξόδου στις αγορές.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η υπερκάλυψη και η βουτιά του επιτοκίου στα 5ετή κοντά στο 5% και στα 10ετή κάτω από 6% θα συμπαρασύρει το σύνολο των εκδόσεων, βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων.

Τι θα προκαλέσει η έξοδος στις αγορές

Η επιτυχία της έκδοσης, που όπως φαίνεται θα είναι μεγάλη (ίσως ξεπεράσει τα 20 δις η προσφορά των επενδυτών και ίσως το επιτόκιο κυμανθεί κάτω από το 5%) προκαλεί τα εξής:
Καθίσταται περαιτέρω ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τους δανειστές το επόμενο διάστημα.

Οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες. Μια χώρα που είναι εκτός αγοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη, είναι ανύπαρκτη, δεν υπάρχει για τους δανειστές.

Διευκολύνεται η ροή χρημάτων προς τη χώρα (και όχι μόνο για δανεισμό). Το επόμενο διάστημα επιχειρήσεις που άλλαζαν έδρα για να μπορούν να πάρουν δανεικά από ξένες τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια. Θα μπορούν να επιβιώσουν, να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, να αναπτυχθούν περισσότερο.

Καθίσταται πιο εύκολη η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες οι τράπεζες θα δανείζονται φθηνά και θα μπορούν να δανείζουν επίσης φθηνά σε πολίτες και επιχειρήσεις. Θα αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, κάτι που ήταν το ζητούμενο εδώ και χρόνια.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί επίσης ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη των διεθνών αγορών.
Την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο. Τότε ζητήσαμε 1 δισ. και πήραμε μόνο 390 εκατ. ευρώ.

 4 χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης πιάνουν τόπο.

Και δεν σταματά εδώ η κυβέρνηση.
 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις. 12μηνα ομόλογα αλλά και 3ετή και 7ετή με εξαιρετικά καλά επιτόκια για την Ελλάδα.
Όλα αυτά σε 3-4 μήνες θα φανούν πόσο σημαντικά είναι και πόσο καλό κάνουν στην οικονομία. Άλλωστε, η δυνατότητα να καλύπτει η χώρα το όποιο χρηματοδοτικό κενό με «ανθρώπινα» επιτόκια κι όχι με όρους… Νιγηρίας είναι από μόνο του σημαντικό.
 Το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μετατρέψει την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αλλά μόνο με την έξοδο στις αγορές θα μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο συνδυασμός του συνεχούς πλεονάσματος, των μέτρων τόνωσης της αγοράς (όπως ο συμψηφισμός του ΦΠΑ, το κοινωνικό μέρισμα, η αποπληρωμή χρεών του δημοσίου) και του φθηνού δανεισμού από τις αγορές θέτουν τις βάσεις για οριστική έξοδο από τα μνημόνια, τις τρόικες και τα συνεχή μέτρα που πλήττουν τον ελληνικό λαό.

Χωρίς μνημόνια και εξαρτήσεις θα μπορεί η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις αδικίες, να ξαναδώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, να μειώσει φόρους, να ελαφρύνει τις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Επίσης, θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες δουλειές, για αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Και είτε το πιστεύει κανείς είτε όχι, αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Δεν είμαστε πια ούτε Τιτανικός, ούτε τα παιδιά για τις σφαλιάρες που μας έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Είμαστε μια χώρα που διεκδικεί ό,τι και οι άλλες. Το μέλλον της μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, αυτό το σκληρό σύστημα που όμως κυριαρχεί και σίγουρα εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.

Πολλοί μπορεί να μην πιστεύουν ότι η Ανάσταση είναι πιο κοντά από ποτέ, όμως έτσι είναι. Μετά από τη σημερινή επιτυχία η κυβέρνηση θέτει τους νέους στόχους, τις νέες βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί για τα καλά το ελληνικό success story.

 Οι στόχοι αυτοί είναι:

Οι οκτώ άξονες στους οποίους θα βασιστεί η κυβέρνηση είναι οι εξής:

Επιβράδυνση της πτώσης της κατανάλωσης, καθώς προβλέπεται ότι θα ανακοπεί η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Θετική συμβολή της εξωτερικής ζήτησης που θα ενισχυθεί από τις εξαγωγές αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών

Ταχύτερη αξιοποίηση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση τόσο των επενδύσεων στις υποδομές όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η δρομολόγηση της θέσπισης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση της ρευστότητας και στην αποκατάσταση διαύλων χρηματοδότησης.

Εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.

Προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως με την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και με την άρση των εμποδίων στη λειτουργία της οικονομίας.
 Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η πρόσφατη πρωτοβουλία για το συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων. Αίτημα διαχρονικό των Επιμελητηρίων και των φορέων.

Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, η οποία μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνοδευθεί από την εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και την ενισχυμένη δυνατότητα χορήγησης πιστώσεων στην οικονομία.

Προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας.
 Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μιας μεγάλης δέσμης παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προωθούνται σύγχρονα προγράμματα και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Ένα ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον, αφού η ανάπτυξη επιστρέφει σταδιακά – έστω και σε χαμηλά επίπεδα – συνολικά στην Ευρωζώνη.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου