Καμπανάκι κινδύνου αποτελεί για τη χώρα μας και το έκτο benchmarking report της UEFA, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ετήσια οικονομική μελέτη, που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η διεύθυνση licensing και financial fair play της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας με βάση τη σύγκριση σε συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες της κατάστασης των
728 club πρώτης κατηγορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το έκτο benchmarking report δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματά του στους πέντε πιο καθοριστικούς τομείς (μέσος όρος εισιτηρίων, ρυθμοί ανάπτυξης και αύξησης εσόδων, ποσοστό για συμβόλαια και μισθούς επί των εσόδων, κέρδη?ζημίες και καθαρή θέση εταιρείας) κατατάσσουν τη χώρα μας και τις ομάδες στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις καταδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και για τα οποία βεβαίως όλοι αδιαφορούν.
Το έκτο benchmarking report αφορά στην ουσία το οικονομικό έτος 2012 και τα στοιχεία του προέρχονται από την ποδοσφαιρική σεζόν 2012-13, όχι την εφετινή που άλλωστε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί προκειμένου να συμπεριληφθεί στην αναλυτική 104 σελίδων οικονομική έκθεση της UEFA.
1) Nέα πτώση στα εισιτήρια
Mε μέσο όρο 4.957 εισιτήρια ανά αγώνα η ελληνική Super League έπεσε ακόμα μία θέση σε σχέση με τα προηγούμενα reports της UEFA και είναι μόλις το 32ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από πλευράς προσέλευσης φιλάθλων, η χαμηλότερη κατάταξη στην οποία βρεθήκαμε ποτέ και χωρίς βεβαίως να μπορεί να συνυπολογιστεί η εφετινή νέα μείωση!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το αυστριακό (6.802), το πρωτάθλημα της Δανίας (6.760), την ώρα που στην Πολωνία η προσέλευση τείνει να γίνει η διπλάσια από τη δική μας.
Δεν πιάνουμε καθόλου τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για να κάνουμε τη σύγκριση και με βάση τους επίσημους πίνακες αναφέρουμε ότι η ελληνική Super League υστερεί σε μέσο όρο εισιτηρίων ακόμα και από τη δεύτερη κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος (5.386), αλλά και από την τρίτη του γερμανικού (6.160)!
Η παρουσία της Ρέιντζερς και μόνο στην τέταρτη κατηγορία της Σκωτίας ήταν αρκετή για να φέρει και αυτήν την κατηγορία με 5.572 μέσο όρο εισιτηρίων πάνω από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Ποτέ ξανά στα χρόνια που διοργανώνει τη σχετική μελέτη η UEFA δεν ήταν τόσο ανησυχητική η συγκριτική εικόνα για τον μέσο όρο των εισιτηρίων του ελληνικού πρωταθλήματος!
Και όλα αυτά σε μία χώρα που σύμφωνα με την ίδια έρευνα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φιλάθλων στον ευρύτερο πληθυσμό της με το 84% των Ελλήνων να δηλώνουν φίλαθλοι, όταν για παράδειγμα στη Σουηδία που μας έχει ξεπεράσει σε μέσο όρο εισιτηρίων μόλις το 67% δηλώνει ότι παρακολουθεί ποδόσφαιρο!
Στην κατηγορία μάλιστα των πιο «δεμένων» με το άθλημα (very interested) η χώρα μας είναι ένατη σε ολόκληρη την Ευρώπη με 30% και μας περνούν μόνο σε τρέλα για το ποδόσφαιρο η Ισπανία (37%), η Αγγλία (37%), η Σκωτία (35%), η Ιρλανδία (33%), η Ιταλία (33%), η Γερμανία (31%), η Κύπρος (31%) και η Πορτογαλία με το δικό μας ποσοστό! Σε σχέση ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο και προσέλευσης στο γήπεδο είμαστε σε μία από τις χειρότερες θέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UEFA!
2) Μηδαμινός ρυθμός ανάπτυξης
Εξίσου ανησυχητικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι και τα συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τους ρυθμούς αύξησης των εσόδων στα 53 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα την τελευταία πενταετία με το ελληνικό +5% να είναι το πέμπτο χειρότερο σε σχέση με τις πρώτες 26 χώρες της βαθμολογίας της UEFA.
Eίμαστε πάνω από το 1% της Νορβηγίας και της Δανίας, το -9% της Τσεχίας και βεβαίως εκμεταλλευόμαστε και το -40% στην αύξηση εσόδων στη Σκωτία λόγω του υποβιβασμού της Ρέιντζερς.
Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία της UEFA προέρχονται από την τελευταία σεζόν με ΑΕΚ και Αρη στην ελληνική Super League και χωρίς τη λογική επιδείνωση που θα προκαλέσει η ταυτόχρονη απουσία τους.
Απλώς να σημειώσουμε ότι σε αυτήν την πενταετία και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο και μόνο λόγω των συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα χώρες όπως η Ελβετία είχαν στο πρωτάθλημά τους αύξηση εσόδων της τάξης του 51%, η Πολωνία ήταν στο 56%, η Κύπρος στο 136% για να μην πάμε σε περιπτώσεις όπως η Ουγγαρία με 202%!
Οι ομάδες από τα σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης από 19 (Γαλλία) έως και 53% (Αγγλία)
3) Υψηλό ποσοστό των συμβολαίων
Και όλα αυτά ενώ παραμένει ιδιαίτερα ψηλό για τις ελληνικές ομάδες το ποσοστό των χρημάτων που δαπανούν σε μισθούς και συμβόλαια σε σχέση με τα έσοδά τους.
Ενας δείκτης που σύμφωνα με τους Γερμανούς πρέπει να είναι λίγο πάνω από το 50% (να μη δαπανούν δηλαδή οι ομάδες για μισθούς και συμβόλαια ποδοσφαιριστών πολύ πάνω από τα μισά έσοδά τους) για τις ελληνικές ομάδες ακουμπά το 74% (μειωμένο πάντως έστω και λίγο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) και είναι το 12ο υψηλότερο στην Ευρώπη πίσω από χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ουκρανία, η Κροατία και η Κύπρος, χώρες δηλαδή από τις οποίες και προέρχονται τα club με τα σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα.
Οι Γερμανοί διατηρούν αυτό το ποσοστό στο 51%, οι Ισπανοί το έριξαν στο 61% και οι Αγγλοι στο 69% από λίγο κάτω από το 80% που ήταν μέχρι και τα προηγούμενα χρόνια.
4) Πρωταθλητές στις ζημίες
Οι ελληνικές ομάδες σε σχέση με τα 728 club της έρευνας έχουν το δεύτερο αρνητικότερο ποσοστό σε μέσο όρο σύγκρισης κερδών και ζημιών σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Το -27% των ελληνικών ομάδων είναι καλύτερο μόνο από το -29% των ομάδων του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Εσθονίας και των Σκοπίων σε σχέση με τις 17 συνολικά χώρες από τις 53 που εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο κερδών-ζημιών!
Πρόκειται βεβαίως για τον πιο αρνητικό δείκτη απ' όλους αφού σύμφωνα με το report της UEFA αυτές οι 17 χώρες και οι 201 ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με τις 728 που αφορά η ετήσια έρευνα είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν επαναχρηματοδότηση προκειμένου να ξεφύγουν από τον οικονομικό έλεγχο.
Η χώρα μας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από πλευράς της κατανομής των ομάδων με βάση τα κέρδη και τις ζημίες τους, αφού σύμφωνα με τον πίνακα μόνο μία ομάδα της είναι στο θετικό και από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες μοιράζονται στη διαστρωμάτωση του αρνητικού ποσοστού (κερδών ζημιών) από 0 έως -10%, από -10 έως -20% και με τις περισσότερες στο αρνητικό ποσοστό πάνω από το -20%.
Η UEFA δεν αναφέρει τα ονόματα των ομάδων για να γνωρίζουμε με σαφήνεια ποια είναι η μοναδική «θετική» ελληνική ομάδα που λογικά πρέπει να είναι ο Ολυμπιακός.
Και όλα αυτά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές λίγκες να έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα ως προς των περιορισμό των ζημιών τους.
5) Aρνητική και η καθαρή θέση
Σε ιδιαίτερα ανησυχητική κατάταξη βρίσκονται και οι ομάδες μας με κριτήριο την καθαρή τους θέση.
Η χώρα μας είναι μία από τις μόλις 16 χώρες με υψηλότερο ποσοστό ομάδων στο 38% χωρίς καθαρή θέση, ένα από τα χειρότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση την έρευνα της UEFA, η πλειοψηφία των ομάδων (61%) και των Λιγκών (64%) κατάφεραν μέσα στο 2012 να παρουσιάσουν καθαρή θέση.
Στο σχετικό διάγραμμα ως προς τη χώρα μας πάνω από τις μισές ομάδες εμφανίζονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και μέσα στο 2012.
Το ρεκόρ του Ολυμπιακού!
Στην 11η θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη από πλευράς δημοφιλίας και υποστήριξης ενός club στη χώρα του βρίσκεται ο Ολυμπιακός με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε διεθνές ινστιτούτο για την UEFA τον Νοέμβριο του 2012 σε δείγμα 18.000 Ευρωπαίων πολιτών από 18 έως 69 ετών και σε 38 ευρωπαϊκές χώρες!
Ο πρωταθλητής Ελλάδας με το 26% των Ελλήνων φιλάθλων να δηλώνουν οπαδοί του βρίσκεται πίσω από το εντυπωσιακό 47% της Μπενφίκα στην Πορτογαλία, το 45% της Στεάουα στη Ρουμανία, το 37% της Γαλατάσαραϊ στην Τουρκία, το 35% του Αγιαξ στην Ολλανδία, το 33% που έχουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στην Ισπανία, το 31% της Λέφσκι Σόφιας στη Βουλγαρία, το 31% της Γιουβέντους στην Ιταλία, το 30% της Σαχτάρ Ντόνετσκ στην Ουκρανία, το 29% του Ερυθρού Αστέρα στη Σερβία και μαζί με το 26% του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 13 από τις χώρες στις οποίες έγινε η έρευνα η δημοφιλέστερη ομάδα αφορά club του εξωτερικού. Και έτσι έχουμε το 28% των Σλοβένων να δηλώνουν οπαδοί της Μπαρτσελόνα, το 27% των Ιρλανδών της Γιουνάιτεντ, το 25% των Σλοβάκων της Μπαρτσελόνα, όπως και το 24% των Πολωνών.
Στη Νορβηγία το 21% δήλωσαν οπαδοί της Γιουνάιτεντ, το 20% των Ισραηλινών της Μπαρτσελόνα όπως και το 19% των Σκοπιανών, το 16% των Ούγγρων, το 14% των Βόσνιων, το 13% των Ελβετών, το 12% των Καζάκων και το 11% των Φινλανδών.
Τέλος δημοφιλέστερη ομάδα στη Σουηδία αναδεικνύεται η Γιουνάιτεντ με 9%.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η Αντερλεχτ κυριαρχεί στο Βέλγιο με 25%, όπως και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Στη Ρωσία το 24% υποστηρίζουν Ζενίτ, στη Γερμανία το ποσοστό της δημοφιλέστερης Μπάγερν είναι στο 23% και στη Λευκορωσία της ΜΠΑΤΕ 22%.
Στην Αυστρία δημοφιλέστερη ομάδα παραμένει η Ραπίντ Βιέννης με 18%, στην Αγγλία το ποσοστό μοιράζεται και η πιο δημοφιλής Γιουνάιτεντ είναι στο 15%, όπως και στη Γαλλία με την Παρί Σεν Ζερμέν στο 14% και στην Τσεχία με τη Σπάρτα Πράγας στο 10%.
Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΑΤΟΥ
απο το sentragoal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου